Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

kiedy dziecko powinno wymawiać R

Polecane posty

Gość gość

Nie wiem, kiedy już należy robić coś więcej? Moja mała ma 4,5 roku i tylko to jej nie wychodzi

Gość gość
ja mialam 8 lat i musialam chodzic do logopedy , także z Twoim dzieckiem może też być różnie

Gość gość
Moj syn mial 7 lat i chodzil do logopedy , teraz bardzo ladnie mowi wiec nie martw sie na zapas

Gość gość
Norma u dziewczynek jest do 5 lat. A le każde dziecko inaczej się rozwija. Moja zaczęła wymawiać ok 4 roku życia. Wcześniej musiałyśmy przejść z "j" na "l' i dopiero robić cwiczenia na 'r'. Nie radziłam się logopedy, sama znalazłam ćwiczenia i poskutkowały.

Gość gość
na "r" jest czas do 6 r.ż. aczkolwiek czterolatka spokojnie można zaprowadzić do dobrego logopedy i sprawdzić czy ten problem jest fizjologiczny czy też dziecko zniekształca głoskę ponieważ nabrało złych nawyków.

Gość gość
Mój facet ma 29 i nadal nie umie :D Są jakieś szanse?

Gość gość
Po skończeniu 3ech lat głoska powinna być wywołana, tzn. dziecko powinno umieć ją wymówić, ale niekoniecznie jeszcze się nią posługiwać.

Gość gość
Około 5-6 roku życia. Najpóźniej wchodzą głoski sz, ż, cz, dż

Gość gość
moja rowniez w wieku prawie 4,5 zaczela mowic R, wlasnie ze 2 tygodnie temu, a tez sie martwilam, ale chcialam dac jej czas

Gość gość
Mój chrześniak miał niecałe 3 lata jak zaczął r wymawiać dopiero za jakiś czas te twarde sz dz itp. ale k do tej pory mu nie zawsze wychodzi na skończył 5 lat więc różnie z tym jest.