Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Podwójne życie ludzi w realu i na facebooku

Polecane posty

Gość gość

Mam od kilku lat konto na Naszej-Klasie i na FB. Wielu ludzi znam osobiście, wiem jak żyją, jakie mają problemy, ale na portalach społecznościowych pokazują się z zupełnie innej strony. Jakby ich życie to była bajka - wakacje, śliczne dzieci, mieszkania, co jedzą na obiad i jakiego mają zwierzaka. Nie ma w tym nic złego, ale niektórzy strasznie koloryzują. Dlaczego?

Gość gość
chore

Gość gość
Bo fejsboki SA z******* ja usunelam konto bo tez mnie wkurzalo takiecos. I jeszcze tobie pisza mile komentarze zdjecia lubią a wiem ze 80 procent tych ludzi dobrze o mnie nie myśli i w d***e mnie maja haha

Gość gość
żeby pokazać innym że jest im lepiej niż jest

Zadaj sobie pytanie, czy jak dostaniesz np. grzybicy pochwy albo żylaków czy napiszesz o tym na FB i wyślesz fotki? Ludzie żyją swoimi problemami i w większości nie chcą słuchać problemów innych - stąd w sieci raczej poprawny, podrasowany i kolorowy wizerunek. Tak samo jak w magazynach mody, w TV Sniadaniowej czy w innych mediach (głownych). Styl, szpan, kasa, uśmiech i radość. Dla kontrastu są też media niszowe i negatywne (Fakt) gdzie same choroby, śmierć, gwałty i 3-głowe dzieciaczki.

Gość gość
a ty sie dzis urodziłas ? to jest lans, moi znajomi tak samo mają a już rozbroiła mnie koleżanka które ma ekskluzywne zdjęcia roześmiane , wakacje Hiszpania, bajery hotele a żyje w nędzy i bez pieniędzy , nie ma na komputer dla dzieci a mąz wyrzucił ją z domu , w dodatku jest chora i ma problemy z przemieszczaniem sie

Gość gość
Są też tacy, którzy smucą się swoimi rozstaniami i wstawiają zdjęcia grobów rodziców, także nie same dobre wieści ;) niektórzy informują, że robią na obiad mielone. Nie sądzę żeby mielone były elementem lansu.

Gość gość
ja piszę że większość się lansuje i pokazuje z najlepszej strony ale oczywiscie sa wyjatki , wiem o ym, kolega pojkazał nocnik z kupa swojego dziecka - że pierwszy raz sie załatwił do nocniczka :O

Gość gość
Ludzie, którzy nie mają innego życia poza facebookiem są godni pożałowania. Nie rozumiem jak można niemalże codziennie wrzucać informację (wraz ze zdjęciem) co się jadło na obiad, jaką się wypiło kawę, z kim i gdzie się było, jaki się ma humor, jakie zmartwienia itp. Szkoda, że nie zamieszczają jeszcze informacji który mają dzień cyklu albo ile razy byli w toalecie. Masakra! Aha i jeszcze dodam, że większość z tych maniaków sama sobie klika "lubię to" :)

Gość gość
Moim zdaniem po to właśnie jest ten portal: do dzielenia się fajnymi informacjami, cieszenia się, śmiania się. Np. niedawno umarł mój pies, ale nie pisałam o tym na feacebooczku. Za to gdybym miała nowego to pewnie bym wstawiła jego fotkę, bo to jest pocieszne.

Gość gość
O tym piszę właśnie, wiem że ktoś ma kiepski związek a pokazuje męża i siebie całujących się, roześmianych. A ta sama osoba wypłakuje oczy u mnie i północy. Paranoja koleżanka pokazuje co jej rodzice wysłali do Anglii w paczce. Ktoś inny remont łazienki. Setki zdjęć niemowlaków w różnych sytuacjach itd. itp.