Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Prezent czy się rewanżujecie.

Polecane posty

Gość gość

Na początku zaznaczam że nie chodzi o prezenty czy pieniądze (ponieważ sama potrafię to zapewnić dziecku) , jednak o pamięć. Lada moment będzie w rodzinie chrzest - córka szwagierki. Zastanawiam się nad prezentem/kopertą. I...to wygląda tak : 1.Szwagierka na chrzest dla mojego dziecka kupiła dresik. 2.Na roczek maskotkę. 3.A na komunię dała mojemu synowi 150 zł. I teraz zastawiam się czy : 1. Kupić podobny prezent na chrzest jej dziecku , jak ona mojemu. 2.Dać kopertę 150 zł. 3. Kupić upominek za 50 zł a 100 zł w prezencie. Co byście zrobili. Tylko szczerze .

Gość gość
pieniedzy sie nie daje na takie okazje, kup tez jakis upominek, ubranko albo maskotke

Gość gość
Ja też kopert nie uznaję. Ja nie patrzę na to co kto kupuje mojemu dziecku- dzieciom znajomym daję to na co mnie stać- nie obniżam ceny podarunku tylko dlatego, że ktoś kupił mojemu dziecku tani prezent- nie zawyżam też jeśli ktoś kupił prezent droższy. Uważam, że każdy powinien wręczać tyle, na ile może sobie pozwolić i ile uznaje za stosowne.

Gość gość
Ja również nie uznaję prezentów w postac****eniędzy z okazji chrztu. Nie patrzę na to, co od kogo dostaliśmy. Przecież ktoś może być w kiepskiej sytuacji finansowej i dlatego kupuje tani prezent, więc jeśli ja jestem w lepszej to mam też kupić tani?

Gość gość
Nie wiem czy szwagierka się nie obrazi na nas jeśli kupimy prezent ( Bo może większość ludzi woli kasę - wtedy kupią co chcą ?) . Ponieważ tuż przed komunią naszego dziecka mówiła że w planach ma zegarek lub może kasa.Spytała się naszego dziecka co woli - odp. pieniążki ( Zbierał od roku na sprzęt komputerowy a że większość gości chciała dać koperte to obiecaliśmy dziecku że jeśli starczy pi9eniążek to kupimy ten sprzęt)

Gość gość
A czemu nie spytasz szwagierki? Powiedz jej, że masz kilka rzeczy na oku dla jej dziecka i czy coś by sie przydało.

Gość gość
Ja kupuję mniej więcej podobny prezent do tego jaki dostał mój syn. Natomiast dużo też zależy w jakich stosunkach jestem z daną osobą . Jak kogoś lubię a wiem , że nie stać ją na drogie prezenty to kupuję coś co może się komuś spodobać bez względu na cenę prezentu jaki moje dziecko dostało. Na chrzest często daję pieniądze plus pamiątkę z chrztu np. srebrny obrazek.

Gość gość
Ja uważam tak samo - wszystko zależy jakie masz relacje ze szwagierką. -Jest to przecież bliska rodzina do Was, więc sama najlepiej wiesz czy dobrze im się powodzi finansowo czy nie - i czy umyślnie dali Ci mało, żeby nie przepłacać czy może mieli problemy finansowe. Jeżeli nie powodzi im się najlepiej, ale macie dobre relacje to kupiłabym prezent taki na jaki mnie stać, albo dałabym tyle pieniążków ile mogę. -Jeżeli ze szwagierką masz pozornie dobry kontakt, wiesz że im się w miarę powodzi, a ze skromnym prezentem przyszli tylko dlatego, że nie wypada bez niczego, to wtedy ograniczyłabym się do podobnej sumy jaką oni przeznaczyli na Was i podobnie kupiłabym maskotkę, albo jakiś komplecik dla niemowlaka. - Jeżeli masz zły kontakt ze szwagierką, to tak czy inaczej ograniczyłabym się do prezentu w takiej samej kwocie jaką oni dali.