Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

awantura o miejsce dla dziecka w pociągu

Polecane posty

Gość gość
Matko co z a kretynki tu siedza ...autorko masz racje . Facet powinien ruszyć dupsko i ustąpić miejsca i to bez żadnego gadania .

Gość gość
dzieci mają darmowy przejazd o ile nie zajmują miejsca, tj. siedzą opiekunowi na kolanach (albo jak są chudzi to obok siebie ; -) )- tak mówią przepisy wychodzi na to że kasjerka i konduktor nie znają przepisów

Gość gość
to podaj punkt regulaminu TLK, który o tym mówi, bo piszesz głupoty! tak jak piszesz jest np w ZTM, ale w TLK każdy kto ma miejsce z oznaczeniem ma prawo tam siedzieć - na bilecie masz napisane, że uprawnia do 1 miejsca siedzącego z nr.... kiedy ostatnio jechałaś pociągiem?

Gość gość
Podstawa prawna: ustawa z dn. 20 czerwca 1992 r. o uprawnieniach do ulgowych przejazdów środkami publicznego transportu zbiorowego (Dz.U. z 2002 r., Nr 175, poz. 1440 z późn. zm.), rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dn.25 października 2002r. w sprawie rodzajów dokumentów poświadczających uprawnienia do korzystania z ulgowych przejazdów środkami publicznego transportu zbiorowego (Dz. U. z 2002 r., Nr 179, poz. 1495 z późn. zm.)

Gość gość
1. Uprawnieni Dzieci w wieku do 4 lat – na podstawie ustawy z dnia 20 czerwca 1992 r. o uprawnieniach do ulgowych przejazdów. Miarodajny jest wiek dziecka (dzieci) w dniu rozpoczęcia podróży. 2. Zakres ważności Osoby wymienione w ust. 1 uprawnione są do przejazdów z ulgą 100% w klasie 2 pociągów TLK, EIC, przewidzianych w rozkładzie jazdy, z zastrzeżeniem postanowień § 19. - to ze stron TLK a to fragment ustawy, o której mowa w pkt.1 powyżej: 2. Do ulgi 100% przy przejazdach środkami publicznego transportu zbiorowego autobusowego w komunikacji zwykłej i przyspieszonej, na podstawie biletów jednorazowych, są uprawnione dzieci do 4 lat, pod warunkiem niekorzystania przez dziecko z oddzielnego miejsca do siedzenia.

Gość gość
ups, i co ty na to autorko? Sprawa sie rypla chyba.

Gość gość
Autorka nam uciekła, jak się okazało, że nie miała racji, hahaha. Nastepnym razem wykup sobie cały przedział, a nawet wagon - będziesz panią na tym terytorium

Gość gość
a g.. prawda, bilet ma zero zł płatny ale meijscówka jest płatna oddzielnie, jeśli mijescówki nie masz to dziecko zawsze ma siedzieć na kolanach kiedy ma bezpł bilet ale jeśli kupiła mijescówkę to już co innego...

Gość gość
napisała przecież, że córka nie płaci za bilet

Gość gość
Dzieci do lat 4 maja owszem bilet bezplatny ale miejscowke dokupuje sie oddzielnie. W tlk sa miejscowki bezplatne ale na bilecie jest jasno napisane ktory wagon i ktore miejsce. Skoro autorka miala 2 miejscowki to miala i ona i dziecko oddzielne miejsce.

Gość gość
a ten facet to w jakim wieku? Ale z ludzi teraz chamstwo wychodzi, szoook poprostu kiedyś kiedyś to jakiś był szacunek, pomoc dla kobiet w ciąży, z małymi dziećmi a teraz ? Autorka ma rację , ok gdyby to jakaś babka siedziała to jeszcze można zdźierżyć ale jakiś k***s zasyfiony? Ja to bym takiem gazem po oczach dała i skopała w jajca aż by mu jajecznica wypłyneła

Gość gość
no wlasnie tez tak pomyslalam - niewazne jaki przedzial - jak masz konkretne miejsce zarezerwowane, to mozesz tam sobie nogi postawic czy bagaz, bo to miejsce zarezerwowane na dany pociag na dany moment dla ciebie czlowieku; facet byl bezczelny i tyle; a ile na oko mogl miec lat? tez na codzien mam do czynienia z ludzmi i faceci potrafia byc rozszczeniowi bardziej niz kobiety niestety w pewnym wieku

Gość gość
to podaj przepis, w którym jest napisane, że za miejscówkę do 4 lat się nie płaci! nie płaci się za bilet o ile dziecko nie zajmuje dodatkowego miejsca i to jest jasno zaznaczone w wyżej zacytowanym fragmencie ustawy! a babka napisała, że nie płaciła

Gość gość
W pociagach tlk miejscowki sa bezplatne. Dla kazdego. Jezeli twierdzisz ze dziecko ma siedziec na kolanach to po chusteczke na bilecie dziecka jest napisany numer miejsca i wagon? W eic i ec placi sie za miejscowke, ale nie w tlk.

