Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość joanna31

ząbkowanie a karmienie

Polecane posty

Gość joanna31

Witam serdecznie,mój synek ma prawie 4 miesiące,wyłazi mu pierwszy ząbek,ja karmię piersią,kilka razy przyssał się dość mocno zwłaszcza jak sobie zasypia przy cycku,czasem mnie przygryza.Poszukam chyba tych nakładek,których używałam przy początkach karmienia bo będzie mnie gryzł mały wampirek.Jak sobie radziłyście mamusie karmiące podczas ząbkowania malucha?

Gość gość
Ja nie dałam rady, skonczylam karmic . Dziecko mialo 6 miesiecy.

Gość gość
U nas ząbki dopiero w 7 mcu się pojawiły i nie było problemu, młody już wiedzial, że jak użre, to mamę boli. Trochę to wykorzystuje, jak wg niego poświęcam za mało uwagi mu podczas karmienia, no ale cóż... nakładek nie stosowałam.

Gość joanna31
No wlasnie obawiam sie ze to bedzie koniec karmienia...kurcze moze jest jakis sposob zeby ochronic te nieszczesne sutki przed wampirzymi kielkujacymi zabkami :) lubie karmic piersia,jest to wygodne i daje mi duzo satysfakcji a maluchowi samo zdrowie,nie chcialabym przechodzic na butle.Pozostaje jeszcze odciaganie laktatorem i podawanie butelka ale odciaganie strasznie duzo czasu zajmuje ehhh...moze jeszcze jakas mama sie wypowie?

Gość gość
WYLAZI HEHE

Gość gość
Oj no nie przesadzaj, przecież sutka ci nie odgryzie. Syn koleżanki też tak wcześnie ząbkował i karmiła piersią. Teraz ma 9 miesiecy i nadal na cycu a zabki juz 4.

Gość gość
Moj maly ma 11 miesiecy i 8 zebow karmie caly czas piersia i nie ma tragedii. Wiec nie przesadzajmy ze od razu jak pokaza sie zabki to koniec karmienia

Gość gość
Bez przesady - moje dziecko dostalo pierwszy lch zebow majac miesoecy - teraz ma 14 i jeszcze go karmie piersia, a zebow m 13. Probowal mnie podgryzac jak mial 4 zeby (komplet jedynek), ale mu wtedy zabieralam piers i szybko zaskoczyl. Prawidlowe ssanie uniemozliwia jednoczesne przygryzanie sutkow.

Gość gość
Świetna metodą jest własnie zaberanie piersi jak dziecko gryzie, mój syn od razu zaskoczył o co chodzi. Poza tym może go mocno swędza lub bolą dziąsełka, podawaj mu schłodzone gryzaki, niech na nich sie wyżywa. W krytycznych sytuacjach możesz podac nawet środek przeciwbólowy, Ja podawałam Milifen i jak bol ustępował to mały sie uspakajał i najczęściej wtedy zasypiał, ale to już raczej jak płacze lub gorączkuje.

Gość gość
Ja też zabierałam od razu jak tylko próbował gryźć, wkładałam palec między jego dziąsła i wyjmowałam brodawkę, ale to zdarzyło się raptem kilka razy i potem się nie powtarzało, na szczęście bo już świeczki w oczach miałam.

Gość gość
Chyba nie bedzie chcial juz jeść przez nakladki jak poczul cycka mamy

Gość sylwuucha_fl
U mnie idealne okazały się nakładki - miałam BabyOno i nie było problemu z karmieniem, mimo że wcześniej poczuł cyca.

Gość Ekspert Philips AVENT
Dzień Dobry. W okresie ząbkowania powinna Pani od początku dawać dziecku jasno do zrozumienia, że gryzienie sutków Panią boli i nie wolno tego robić. W przypadku problemów z podawaniem piersi, radzę wrócić do stosowania osłonek, które ochronią Pani sutki przed bolesnymi urazami. Osłonki zmniejszają dyskomfort spowodowany karmieniem ząbkującego maluszka, zapewniając przy tym dziecku odpowiedni kontakt z piersią mamy (mimo założonych osłonek niemowlę czuje zapach i ciepło osoby karmiącej). W asortymencie marki Philips Avent znajdują się osłonki na piersi dostępne w dwóch rozmiarach - standardowym oraz małym. Jeśli będzie miała Pani dodatkowe pytania, proszę pisać bezpośrednio na adres: ekspert@philips.com Ekspert Philips Avent, udziela porad i odpowiada na pytania internautów związane z produktami Philips Avent, a także opieką nad dziećmi i karmieniem. Zapraszam do dyskusji lub kontaktu bezpośredniego.