Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jaki kolor oczu dziecka

Polecane posty

Gość gość

Ja niebieskie maz brazowe ?

Gość gość
Jaki kolor oczu maja wasze pociechy majac takie zestawienie kolorow? :)

Gość gość
Oboje mamy niebieskie i dziecko tez. Biorac pod uwage genetyke nasze dziecko moglo miec oczy niebieskie, zielone, natomiast brazowe u nas byky wykluczone:-)

Gość dorotka4842
niebieskawo-szare,w zależności od światła to nawet lekko zielonkawe..

Gość gość
U ciebie dziecko moze miec kazdy kolor oczu. Zazwyczaj wygrywa gen dominujacy - ciemy, ale moze sie zdarzyc ze dziecko bedzie mialo oczy niebieskie. Wazne jest tez jaki kolor oczu maja dziadkowie dziecka. Wpisz w wyszukiwarce kalkulatoe oczu dziecka i ci wyskoczy prawdopodobienstwo, ale zajrzyj do podrecznika z biologii z ogolniaka - dzial podstawy genetyki:-)

Gość gość
Moi rodzice jasne oczy u meza matka zielone ojciec ciemno brazowe bardzo bym chciala zeby mialo ciemne oczy. Tez kolor wlosow mnie ciekawi maz bardzo ciemny bladyn prawie brunet ciemna karnacja ja tez blada bardzo nie jestem :) wlosy dosyc jasny blond

Gość gość
To jest tak, że: gen na niebieskie oczy n, gen na brązowe oczy B. W oczach są jakby 2 geny koloru, niebieskie oczy to na pewno "n n" a brązowe to mogą być "B B" "B n" albo nawet "B z" (zielone oczy). Po prostu kolor brązowy dominuje i oczy są brązowe. U dziecka geny się mieszają, jeden gen idzie z oczu matki, jeden z ojca, i jeżeli jedno z rodziców ma "ukryty" gen na niebieskie albo zielone oczy, i ten gen wymiesza się z jasnym genem drugiego rodzica, to oczy będą jasne, jeżeli przesmyknie się gen na ciemne oczy - będą ciemne. Nie może być jedynie tak, że z dwójki rodziców o jasnych oczach będzie dziecko z ciemnymi oczami, bo jasne oczy oznaczają, że nie ma się genu na ciemne, więc dziecko nie miało skąd go otrzymać.

Gość gość
Jakie oczy maja wasze dzieci mama niebieskie tata brazowe

Gość gość
u nas na odwrót- ja brązowe, mąż zielone, 2 dzieci 2x brązowe

Gość gość
z kolei brat ma brązowe, jego żona niebieskie, dzieci 2x niebieskie

Gość gość
My oboje mamy brązowe, syn ma 8 mcy i na razie niebieskie, ale zauważyłam, że mu się chyba wybarwiają tęczówki na brązowo. Natomiast włosy miał rude, a teraz weszły w blond.

Gość gość
maz bardzo ciemny bladyn prawie brunet xx Chyba: szatyn. Brunet to czarne lub bardzo ciemne włosy, blond wprost w nie nie przechodzi. I BLONDYN na litość boską!

Gość gość
Ja zielone mąż brązowe, dziecko ma niebieskie oczy.

Gość gość
ja niebieskie,mąż brązowe ,córka niebieskie. Sytuacja u koleżanki : ona brązowe ,on brązowe ,córka niebieskie po babci:)