Gość gość
nie są bezpłatne, nieznajomość przepisów nie zwalnia od ich przestrzegania na stronach TLK jest wyraźnie napisane na podstawie której uchwały są 100% zniżki, a w uchwale też jest wyraźnie napisane, że bezpłatnie o ile nie zajmuje dodatkowego miejsca- czy naprawdę ciężko to zrozumieć?

Gość gość
Nie rozumiem w ogóle o co kaman. Autorka ma miejscówkę to znaczy, że należą jej się te miejsca i koniec dyskusji. I tak, mogła wziąć dziecko na kolana, ale z grzeczności raczej. Jakby facet powiedział, że z pracy wraca, plecy go bolą i czy mogłaby to jeszcze rozumiem, bo sama bym się nad takim zlitowała, ale bez przesady.. Co do skargi to napisałabym skargę, ale nie wiem czy na konduktora czy ogólnie na całą sytuację. No bo co miał ten konduktor zrobić, szarpać się z gościem? Ewentualnie może by można sokistów czy policję wezwać, ale zaraz by się posypały gadki, że na takie coś policja..

Gość gość
Wychodzi na to,że autorka tematu trochę nam nakłamała,bo ,albo dziecko jechało za darmo,albo wykupiła(zaplacila)za miejscowke dla dziecka?Jak w końcu było? Napisala,ze dziecko za darmo,jak za darmo,tzn.nie placila za miejscowke,a wiec miejsce się dziecku nie należał,ktoś wyżej już przytaczał ustawę,iż dziecku do lat 4 należy się darmowy bilet,tylko wtedy ,kiedy nie zajmie miejsca.inaczej trzeba zaplacic.

Gość gość
Jeśli miała miejscówkę dla dziecka - należało się. Jeśli nie to się nie należało.

Gość gość
Przez ostatni miesiac jezdzilam tlk do pracy. Mialam bilet miesieczny i musialam stac. Na drugi dzien babka w kasie wydala mi miejscowke na caly moesiac i wow bezplatna. Z dzieckiem tez jechalam w sobote mialam bezplatny bilet dla nieego na ktorym byl nr wagonu i miejsce. Wszystko bezplatne. Wiec pytam po h*j to miejsce na bilecie wg. Szanownych kafeterianek.

Gość dziewiędziesiąt dwa
Autorka zbyt ulgowo potraktowała tego barana który rozsiadł się na miejscu jej dziecka. Należało zrobić afere na cały wagon. Dziecko nie jechało za darmo, kolej mu opłaciła przejazd. Miejscówkę miało, tego gościa trzebabyło w*********ć na zbity ryj

Gość gość
nie są bezpłatne, nieznajomość przepisów nie zwalnia od ich przestrzegania na stronach TLK jest wyraźnie napisane na podstawie której uchwały są 100% zniżki, a w uchwale też jest wyraźnie napisane, że bezpłatnie o ile nie zajmuje dodatkowego miejsca- czy naprawdę ciężko to zrozumieć? xxx tak? To daj linka do strony gdzie jest napisane że w tlk do miejscówki sie dopłaca. Ps. tlk nie ma swojej strony... Co najwyżej intercity...

Gość gość
Najlepsza jest ta wieśniara powyżej której szef wykupuje drugie miejsce na jej nogi. Jak się czujesz wykładając komuś swoje nogi pod nos? A pewnie tobie to nie przeszkadza bo te nogi świadczą że jesteś na takim poziomie że i wysrałabyś sie na środku przy ludziach bez krępacji.

