Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamaMai33

noworodek karmienie 10 15 minut

Polecane posty

Gość mamaMai33

Czy któraś z Was była w podobnej sytuacji? Moja 3-tygodniowa córeczka praktycznie od urodzenia wytrzymuje przy jednej piersi 5-7 minut, potem wypluwa, miętosi, krzyczy, ale nie zasysa, mimo że pierś jest opróżniona tylko do połowy, więc przerzucam ją na drugą, takie karmienie łącznie trwa około 10-15 minut, czasami daje się przeciągnąć do 20 minut, jeżeli zmienię pozycję. Każdy mówi, że takie karmienie to krótko jak dla noworodka, ale jej do dłuższego ssania zmusić się po prostu nie da - wypluje pierś i tyle,. Czy któraś z Was miała podobnie krótkie karmienia? Pieluchy są pełne, mała długo śpi (w nocy ją czasem budzę, bo raz bez budzenia spała ponad 6 godzin), waga w ostatnim tygodniu wzrosła o 200g, więc położna nie widzi problemu, ja jednak się martwię, bo czy to jest normalne, żeby noworodek jadł tak krótko? Pierwsza córka w tym wieku ciągnęła przynajmniej pół godziny, a najadała się w 10 minut dopiero jak skonczyła 2 miesiące.

Gość gość
Pierwsze mleko jest rozwodnione i łatwiej je wyssać. Poza tym, pewnie przy tych upałach ma większe zapotrzebowanie na wodniste mleko. Jak dobrze przybiera to ja bym machnęła ręką, niech je jak jej pasuje. Ja też cudowałam, bo się naczytałam ile to minut powinno dziecko z jednej piersi jeść, nawet kajecik sobie prowadziłam :D Ale po kilku dniach już byłam tak zmęczona tym ciągły zapisywaniem wszystkiego i na siłę prawie zmuszaniem dziecka, że olałam te zalecenia. Nic to nie zmieniło, oprócz tego, że mi dziecko zaprzestało marudzenia.

Gość gość
Ja moją karmiłam około 15 min jeden cyc potem zmiana. I było ok była najedzona. Jeśli przybiera dobrze ładnie śpi i robi fajne kupy :D to się nic nie martw.

Gość gość
Aha ale karmiłam tak bo sama mała puszczała cyca a potem chciała dalej :). Czasem ten jeden cyc jej starczył, czasem chciała jeszcze. A czasem jak mi się przysnęło to wisiała pół godz na jednym cycu i też było ok :). Tylko w nocy sobie stoper włączałam żeby wiedzieć czy nie przysnęłam :D.

Gość gość
Cala ciążę miałaś by się dowiedzieć jak to jest z noworodkami . Tak właśnie to wygląda nic w tym dziwnego to nieczęsto zabawa lalka w domu tylko prawdziwe zycie

Gość gość
Autorko, moj syn tak jadl od poczatku i do tej pory jest ssanie po ok. 5 minut i do widzenia. Lekarz powiedzial, ze widocznie mu wystarcza skoro jest zadowolony i przybiera. Kup sobie wage dla niemowlat i ja waz, jesli jest ok to daj jej spokoj i pozwol jesc tyle, ile ma ochote. Zmuszanie spowoduje tylko, ze sie zniecheci i bedzie kojarzyla karmienie z nieprzyjemnoscia.

Gość mamaMai33
??? dziękuję wszystkim za poradę. co do ostatniej "filozofki", to obawiam się, że ciąża nie przygotowuje nikogo do opieki nad noworodkiem...

Gość mamaMai33
Chyba rzeczywiście kupię sobie tę wagę, dziś np. w nocy po karmieniu o 21 obudziła się tylko o 2 i 6 i za każdym razem jadła około 3-4 minuty, po czym wpadała w letarg na cycu :-) Żadne budzenie nie pomagało.

