Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

higiena ząbków u niemowlaka

Polecane posty

Gość gość

syn ma na koncie juz 6 ząbków, ja dbacie o zabki takich maluchow? dodam ze mam wode ze studni wiec nie ma w nie ma w niej fluoru, maluch ma 10msc i wydaje mi sie ze jest za maly na paste bo jej nie wypluje

Gość gość
poczytaj w necie. jest mnóstwo artykułów.

Gość gość
?

Gość gość
up

Gość gość
Je pasta np ziaja. Ona nie ma fluoru . Myje nia zeby dziecku od kiedy ma 7 miesięcy.

Gość gość1a
Córka ma 11 miesięcy i 8 zębów (9 w drodze). Myję jej samą wodą, nakładką silikonową na palec.

Gość gość
Mój ma 6 m-cy i od ponad miesiąca ma 2 ząbki. Myję pasta przeznaczoną dla niemowląt (popatrz na polka sklepowe - na pewno coś znajdziesz), wiec taka pasta jest na tyle bezpieczna, że jak połknie, nic nie będzie :) nakładam na małą szczoteczkę delikatną warstwę (dostłownie przetarcie w paście), delikatnie szoruję ząbki plus dziąsła, wtedy tę szczoteczkę płuczę w przegotowanej, wystudzonej wodzie I tak maczam w tej wodzie i ponownie "szoruję" czyli w ten sposób "wypłukuję" :) Jak kiedyś byłam nianią u pewnej rodziny, mama chłopca też prosiła bym tak robiła.

Gość Mamamatika
Mój synek pierwsze ząbki miał w wieku 4 miesięcy, od kad ma dwa na dole kupiłam specjalną szczoteczke od 0-12 paste Elmeks dla dzieci od 0-6 bez płukania. I tak. Najpierw troszke samą wodą później pastą (wielkości groszka może nawet mniej) później znów samą wodą. Syn ma dwa lata i jak skończył rok to miał już prawie komplet zębów. Kły wyszły mu na końcu. Dziś ma 20 zębów i wciąż myję tak samo. Codziennie wieczorem i czasem rano ale rzadko. Ma śliczne bialutkie ząbki :)