Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jaka forma opodatkowaniania działalności budowlanka remonty

Polecane posty

Gość gość

Jak w temacie. Mąż planuje otworzyc własną firmę budowlaną. Na początek jednoosobową. I tu pytanie do doświadczonych w temacie- jak forma opodatkowania jest w tym przypadku najkorzystniejsza? W necie są ogólne informacje, ale mnie interesuje opinia kogoś kto ma doświadczenie. Z góry dziekuje :)

Gość gość
up

Gość gość
czy na tym forum naprawdę są same debilizmy tylko? Na normalne pytanie nikt nie odpowie?

Gość gość
moj prowadzi działalność budowalaną jednoosobową, roboty ziemne (sam jest operatorem i ma własną koparko-ładowarkę)- jest VATowcem, bo od iluś tysięcy obrotu rocznie musi być, nie ma innej możliwości rozliczenia... 23% VAT+podatek

Gość gość
Hmm, jak robiliśmy taki wstepny biznesplan, to liczymy że miesięczne dochody będą na poziomie 2,5-3,5 tys na początek to za dużo na życie by nie zostało :(

Gość gość
aha no moj ma 220 tysiecy obrotu rocznie to tez inna sprawa... w takim przypadku najlepiej skonsultuj sie z księgową, być może na karcie podatkowej bedziemy mogli się rozliczać, chociąż usługi budowlane chyba sa objęte vatem. nie wiem dokladnie

Gość gość
to też zależy co będzie robił, bo moj ma stawki: roboty ziemne (wykopy itp) 100 zł/godz. kucie betonu 150 zł/godz. wiadomo, że maszyna żre paliwa, dochodza koszty eksloatacji itp. wiec godzinowo wcale nie wychodzi mu tak wiele, ale ma stałą umowe z wodociągami, więc jest okej, a w lecie dorabia na robieniu wykopoów ludziom pod domy.

Gość gość
Na paliwo idzie około 400 zł/na dwa, trzy dni... Czym dokladnie będzie zajmować się ta budowlanka Twojego meża? remontami? jak nie ma na razie stałego zaplecza klientów, lepiej niech nie zakłada działalności, bo zus i us go zje tak, że zostanie mu na zycie 500zł.

Gość gość
Teraz próbuje sił i miesiecznie jest ok 4 tysi, ale zimą bedzie lipa...A ten ryczałt? Na czym to polega? Gratuluję obrotów fiu fiu..;)

Gość gość
No niby znajomy poleca znajomemu i tak się kręci. Generalnie remonty wszelkiego rodzaju. Gładzie, tynki sufity podwieszane, zabudowy z rigipsów, płytki, panele. Wsio!

Gość gość
najlepiej przejdź się do swojego us i wypytaj o możliwosci opodatkowania, każda sytuacja jest inna i w wiekszośc zależy od wysokości osiąganego dochodu...nawet jak nie zarobi nic w zimie to będzie musiał zapłacić zus, jesli to jego pierwsza DG to pol biedy, ale po okresie 'promocyjnym' prawie 1200 zł pojdzie do samego zusu

Gość gość
Dlatego bujamy się z tym zamiarem od roku! Ciągle się wahamy ale w końcu trzeba się odważyc. Wóz albo przewóz :)

Gość gość
No jak juz zalozycie to pewnie bedzie lepiej, bo bedzie wieksza motywacja do starania sie o zlecenia, moze jakąs stałą umowe/konkrakt podpiszecie i będzie okej :). Chociaz najpierw zbudowałabym solidne zaplecze co najmniej na kilka miesiecy do przodu...

Gość gość
najlepszy zawsze ryczałt przy niskich obrotach.

Gość gość
Tylko to jest tak, że ludzie chcą czekac max miesiąc a jak dłużej to szukają gdzie indziej...No właśnie jak czytałam to ten ryczałt wydaje mi się odpowiedni.

Gość gość
Nie wiem, zapytaj się najlepiej fachowca w tym temacie. Mogę ci podesłać namiar do sprawdzonej księgowej http://taxprzemysl.pl/oferta/ . współpracuję z nią i wiem, ze wie wszystko o podatkach, przepisach itp.