Gość gość
Uwazaj bo dzeicko zaczyna traktowac tqoja piers jak smoczek. Nie zawsze jak dziecko sie budzi w nocy to znaczy ze jest gloden. Skoro trzy cztery minuty mu wystacza to nie oznacza glodu a chec uspokojenia. Sprobuj nie lrzystawiac malej za kazdym razem w nocy do piersi bo potem bedziesz miala hardcore

Gość Sancja
to jest noworodek idiotko wyżej, musi być karmione w nocy. Boże jak można radzić takie głupoty! Dziecko śpiące przy piersi jest normalne. To smoczek powstał aby imitować pierś a nie odwrotnie. Kup sobie wagę, nie są drogie, ale nie waż codziennie tylko np raz w tygodniu.

Gość gość
Moj drugi syn tez krotko ssie ale rowniez dobrze na wadze przybiera wiec sie nie przejmuje i ty tez sie nie martw bo bedziesz zestresowana. Twoje dziecko tak juz ma i koniec. Nie kazdy noworodek wisi na piersi 20 czy 30 min. Poza tym maly zoladek nie zmiesci duzo. W nocy jednak nalezy karmic czesto wiec nie pozwalaj na 6 godzinne drzemki bo za jakis czas stracisz pokarm a jesli zalezy Ci na karmieniu piersia to pilnuj tego. W nocy pokarm jest wartosciowszy, poczytaj o tym. Pozdrawiam

Gość gość
Noworodek ma prawo jesc i co godzine i piszcie glupot ze piers bedzie traktowana jak smoczek bo nie macie pojecia o noworodkach i macierzynstwie.

Gość gość
Ok, nie doczytalam, myslalam ze o trzymiesjeczniaka chodzi, ale czemu od razu idiotko?sancja -myslalam ze kulturalniejsza jestes. Ale jak widac nie wyrozniasz wsrod kafeteryjnego chamstwa, buractwa i prostactwa.

bo już mam dosyć właśnie takich idiotek co radzą a nie mają pojecia. Nawet skoro myślałaś że trzy miesięczniak to Twoja rada i tak jest do dupy.

Gość gość
Proszę nie robić bajzlu z mojego wątku. Chyba rzeczywiscie nie mam się co stresować, bo przecież do jedzenia jej nie zmuszę, a skoro kupy, waga i spanie w porządku, to po prostu taką ma urodę. Teraz przestała już histeryzować i machac głową, jak jej próbuję podtykać więcej cycka po tym, jak się odczepi, tylko po prostu nie otwiera buzi i patrzy się na mnie jak na głupią :-)

Gość gość
Kobieto to twoje 2 dziecko a ty się zachowujesz jak jakaś gowniara. Wybacz ale chyba powinnaś mieć wiedzę na temat opieki nad noworodkiem? A nie jeszcze się oburzasz ze ciaza nie przygotowuje do tego. Ciąża nie ale są porady dla młodych mam kursy i inne a ty w dodatku masz już 1 dziecko Niedorajdy życiowe naprawdę

Gość gość
Jak już mówiłam, proszę o nierobienie bajzlu z wątku, to nie forum dla gimbazy.

Gość gość
"porady dla młodych mam, kursy" jako źródło wiedzy o dziecku.. powodzenia, jak urodzisz swoje :-)

Gość gość
Już dawno urodziłam i nawet wychowałam. Jak nie wiedziałam nic i kp to poszłam do poradni laktacyjnej pytałam położnej i lekarza ale przy 2 dziecku to wybacz ale jest się już madrzejszym przynajmniej powinno się być ale jak widać niektore się uwsteczniaja

Gość gość
I chwała Ci za to. Ja akurat mimo drugiego dziecka nie uważam, że pozjadałam wszystkie rozumy i dlatego pytam na forum inne mamy. Jeżeli nie masz do dodania nic konstruktywnego, to proszę nie trolluj.

Gość gość
Co można ci konstruktywnego odpowiedzieć matko 2 dzieci która nie ma podstawowej wiedzy o noworodku? Zastanów się odrobinę a nie skaczesz jak pchla na grzebieniu. Takie pytania ma prawo zadawać młoda matka przy 1 dziecku i takie jest moje zdanie. Każde dziecko ma inne potrzeby a twoje male jest absolutnie normalne i chce być przy piersi a dlaczego tak jest to już sama się wysil odrobinę i poszukaj cennej wiedzy źle nie tu na kafe