Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

aaan92

Powrót do karmienia piersią

Polecane posty

Hej :) Z góry przepraszam jeśli taki temat już był, ale nie mam niestety czasu na przeszukiwanie forum :( Moje dzidzi kończy za tydzień 5 miesięcy i niestety z pewnych względów musiałam ją zostawić z dziadkami na tydzień czasu, karmiona była wyłącznie sztucznie. Na początku karmiłam małą tylko piersią, potem przez słabe przyrosty trochę dokarmiałam, następnie właściwie pierś dostawała 2 razy dziennie ze względu na małą ilość mleka i kilka innych powodów. Nieważne. W każdym razie... Chciałabym powrócić po tym tygodniu mojej nieobecności do karmienia małej piersią i być może rozkręcić laktację na tyle, aby nie musieć jej tak często karmić sztucznie. Mleko jeszcze mam, ale moja mama mówi, że się nie przystawia drugi raz do piersi po przerwie... Nie wiem czy są jakieś tego podstawy czy po prostu głupi przesąd, ale tak powtarzała jej mama, moja babcia, no i nie wiem czy posłuchać czy jednak wrócić do karmienia. Szkoda mi wylewać ściąganego mleka do zlewu, mając świadomość cenności matczynego pokarmu, ale może w tym przekonaniu coś jest i nie warto, bo można narobić sobie tylko problemu...? A w necie nie potrafię znaleźć odpowiedzi na pytanie- tylko info, że nawet po 4 miesiącach można przywrócić laktację, ale czy to na pewno dobre dla dziecka??? Z góry dziękuję za odpowiedź :)

Gość gość
A czemu przywrócenie laktacji miałoby być złe dla dziecka? Przecież najlepsze dla dziecka jest mleko matki. Jeśli się postarasz to na pewno uda Ci się wrócić do karmienia piersią, czego Ci życzę. Co do opinii Twojej matki: w kwestiach karmienia dziecka decydujesz Ty, nie Twoja matka. Nie masz co jej słuchać, zwłaszcza, że mamy i teściowe, to często kobiety innego pokolenia, wierzące w różne dziwne rzeczy, nie ma co ich za bardzo słuchać

Gość gość
taki powrót do karmienia nazywa się relaktacja.. ty jeszcze masz mleko, więc próbuj!!! Mi się nie udało karmić więcej niż 2tyg z różnych przyczyn, później próbowałam odnowić laktację od zera, ale już było za późno. Tobie na pewno się uda.

Gość gość
Skoro masz pokarm, dlaczego masz zaprzestać karmić dziecko piersią? Nie słuchaj starszych kobiet, są przesądne, już nie te czasy. Pokarm matki jest lepszy od kupnego.

Gość gość
Słyszałam, że takie coś jak relaktacja jest możliwe, tylko trzeba bardzo często przystawiać dziecko na początku, nawet co 1,5 godziny, ale czy to prawda nie jestem w stanie powiedzieć, bo jak pisałam, tylko to gdzieś słyszałam. najlepiej udaj się do poradni laktacyjnej lub pogadaj z położną :).

Dzięki dziewczyny za rady :) Mleko jeszcze mam, więc problemu z powrotem do karmienia nie będzie ;) Jeszcze raz dziękuję- odrzucam wszelkie przesądy :):):)