Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość qwertyuioop

l4 w ciazy

Polecane posty

Gość qwertyuioop

Mam pytanie ale prosze tylko o wypowiedzi osoby ktore temat znają. Otóż od czerwca jestem na zwolnieniu lekarskim kod B I dzis dostałam zawału patrzac na przelew od pracodawcy. Mianowicie ponoc l4 w ciazy to 100% wynagrodzenia z ostatnich 12 miesiecy niemniej przez te 12 miesiecy nie miałam okresu 3 pełnych miesiacy bez zwolnienia- opieki na dziecko. w zwiazkuz tym pracodawca wyliczył mi srdnią z 3 miesiacy z z roku 2010 i tak dostaje o 1500zł mniej niz dostawałabym jak pracowałam. dodatkowo w miedzy czasie zmienił sie status mojej umowy. Zatem moje pytanie czy jest mozliwosc bym dostawała tę kwote wyliczoną na podstwie 3 miesiecy z 2010r? bardzo prosze o odp

Gość gość
hop hop

Gość gość
Co to znaczy zmienił się status umowy?

Gość gość
zmienilam stanowisko, zakres obowiazków i kwote wypłaty

Gość gość
a jaka jest podstawa mowiąca że musisz przepracować pełne 3 miesiące, aby uwzględniać miesiąc?

Gość gość
no na to powołała sie moja kadorwa twierdząc iż pełne 3 miesiace przepracowane były w 2010 roku a tak przerwa miedzy 1 opieka a 2 opieka na chore dziecko nie wynosiła wiecej niz 3 miesiace

Gość gość
Proponuję zadać pytanie na forum prawnym. Ja niestety nie znam odpowiedzi.

Gość gość
ok, dziekuje

Gość gość
gość dziś no na to powołała sie moja kadorwa twierdząc iż pełne 3 miesiace przepracowane były w 2010 roku a tak przerwa miedzy 1 opieka a 2 opieka na chore dziecko nie wynosiła wiecej niz 3 miesiace x ale jaką podała podstawę prawną dla tej teorii? tak jej na słowo uwierzyłaś? niech poda konkretny przepis, bo zgodnie z wytycznymi ZUSu: Podstawę wymiaru zasiłku dla pracownika stanowi przeciętne miesięczne wynagrodzenie wypłacone za okres 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających powstanie niezdolności do pracy albo z faktycznego okresu zatrudnienia za pełne kalendarzowe miesiące, jeżeli niezdolność do pracy powstała przed upływem tego okresu. Do ustalenia podstawy wymiaru zasiłku przysługującego pracownikowi przyjmuje się przychód stanowiący podstawę wymiaru składki na ubezpieczenie chorobowe lub wypadkowe, po odliczeniu potrąconych przez pracodawcę składek na ubezpieczenia społeczne. Jeżeli w okresie, z którego wynagrodzenie przyjmowane jest do ustalenia podstawy wymiaru zasiłku pracownik nie osiągnął pełnego wynagrodzenia z przyczyn usprawiedliwionych, przy obliczaniu podstawy wymiaru zasiłku: wyłącza się wynagrodzenie za miesiące, w których pracownik przepracował mniej niż połowę obowiązującego go w tym miesiącu czasu pracy, przyjmuje się - po uzupełnieniu - wynagrodzenie za miesiące, w których pracownik przepracował co najmniej połowę obowiązującego go w tym miesiącu czasu pracy. Jeżeli pracownik w każdym miesiącu przepracował mniej niż połowę obowiązującego go czasu pracy z przyczyn usprawiedliwionych, przy ustalaniu podstawy wymiaru zasiłku uwzględnia się wynagrodzenie za wszystkie miesiące, uzupełnione do pełnej wysokości.

Gość gość
jej się mogło pomylić z tym przepisem: Od dnia 1 stycznia 2009 r. osoba podlegająca ubezpieczeniu chorobowemu dobrowolnie prawo do zasiłku chorobowego nabywa po upływie 90 dni nieprzerwanego ubezpieczenia. x ale to dotyczy osób, które WCZEŚNIEJ W OGÓLE nie odprowadzały składek - np nowozatrudnionych.

Gość gość
powoływała sie nac takiego że w momencie gdy nie mozna obliczyć wysokości kwoty zwolnienia brane jest pod uwage 3 miesiace w których nieprzerwanie pracowałam

Gość gość
no dobrze, ale niech poda konkretnie przepis który o tym mówi - nie że tak jest bo ona tak mówi, tylko podaje się źródło danych - ustawę, przepis ZUSowski opublikowany na ich stronie, rozporządzenie Ministra Pracy itp.

Gość gość
aby uzyskać zasiłek chorobowy należy nieprzerwanie przez 3 miesiące odprowadzać składkę - a będąc na opiece miałaś tą składkę odprowadzaną przecież. kadrowa coś źle interpretuje, albo brak wiedzy,albo świadomość twojej niewiedzy - a potem dostanie od szefa premię, że ciebie wyrolowała :O

Gość gość
mysle ze to mowa o tym "Jeżeli jednak między okresami pobierania zasiłków (bez znaczenia, czy to świadczenia tego samego czy innego rodzaju) nie było przerwy albo przerwa była krótsza niż 3 miesiące kalendarzowe, to podstawy wymiaru zasiłku nie ustala się na nowo"

Gość gość
zadzwon na infolinie zusu albo niech kadrowa zadzwoni, bo powinna wyliczyć średnią z ostatnich 12 m-cy niezależnie czy była opieka na dziecko czy nie. Coś ta kadrowa czy księgowa mało kompetentna