Gość gość
Grzeczność to sprawa drugorzędna, kobieta miała zarezerwowane miejsce, więc miała prawo je zająć i tyle. Ja bym grzecznemu panu dziecko na kolana wtryniła, uciekałby po minucie... Sama kiedyś musiałam się wykłócać z paniami- nie starszymi, ale w mocno średnim wieku, o miejsce w przedziale dla rodziców z dzieckiem... bo ludzie na korytarzach stoją, miejsca nie ma więc one nie będą wstawały żeby dziecko siedziało, ręce opadają...

Gość gość
gościu z 15:36----------> http://intercity.pl/pl/dokumenty/Przepisy%20i%20taryfy/Ulgi%20ustawowe%20od%2018%2005%202014.pdf nad tą tabelą jest napisane, że jest ona na podstawie ustawy z dn.20.06.1992r. itd... a w tejże ustawie jest napisane, że dziecko ma zniżkę 100% o ile nie zajmuje dodatkowego miejsca chcesz link do tej ustawy? bo jej fragment jest przytoczony wyżej, poza tym mogła mieć miejscówkę oznaczoną wagon 0, miejsce 0 i myślała, że ma dowolne miejsce ps.napisałam TLK, bo pani zakładająca temat mogłaby się rzucać, że ona nie jechała IC, więc to nie do niej ich przepisy :-)

Gość gość
matko jedyna masz miejscówkę masz miejsce, proste obojętne czy za bilet płacisz czy nie! nie wiem o co to halo, od zawsze tak było, możesz zapłacić za bilet bez miejscówki a możesz nie płacąc mieć miejscówkę, skoro ma na bilecie zerowym wydruk że ma zająć takie i takie miejsce to ma do niego prawo, z resztą kafeteria mądrzejsza od konduktora, z tego co pisała autorka to konduktor przyznał jej rację ze ma prawo do tego miejsca a tego faceta upomniał ze on mógł tam siedzieć dopóki nie przyszła osoba z miejscówką, to proste jak drut bez przytaczania przepisów i regulaminów

Gość gość
Jeżeli miejscówka nie uprawnia do zajęcia miejsca, to po ch*j taka miejscówka??? Ale widać na kafe wszystko możliwe :/

Gość gość
no właśnie po co miejscówka która nie uprawnia do zajęcia miejsca?? z mc temu poza PL jechałam z dziećmi pociągiem i również miały wydrukowane bilety darmowe, jednak miejscówki były płatne, śmieszne pieniądze bo na złotówki to było coś koło 2zł za osobę, jednak dzieci miały normalne miejsca, tak samo jak ja i mąż, mogłam miejscówek nie kupować wówczas siedziałyby nam na kolanach, dla mnie to proste

Gość nie normalne jesteście
1. Autorka miała 2 miejsca zarezerwowane dla siebie i dziecka. Po to kupiła wcześniej bilety i za nie zapłaciła. 2. Dziecko nie płaci owszem,ale rezerwację na owe miejsce miało. 3. Stwierdzam fakt,że co po niektórzy to chamy z was! Zapewne dupskiem byście usiedli na owym miejscu i dąsalibyście nosem że na owym miejscu ma usiąść dziecko a nie wy! Prostactwo nie zna granic. 4. Gdyby to była starsza przemiła Pani,małe dziecko to może,,może'' byłabym zgodna użyczyć jej tego miejsca i wziąć dziecko na kolana,pod warunkiem że nie byłby to cham,który mógł stać. 5. Moje dziecko w wieku 3-4 lat było ciężkie i jak nie było wyjścia i siedziało mi na kolanach to myślałam,że zjadę. Cała zalana potem,a nogi to mi latały,bo moje dziecko do kruszyny nie należy. Nie wspomnę,że sama je w foteliku rowerowym nie woziłam,lecz mąż bo ja nie dałam rady. Dziś ma 6 lat,to szczupłe dziecko ale poszło w tatę :) 6. Dlaczego chcecie korzystać z czyjegoś miejsca?! Odnoszę takie wrażenie gdy stajecie po stronie chama. Też usiądę na rezerwacji ale zbliża się dana osoba o wstanę,pozwoli mi siedzieć ok nie to schodzę bez dąsania nosem,nawet gdy mam dziecko!

Gość gość
to mi znajdź ustawę, uchwałę czy rozporządzenie, że dla dzieci poniżej 4 lat miejscówka jest bezpłatna, bo na razie to tylko ja znalazłam ustawę, że jedzie bezpłatnie o ile NIE ZAJMUJE DODATKOWEGO MIEJSCA, a większości dzwoni w kościele, ale nie wiedzą w którym...