Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy mogą być dwie matki chrzestne?

Polecane posty

Gość gość

czy spotkaliście się kiedyś z czymś takim? Ja mam siostrę i mąż też. Nie mamy żadnego mężczyzny, który byłby odpowiednim kandydatem na chrzestnego.

Gość gość
a gdzie słyszałaś, że może? bo ja w necie znalazłam skrajne wypowiedzi. Księża wypowiadali się, że absolutnie nie. Natomiast ludzie pisali, że u kogoś tam były dwie matki chrzestne

Gość gość
moze byc 1 matka chrzestna bez chrzestnego wystarczy jedna osoba no chyba ze wasze siostry sie zabijaja ktora chce byc chrzestna :p

To że mogą być chrzestni tej samej płci lub że ktoś tak ma to czytałam tylko na różnych forach. W realu nikogo takiego nie znam.

Gość gość
właśnie chodzi o to, że obie nasze siostry bardzo by chciały być chrzestnymi...

Gość gość
Nie nie moga moze byc jedna matka chrzestna a druga to świadek chrztu czyli mogą byc dwie panie ale nie sa obie matkami chrzestnymi tylko tak jak napisalam jedna .

Gość milka862
A ja proponuję się księdza zapytać bo jak by nie było to on musi wydać zgodę na coś takiego. Przyjęło się, że chrzestnymi rodzicami są kobieta i mężczyzna którzy w wypadku śmierci rodziców zastępują im rodzinę i wychowują w wierze katolickiej. A jak wiadomo przez kościół uznaje się tylko jeden symbol rodziny gdzie rodzicami jest kobieta i mężczyzna dlatego też chrzestni to osoby obojga płci. Aczkolwiek wydaje mi się, że ksiądz też człowiek jeden powie, że absolutnie nie ze względu na to co napisałam a drugi będzie tolerancyjny i stwierdzi, że można. Pytanie na jakiego trafisz.

Gość limfa12
Moj maz ma dwie chrzestne :) Ale wiem ze czesc ksiezy nie wyraza zgody na to. Musisz zapytac w parafii.

Gość gość
zalezy od ksiedza. moja corka ma dwie chrzestne bo nie mielismy zadnego mezczyzny katolika, nie bylo zadnego problemu :)

Gość gość
zrobcie sobie drugie dziecko i po krzyku :P bo do chrztu wystarczy 1 osoba jako chrzestny/na

Gość gość
Katolika? przeciez chrzestny nie musi byc katolikiem ,zostaje wowczas świadkiem chrztu i gdyby cos stalo sie rodzicom i on wychowywać bedzie dziecko to zobowiazany jest prowadzic go w wierze chrzescijanskiej ale sam nie musi byc katolikiem .Madry czlowiek nie ignoruje zadnej wiary.