Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zuzanna Amelia ææ

Czy ktos ze starych znajomych jeszcze tu pisze?

Polecane posty

Maciek B dziś W tej czesci swiata i przy tym dostepie do antykncepcji i wiedzy, jak ktos nie chce zajsc w ciaze, to zwyczajnie nie zachodzi. Planowac macierzynstwo i nie bedzie takich dylematow. Pozdrawiam. x Maćku...,Daruj sobie.Nie ze mną .

Możemy kłócić się w nieskończoność,zarówno kobieta jaki dziecko ucierpieli niesamowicie,a za błędy Dr.zapłacą podatnicy,żeby śmieszniej było do NFZ.

Wiesz czym jest poród?Poród dziecka skazanego na śmierć jest niewyobrażalną traumą dla kobiety.Człowiek,który drugiego skazuje na taki los nie ma sumienia,nie ma serca.Jest egoistą bez wyobraźni i empatii.

No tak kara musi być,to na tym miało polegać in vitro nie jest zgodne z przekonaniami lekarza.Dobranoc.

No tak,bardzo mu na tym zależało by uszkodzony płód narodził się.To przekaz dla innowierców,nie ateistów.Bo wiara katolicka nie zezwala na in vitro. Dobrej nocy.

:D,hej idź spać,bo do rana będziemy się kłócić.

Gość gość
kim jest ta xen, Maciek zmiażdżył ją jak pluskwę.

Gość gość
O pluskwę nikt by nie pytał,no może inny prusak;).

Gość przeciez to jasne
Maciek jest Bi, dlatego tak bardzo chce "gnoić" kobiety

Gość matuzalem0325
...nie jestem ani stary ani nowy ...troszke sobie siedzę na kafe ...poglady polityczne raczej nieokreślone, ale powiem szczerze że poglady na temat tego co prof. Chazan zrobił tu głoszone trochę mnie draznią ...raz nawiązuje się do wiary i klauzuli sumienia, drugi raz na przysięge Hipokratesa, innym razem na prawo. Primum nocere - pierwsze nie szkodzić ...sa dylematy bez wyjścia lekarz musi wybierać, w tym przypadku wybierac trzeba było miedzy nieświadomym nie wykształconym i co najwazniejsze skazanym na śmierc płodem a matka która poświęciła wiele na starania się o dziecko i po raz kolejny nie wyszło... kobiete w taki stanie skazuje się na traume kilkumiesięcznego noszenia chorego smiertelnie dziecka z myślą że umze po urodzzeniu niezdolne do zycia. Czy skazanie kobiety na takie cierpienie psychiczne kobiety matki nie jest szkodzeniem. Zabieg jest sankcjonowany prawem i w instytucji państwowej jaka jest ta placówka zdrowia nie ma prawa odmówic się takiego zabiegu ...instytucja nie ma sumienia, sumienie maja ludzie lekarze i oni indywidualnie powinni miec prawo odmowy ale... nie w placówkach państwowych. W anglii sprawa postawiona jest jasno, jezeli komuś sumienie nie pozwala wykonywać okreslonych czynności nie podpisuje się z nim umowy o pracę.

...a wracając do prof. Chazana jak sam się przyznaje aborcji dokonywał wielokrotnie w przeszłości, ...wiem wiem kazdy ma prawo się nawrócić, szkoda że dopiero wtedy kiedy jest sie ustawionym lekarzem z pozycja i inaczej zawiał wiatr historii ...ni wierże w takie nawrócenia ludzi którzy bedąc wykształconymi i w pełni świadomymi tego co robią nagle twierdzili że to było złe ...dla mnie to ewidentny przykład koniunkuralizmu. Kiedy dokonywał aborcji nie był ślepym dzieckiem we mgle... tylko dojrzałym, wykształconym człowiekiem, wierzacym katolikiem ...

Gość gość
Primum nocere - pierwsze nie szkodzić Primum NON nocere - jesli juz. A przysiegi Hipokratesa nikt juz dzisiaj nie sklada. Jest nieaktualna. Zawiera miedzy innymi zakaz usuwania kamieni z pecherza moczowego oraz zakaz nauczania medycznego kunsztu osob obcych.

Gość gość
I z kim wy dyskutujecie ,on powinien leczyc sie na nogi bo na glowe to juz za pozno !!!

Gość gość
gość dziś kim jest ta xen, Maciek zmiażdżył ją jak pluskwę. x Coś ci się pomieszało.

Gość gość
ale dyskusje do poznej nocy:P i nawet capucino sie odnalazla:D capucino nie balas sie spotkac z takim psychicznym oszolomem.?

Gość gość
capucino co ty myslisz o tej sprawie dr.chazana z perspektywy zagranicznej?

nie znam szczgolow przebiegu tej sprawy, ani nie widzialam dokumentacji medycznej, wiec nie jestem w stanie ocenic jakie postepowanie byloby najbardziej humanitarne. od siebie moge powiedziec tylko tyle, ze tego typu preblemow moznaby uniknac, gdyby ludzie kierowali sie empatia, a nie parciem na propagacje wlasnych, chocby ulomnych, genow (a potem dorabianiu do tego melodramatycznych teorii), gdy chca miec dzieci. czyli: adopcja, a nie in vitro. inna sprawa to fakt, ze prawo w polsce przewiduje dla kobiety mozliwosc usuniecia uszkodzonego, nie rozwinietego i letalnego plodu. i nie mowimy tu nawet o chorym, czy niepelnosprawnym, tylko od poczecia skazanym wylacznie na smierc.

Gość gość
Normalny to ty na pewno nie jesteś buraku.

Gość gość
Cappucino czy tez masz takie zdanie jak Maciek, ze to wasze spotkanie bylo takie udane? Jestem ta sama osoba, co wczoraj z nim rozmawiala, jesli ten topik czytasz od poczatku ;)

tak, fajowo bylo, ale nie moge za wiele pisac, zeby nie zburzyc reputacji Macka jako kafe-lobuza ;)

Gość gość
Lobuza LOL :D Dla mnie to jest bardzo ciekawe, bo kafeteria jest anonimowa, rozmowy zazarte, ale miedzy obcymi ludzmi, a tu mamy osoby, ktore faktycznie znaja sie z rzeczywistosci :)

Gość maaamma
capucino, czy Ty masz dzieci ? pewnie nie, dlatego nigdy nie zrozumiesz, że kochający się ludzie chcą mieć własne dziecko, choćby z probówki niż adoptowane.

dla mnie to bylo z jednej strony nie do wyobrazenia, bo nigdy wczesniej sie nie spotkalam z nikim znanym tylko z internetu, a z drugiej strony nie czulam tremy i okazalo sie tak, jakbysmy sie znali od zawsze. w ogole to bardzo ladna okolica ta bajkowa wyspa :)

maamma - znam kochajace sie pary, ktore maja adoptowane dzieci (z wyboru) i nie brakuje im tego, ze nie ma w tych dzieciach ich wlasnych genow. bo tu chodzi tylko o geny, a reszta to melodramatyzowanie tej sprawy. na swiecie jest tyle niechcianych i odrzuconych niewinnych maluchow, ze skazywanei ich na samotnosc, bo mamusia i tatus chca w dziecku widziec swoje wlasne geny jest okrocienstwem. poniewaz natura tak zrzadzila, ze nie moga miec wlasnego dziecko, zeby dac milosc tym, ktorych nikt nie chcial.

Maciek B dziś Ja jestem bardzo sympatycznym, skromnym i zyczliwym czlowiekiem - zarowno na kafe, jak i w realu. I na kafe bywalo inaczej, ale w realu - do rany przyloz ;)