Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Stypendium socjalne

Polecane posty

Gość gość

Wybieram się na studia zaoczne ( 2 kierunek - szkoła wyższa) Tata zarabia 2500 zł na rękę. Mama straciła prace i nie pobiera już kuroniówki. Mam siostrę w gimnazjum i drugą siostre 21 lat (która czasami pracuje na zlecie, obecnie robi praktyki w salonie kosmetycznym i tam ma dostać umowe zlecenie, nie wiadomo na jaki etat- siostra sie uczy w szkole policealnej) Są jakieś szanse na stypendium socjalne w moim przypadku ? i czy by były gdybym podjęła prace na 1/2 etatu za jakies 500-600 zł na rękę ?

Gość gość
odnawiam

Gość gość
odnawiam

To co jest teraz się nie liczy. Liczy się to co było w 2013. Musisz wyciągnąć wszystkie info o dochodach członków rodziny ze skarbówki za ubiegły rok. Dochód w przeliczeniu na osobę nie może przekraczać okreslonej sumy ustalonej przez uczelnię.

Gość gość
o kurcze... wtedy to ja pracowałam i zarabiałam średnio ok 1000 zł i mama też jakoś pół roku pracowała

Gość gość
I jak to się ogólnie liczy ? Bo w niektórych miesiącach np w tym roku pracowałam i tata pracuje ? To jak mam obliczyć sobie miesięczny dochód ? Ja w jedym miesiącu pracuje w nastepnym już nie zależy od moich studiów i od zapotrzebowania pomocników w pracy w gorszych miesiącach

No to niestety, nie liczyłabym na stypendium. Próg na osobę wynosi mniej więcej od 500 do 800 złotych na miesiąc.

Gość gość
Czyli trzeba mieć wszystkie dokumenty z urzadu skarbowego o zarobkach w rodzinie ? Na tej uczelni stypednium można pobierać jak jest 850 zł netto na osobe. To i tak mi tyle wyjdzie 2500 taty i moje 1000 to 700 zł na osobe Nie wiem tylko czy odprawa mamy się liczy z pracy

skarbówka informuje na jednym formularzu, że pan XY zarobił w 2013 roku 20 000 zł. Panu AB 12 600, pani ZX (siostra) 13 900, ty 8 400. Zliczasz do kupy dzielisz przez 4 i przez 12.

Gość gość
Dzieki za pomoc :) Mam jeszcze jedno pytanie, jak siostra uczy sie w szkole policealnej i nie ma 26 lat to nie wliczam jej też do osób w rodzinie ? Bo jest na utrzymaniu rodziców tylko czasami sobie dorobi

Gość gość
To wtedy zobacze na 2 roku :) moze sie uda :)

Wliczasz, jeśli ma taki adres jak Twoi rodzice. Jeśli Ty masz inny to i tak się liczysz z rodzicami. Ale wszyscy inni liczą się jako jedno gospodarstwo domowe, o ile siostra nie ma męża.

Gość HL
Dobry temat dziewczyny, ja też się będe starać i nie wiem jak to technicznie ma wyglądać czy jak bede w pazdzierniku składac to dochód liczy sie od 1 stycznia do 31 grudnia 2013 czy liczę go do rozpoczecia studiów czyli do pazdziernika 2014 ?

Gość gość
skoro nie stać was na studiowanie to proszę iść do roboty!!!

Tak jak pisałam, liczy się to co było rok wcześniej. Ewentualnie komisja może uznać cos takiego jak "dochód" utracony np matka miała prace i straciła. Ale wówczas trzeba przedłożyć zaświadczenie o ustaniu zatrudnienia.

Gość HL
Ogólnie mnie stac bo mam odłożone duzo pieniedzy jak pracowałam 2 lata temu w Anglii ale po co mam wydawać te pieniądze, jak one są odłożone na mieszkanie jednopokojowe. U mnie pracuje obecnie tylko mama i mam 3 rodzenstwa uczacego sie wiec jak moge skorzystać z darmowego opłacania mi studiów to czemu nie ?

Gość HL
Ja mieszkam w tym mieście w którym studiuje u rodziców. Potrzebuje tylko pieniedzy, żeby opłacić studia, bo to są dziennie ale na uczelni prywatnej wiec kosztuja 500 zł miesiecznie. Dobre i 200- 300 zł by było

Gość HL
wiec zamiast 15 tys bym wydała 7 tys na 3 lata nauki :) i mogłabym nawet pracowac na pół etatu bo mama ma jakos 2800 na reke i mogłabym spokojnie te 700 zarabiac jeszcze :)

Ale rodzeństwo ma alimenty lub rentę po ojcu, podejrzewam. Więc to oczywiście też się liczy do dochodów gospodarstwa domowego.

Gość HL
ojciec mieszka z nami i ma malutka rentke- najnizsza jaka moze byc. Dziadkowie z jednej i z drugiej strony maja duzo pieniedzy wiec pomagaja rodzicom ale to sie nie liczy :)