Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dlaczego uważacie, że małżeństwo bez dzieci nie ma racji bytu?

Polecane posty

Gość gość

jw

Gość gość
kto tak uważa? a torbicka? dzieci nie mają i są szczesliwi

Gość gość
Ja tak nie uważam.

ci co nie chcą mieć dzieci nie powinni brać ślubu kościelnego tylko poprzestać na cywilnym, inteligentni ludzie nie spytają dlaczego bo to logiczne.

Gość gość
Ja tak nie uwazam. Aczkolwiek ludzi ktorzy ida w pieski i kotki, zamiast w dzieci nie do konca potrafie zrozumiec. Ale ich rowniez szanuje, bo to ich wybor. To tez jakas droga.

Gość gość
Mój kuzyn z żoną dostali szału na punkcie pieska, ale to dlatego, że oan była w ciąży i poroniła.. bardzo to przeżyli i boja się próbować kolejny raz. Więc 'poszli' w pieska, którego notabene niedawni uśpili. Nie wszystko wygląda tak jak się wydaje..

Gość gość
To co innego, to jakis rodzaj pocieszenia. Wielu ludzi swiadomie decyduje sie na zwierzatka zamiast dzieci. Ja osobiscie tak bym chyba nie mogla, zbyt barzdo lubie dzieci.

Gość gość
Jeśli robią to świadomie, to wszystko ok. Ja tam mam gryzonie i się śmieję, że nie chcę mieć męża, dzieci za to jak się dorobię, to w swoim domu szczurom pokój osobny założę, haha ;).

Gość gość
nawet wg kościoła ślub służy nie tylko dzieciom, a wręcz nade wszystko wzajemnemu dążeniu do zbawienia, mąż ma pomóc żonie w zbawieniu i odwrotnie, mają stawac sie dzięki sobie lepszymi ludźmi dzieci potem

Gość gość
up

Gość gość
Czyli katolik nie możesz nie chcieć dzieci bo mu tego religia zabrania - jeśli jakiś katolik kocha swojego partnera i chce mu ślubować przed Bogiem to nie może tego zrobić bo małżeństwo to taka firma założona w celu produkcji dzieci. Bezsens.

Gość gość
Marylin Monroee dziś ci co nie chcą mieć dzieci nie powinni brać ślubu kościelnego tylko poprzestać na cywilnym, inteligentni ludzie nie spytają dlaczego bo to logiczne. xxxxx Zgadza się. Nie powinni też brać kościelnego ślubu ci, którzy chcą mieć tylko jedno dziecko lub tylko dwoje, itd. Ale piza tymi którzy nie chcą są tacy którzy nie mogą. Ich małżeństwo sakramentalne jest jak najbardziej ważne i wartościowe. Poza tym małżeństwa cywilne są w naszym kraju ważne i legalne. Jeśli ktoś nie chce dzieci to nie musi mieć. Małżeństwo nie służy tylko posiadaniu dzieci. To przede wszystkim związek dwóch osób które się kochają i chcą żyć razem.

Gość gość
gość dziś Czyli katolik nie możesz nie chcieć dzieci bo mu tego religia zabrania - jeśli jakiś katolik kocha swojego partnera i chce mu ślubować przed Bogiem to nie może tego zrobić bo małżeństwo to taka firma założona w celu produkcji dzieci. Bezsens. xxxx Małżeństwo sakramentalne rządzi się określonymi zasadami. Jest przysięga a w niej słowa o dzieciach. Jeśli nie chce się mieć dzieci to wypowiada się słowa przysięgi małżeńskiej świadomie kłamiąc więc takie małżeństwo jest nieważne. Nikt nikomu nie każe być katolikiem. Ale jeśli ktoś decyduje się nim być to musi przestrzegać zasad.

Gość
>>Ale jeśli ktoś decyduje się nim być to musi przestrzegać zasad.<< Slusznie! I tych co twierdza, ze sa katolikami a nie przestrzegaja zasad nalezy zweryfikowac i pogonic. Niech nie zawyzaja statystyk! Wtedy okaze sie, ze katolikow jest gora 20% i beda musieli przestac sie panoszyc w tym kraju. A malzenstwo bez dzieci ma jak najbardziej racje bytu i jest cenniejsze niz takie z 6 bachorow.

Gość gość
dlaczego uwazasz, ze bezdzietne jest cenniejsze od takiego z 6 bachorow? To zalezy nie od liczby dzieci tylko od samych malzonkow - ileo sa warci. A jesli dobrze wychowaja 6tke to jeszce lepiej.

Gość gość
Co za bzdura! Małżeństwo nie jest po to by mieć dzieci, tylko po to by mieć siebie nawzajem-jedna połowa ma drugą połowę i są całością -małżeństwem. Dzieci to efekt uboczny miłości i jedyny efekt uboczny który również się kocha szanuje i wspiera! Jak najbardziej można bez nich żyć!