Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Synek prawie 1,5 roczny nie chce się bawić z rówieśnikami

Polecane posty

Gość gość

Mój synek nie ma zbyt wielu kontaktów z rówieśnikami. W podobnym wieku ma tylko sąsiada z bloku i dwie kuzynki bliźniaczki. Ten chłopczyk z sąsiedztwa bardzo żywo na niego reaguje, uśmiecha się chce się bawić ale mój synek go olewa i nie nawiązuje kontaktu. To samo z kuzynkami. Wcześniej kiedy jeździłam do mojego brata to po prostu ignorował je i bawił się sam. Ale ostatnio jego zachowanie niestety nie tylko nie polepszyło się ale jest jeszcze gorzej. Kiedy któraś z nich przechodzi obok z niego z zabawką to próbuje jej wyrwać tą zabawkę, jak przechodzi bez zabawki to potrawi chwycić za ubranie lub zrobić gest przypominający uderzenie chociaż on jeszcze nie umie uderzyć tak bezpośrednio ale widać że to gest wrogości z jego strony. A wczoraj było tak że mąż chciał jednej z bliźniaczek i pokazać jej wiatraczek w ogródku i nasz synek ją odepchnął. Potem sytuacja się powtórzyła jak mąż wziął na jedną rękę naszego synka a na drugą jedną z dziewczynek to znów nasz synek zaczął ją odpychać ręką. My wtedy podnieśliśmy na niego głos oboje że tak nie wolno robić, a on wtedy zaczął tak smutno i żałośnie płakać że aż bratowej się zrobiło go szkoda. Dodam jeszcze że synek ma jeszcze jednego kuzyna od innej strony ktory jest aż 5 lat od niego starszy i tu z kolei bardzo pozytywnie na niego reaguje, śmieje się do niego zaczepia i super się bawią. Jak postępować z nim żeby do rówieśników też był taki przyjaźnie nastawiony ?

Gość gość
Dziecko do ok 3 roku życia nie ma obowiązku być przyjacielskim w stosunku do rówieśników ;) Może jest zazdrosny, a może sie ich boi, garnie się do dzieci starszych, bo te są bardziej przewidywalne i mniej egoistyczne. Znaczy się inteligentny. Jeżeli syn rozwija sie dobrze to daj mu czas.

Gość gość
Jest po prostu zaborczy:)

Gość gość
Nawet trzylatki mogą jeszcze się bawić obok siebie a nie ze sobą. Poza tym wiek 1,5-2 lata to okres, kiedy dziecko nie lubi się dzielić i często słychać (o ile już potrafi powiedzieć) "to moje". Z czasem nuczy się kontaktów z rówieśnikami ;)

Gość gość
zgadza się:) mam dwulatka i przynajmniej kilkanaście razy dziennie słyszę" to moje":)

przedszkolaki w maluchach bawią się 'obok siebie', rok później są najlepszymi kumplami, czyli jako 4-latki. Zabiłaś mnie tym 1.5-roczniakiem :)

Gość gość
wczoraj nad rzeka:moj 16 miesiecy zabral okolo 1,5-2 letniej dziewczynce lopatke, ta mu wydziera z rak,on nie puszcza, ona krzyczy, on tez, ona jeszcze glosniej, on tez. zadne nie puszcza. w koncu ja odczepiam reke mojego syna z lopatki i mowie tak nie wolno, ten az kopie ze zlosci wode i chlapie, ale najlepsze ta dziewczynka, zamachuje sie lopatka i pluska woda mojego syna ze zloscia.moj malo nie wyszedl z siebie, ona tez. zazwyczaj tak zawsze bywa ostatnio. az mi sie nie chce na plac zabaw chodzic,.