Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

bardzo boje się że moje dziecko będzie miało zeza

Polecane posty

Gość gość

Mój mąż ma zeza nie wiem jaki to rodzaj występuje tylko czasami gdy patrzy pod określonym kątem i z odpowiedniej odległości i na co dzień go nie widać a wygląda on tak że jedno oko patrzy prosto a drugie ucieka lekko w kierunku nosa. Nasz syn ma tylko 11 tygodni ale obawiam się że może odziedziczyć to po ojcu ponieważ raz patrzy normalnie czasami pod wpływem emocji robi zeza (patrzy się na nos) ale najbardziej niepokoi mnie właśnie fakt że oczka mu równo nie skręcają np gdy patrzy w lewo to niby oba oczka są skierowane w tamtą stronę ale jedno jest bardziej wysunięte różnica do kilku milimetrów no ale ja ją widzę nie występuje to zawsze ale się zdarza dość często zwłaszcza gdy mały się rozgląda gdy ja chcę przykuć jego uwagę np grzechotką po jego prawej czy lewej stronie to patrzy ładnie z patrzeniem na wprost również nie ma żadnych problemów. Kiedy ewentualnie powinnam udać się do lekarza? Czy do zwykłego okulisty można udać się z niemowlakiem czy są jacyś specjalni? Proszę o rady.

Gość gość
Bardzo dużo dzieci ma zeza. Z wiekiem to mija. Dzis to nie problem. Drobny zabieg i po kłopocie.

Gość gość
no dla mnie operacja to jednak nie jest taka drobnostka.

Gość gość
Ja też miałam zeza więc jeśli chcesz, możesz ze mną (nawet tutaj) popisać, tylko nie wiem czy chciałabyś bo mam 20 lat i według większości mam tutaj jestem zwykłą gówniarą która jest zdana na rodziców i ich nie szanuje Jeśli chodzi o zeza to naprawdę sie na tym trochę znam ;)

Gość gość
Tylko pamiętaj zez to nie koniec świata, a twoje dziecko jest troszkę za malutkie i nawet okularów nie będzie mogło nosić a jeśli chodzi o te oczka to oznacza że jest duże prawdopodobieństwo że będzie miało zeza ale i tak w tej chwili nic nie zrobisz

Gość gość
Mój syn też robił zeza czasami w tym wieku. Teraz ma 8 miesięcy i wzrok ma normalny. Chyba malutkie dzieci tak mają, ale oczywiście możesz porozmawiać z pediatrą i jak coś mu się nie spodoba, to skieruje cię do okulisty.

Gość gość
Niemowlęta w pierwszych tygodniach (a moze nawet miesiącach) życia zezują i to jest normalne. Jeżeli się martwisz, to mozna zrobić badanie kąta oka (chyba tak się nazywa) u okulisty, podejrzewam, że są specjalni dziecięcy okuliści ale pewna nie jestem. I jeżeli jest prawdopodobieństwo że dziecko ma zeza, to ja bym to sprawdziła, korygować zeza można juz bardzo wcześnie, a im wcześniej tym wieksza szansa na naprawę zeza

Gość gość
moja córka w wieku 6 lat miała operacje zeza , zabieg trwa moze 30 minut , w tym samym dniu wyszłyśmy ze szpitala :) minął rok i wszystko jest ok :) co prawda ma wadę wzroku (-) ale nosi okularki i też jest ok :) zabieg był wykonywany w krakowie

Gość gość
mój na początku też tak zezował, ale przeszło :) Twój jest malutki -daj mu czas...

Gość gość
nie panikuhj, dzieci malutkie tak maja. Jesli zez nie mija, to sie robi zabieg. Ale istnieje tez zez nieoperacyjny, ktory powstaje na skutek roznej wady wzroku w oczach. ja taki mam, jednym okiem widze lepiej, wiec jako dziecko tylko to oko nadwyrezalam stad zez, ale wystarczyly cwiczenia u okulisty.