Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zdesperowana pyza 2014

Czy odchudzać się przed ciążą

Polecane posty

Moja waga jest w górnej granicy normy (59 kg przy 160 cm). Zazwyczaj wiosną się odchudzałam (tak maks 4 kilo, do 55), żeby lepiej wyglądać latem, jednak od stycznia staramy się o dziecko i odpuściłam odchudzanie w tym roku, co powoduje, że nie czuję się najlepiej (wystający brzuszek, biodrach więcej niż w tamtym roku). Niby nie jest fatalnie, ale buzię też mam pełniejszą, i wyglądam grubiej. Czy bezpiecznie byłoby jednak schudnąć te kilka kilo? I czy lepiej dietka, czy ******** czy brzuszki i bieganie nie zaszkodzą... Czytałam ostatnio, że kobiety odchudzające się przed ciążą więcej tyją, i to jest też mój koszmar!

Dodam jeszcze, że stuknęło mi w tym roku 30 lat i nie jest tak łatwo utrzymać w ryzach sylwetkę jak kiedyś, no i wiem po mamie i babci, że może być ciężko pozbyć się kg po ciąży. Co robić?

Gość gość
nie zachodzić !!!

Gość gość
jasne, że się odchudzać, a raczej zmienić nawyki żywieniowe na zdrowsze, przy wyższej wadze jajniki mogą nie pracować tak, jak powinny

Gość gość
Ja się odchudzałam przed ciąża, a raczej zaczęłam uprawiać sport i zdrowo się odżywiać. W momencie pojawienia się mdłości zdrowe odżywianie szlag trafił. Treningi musiałam przerwać. Teraz ważę już 2-3 kg więcej, a to dopiero 8 tydzień ciąży. Co ciekawe, jem naprawdę niewiele. Boję się co będzie dalej.

Gość gość
mądre odchudzanie i ruch jeszcze nikomu nie zaszkodziło. czemu się nie ruszasz? zdrowe jedzenie i ruch są jak najbardziej na miejscu - przed ciążą jak i w jej trakcie...

Gość gość
Ja mialam kilka kilo na plusie przed ciaza. Chcialam to zrzucić ale uznalam pewnie zaraz zajde w ciaze to bez sensu cos robic. W ciaze zaszlam dopiero po dwóch latach staran. Przez ten czas do moich kilku kg doszlo kilka kolejnych. Mozesz zmienic dietę i wprowadzic dodatkowy ruch tylko zrób to mądrze i z głową . Po ciąży doszly mi kolejne kg. Wszystko juz zrzucilam ale jakbym przed ciaza sie za siebie wzięła bylo by tego mniej.

Gość gość
moj lekarz wrecz kazal sie odchudzic przed ciaza- potem niestety idchudzacsie nie wolno a waga sama leci w góre

Gość gość
Odchudzanie się przed ciążą to niekoniecznie dobry pomysł, jeśli myślisz o jakiejś "cudownej" diecie typu dukana. Takie diety ograniczające powodują, że w organizmie masz niedobory różnych składników, są niezdrowe, a także powodują efekt jo-jo. Przed ciążą powinnaś zadbać, aby Twojemu organizmowi niczego nie brakowało, a nie odwrotnie. Co Ci mogę polecić to ruch, ćwiczenia (choć może nie jakieś bardzo wyczerpujące) oraz zmianę sposobu odżywania na bardziej zdrowy. Polecam poczytanie sobie książki "Jedz pysznie, chudnij cudnie", z której możesz się dowiedzieć jakie produkty nam służą, co jeść a czego unikać, oraz jak zastąpić niektóre produkty zdrowszymi.

Dziękuję za odpowiedzi. Wydaje mi się, że mam zdrowe nawyki żywieniowe - 4 posiłki dziennie, dużo warzyw, owoce umiarkowanie, ze słodyczy tylko gorzka czekolada kilka razy w miesiącu i kawałek ciasta w weekendy. Gotuję w domu i nie jemy "gotowców". Co do ruchu, to naczytałam się, że biegaczkom czasem trudniej zajść w ciążę (wcześniej biegałam 2-3 razy w tygodniu po 40-50 minut) i dlatego zrezygnowałam :( Chyba faktycznie wócę jednak do biegania. Najlepiej odchudzało mi się na diecie 1200 kcal, do tego ostry tening z Jillian. Teraz jem około 1500 - 1600 - myślicie, że jak zejdę znowu do 1200 to nie zaburzy mi ewentualnych starań?

Gość gość
1200 i uprawianie sportu to nie jest racjonalny sposób na zycie dla osoby chcacej zajsc w ciaze.