Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćautorkamamadziwczynki

Czy moja córka ruchowo jest w normie? Jak było z waszymi dziemi?

Polecane posty

Gość gośćautorkamamadziwczynki

Moja córeczka ma 9 miesięcy i 2 tygodnie. Siada sama, pełza ,klęka na kolankach i dloniach oraz od kilku dni wstaje w łóżeczku sama. Ale nie raczkuje. Czy to jest normalne? wydawało mi się że dzieci raczkują zanim wstaną a ona jakoś tak z pełzania do siadania i wstawania...bez tego raczkowania. Jak jest z waszymi dziecmi?

Gość gość
twoje dziecko jest dyslektykiem dzieci dyslektyczne nie raczkują ja też nie raczkowałam to normalne nie przejmuj się prawdopodobnie twoje dziecko będzie robiło błędy ortograficzne i będzie miało problemy z czytaniem ale za to dzieci z dysleksją mają większe IQ od reszty ja np. mam 150

Gość gość
Ja w 5/6 miesiącu obserwowałam to pełzanie. Więc bawiłam się z córką tak by widziała jak się raczkuje. Chwaliłam ją za każde huśtanie się na kolanach i rączkach i zachęcałam by ruszyła do przodu jak mama! Ruszyła w przeciągu kilku dni! Ty też pokaż swojej jakie to fajne:)!

Gość gość
pokazywałaś jej jak to się robi?

Nie wszystkie dzieci raczkują. Mój brat też nie raczkował, a dyslektykiem nie jest, zresztą tak jak i pewna koleżanka - nie raczkowała, a dysleksji nie ma. Raczkowanie pomaga, bo wówczas dziecko używa naprzemiennie lewej i prawej strony ciała itp, kiedy to jest zaburzone to może prowadzić do dysleksji, ale nie znaczy, że musi ją mieć. Ewentualnie, jak masz obawy, to poszukaj jakiejś pracowni, gdzie prowadzą integrację sensoryczno-motoryczną, albo terapię Denisona, czy jakoś tak. Tam powinni z nią prowadzić ćwiczenia fizyczne, gdzie będzie wykorzystywać obie strony ciała, ale ja bym się nie martwiła.

Gość gość
moja raczkowała 10miesięcy! aż jej się kolana powykrzywiały od tego:D he

Gość gość
wstała w 15miesiącu i mimo że już chodziła to i tak jeszcze raczkowała! Tyle km ile przeszła na czworaka to nie wiem czy na nogach kiedyś przejdzie, bo już mając 2lata wsiadła na rower biegowy i wolała to niż chodzenie a mając 3 lata wsiadła na rower zpedałami i od tamtej chwili już tylko na rowerze jeździ!