Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Marcychna1988

Życie i codzienność w Niemczech Westafalii

Polecane posty

Gość gość
aaa dlaczego nie posiadasz ubezpieczenia ? skoro maz pracuje na voll zeit z ubezpieczeniem jak domniemam ? ubezpieczenie powinniscie miec rodzinne w jego zakladzie pracy

Gość gość
To jeszcze nie jest mój mąż :) dopiero wkrótce nim będzie. Staram się o ubezpieczenie dlatego, że szczerze mówiąc nie stać nas na to żeby płacić 150 euro miesięcznie + szkołę dla mnie i przedszkole dla naszego dziecka. Ja póki co tego ubezpieczenia nawet nie musiałabym mieć, bo rzadko choruję ,a nawet jeśli to bym po prostu zapłaciła prywatnie, aczkolwiek jak wiadomo - ubezpieczenie jest obowiązkowe. Mój facet zarabia netto 1350 euro, po odliczeniu tych wszystkich podatków.Ponad 800 euro mamy opłat za mieszkanie,prąd, abonament RTV itp. A czy mógłby ktoś mi przetłumaczyć dobrze pewno zdanie? Bo nie wiem czy oni mojego faceta źle nie zrozumieli, bo wydaje mi się ,że tam pisze,że mój f. się postara o pracę na cały etat. A przecież on już ma pracę na vollzeit. Może źle coś zrozumiał i źle odpowiedział, on też jeszcze perfekcyjnie nie mówi po niemiecku. Z drugiej strony mówił,że pracuje ok. 40h tygodniowo... Sama już nie wiem .

Gość gość
2. Bemühungen von XYZ . Sie bemühen sich weiter um die Verringerung bzw. Beendigung der Hilfebdurftigkeit durch Ausubung Ihrer Beschaftigung in Vollzeit bei firma XYZ. Sie legen bis zum 19.08.2014 das Arbeitspaket SGB II im Jobcenter vor. Tu jest pomylka chyba, bo moj facet pracuje już na vollzeit i nawet Arbeistvertrag sobie kopiowali, jak i tysiąc innych papierów. Ten Jobcenter zresztą też ma chyba niezły bałagan w papierach, bo ciągle mi przysyłają,że chcą moja karte zdrowotna kopie, a co ide to mówię, ze przeciez po to tu jestem żeby dostać to ubezpieczenie, oni mówią, że no tak i że dostane. A pozniej znowu przysylaja pismo,ze chca ta kopie... Teraz mam tylko tydzien czasu na doniesienie reszty papierow , bo jak nie to strace prawo do zasilku. Ech..

Gość gość
no ale co konretnie jeqst takiego zlego w tutejszym zyciu? Bo ogolniki, ze zycie do dupy w Niemczeqch to sobi emozna wstawiac. Ale co konkretnir jest takie do dupy? I gdzie te ogromne roznice z Polska, bo ja ich nie widze. Jak sie zaczynaja uniki na pytania o konkrety to wiadomow ze rozmowca nie m zadnych argumentow tylko bredzi.

Gość gość
ja pierdziele :O ludzie kochani ...ja z mezem mamy ponad 4 tys co miesiac a mimo to jest malo rewelacyjnie . Nie rozumiem ludzi ktorzy porywaja sie z motyka na ksiezyc :O to jest chore ! jak Wy zyjecie ? bo ja mimo iz oszczedzam na zyciowe cele oplacam wszystko sama jestem w posiadaniu dwoch i zarabiamy wspolnie kupe kasy...nie jest latwo :O powiem szczerze ,jakbym miala tyle co Kobieta powyzej na 3 je ludzi w zyciu bym nie wyjechala z Polski ! Bo tyle samo a nawet o polowe wiecej mialam w PL ! Jak wy zyjecie ? Jak sobie dajecie rade ? Rozmumiem wohngeld i kindergeld ...ale matko kochana,gdzie jakies oszczednosci dla dziecka na przyszlosc ? Gdzie jakies plany i ich realizacja ? Wzbudza to we mnie niesmak :O To jest obrzydliwe jakie swiadectwo wystawiaja nam Polacy ...wlasnie tacy ,ktorzy przyjezdzaja i zyluja na zapomogach :O Co do drugiego postu tego ktory nie pojmuje jak zyje sie w DE :) Zyje sie dla kasy ...przepraszam za zwrot ale inaczej ciebie nie da sie okreslic ...jelopie :) Za nic nie musze dziekowac temu krajowi ,sami mnie przyjeli sami dali oferte ..podjelam prace tylko na czas okreslony ,nigdy powtarzam NIGDY !!! nie mam zamiaru tu w tym krau pozostac !!! Ostatni kraj do zycia na tym swiecie :) Swiat jest piekny a tu nie ma nic ....nic,poza zarobkiem ktore cieszy :)

Gość gość
no dobra to z drugiej strony, jelopie. (ktos sie przezywa sam sie nazywa :-D). Co jest takiego w Polsce ze uwazasz to za wspanialw zycie? Bo nadal nie napisalas co takiego jest starszne w Niemczech :) Napisalas, ze mialas w Polsce 1.5 raza wiecej. Ale wiecej czego? Kasy? Bo podobno na kasie Ci nie zalezy. W Niemczech zyje sie bardzo dobrze: w mieszakaniach nie robi sie ciagle balang z pijackimi spiewami jak na wielu Polskich osiedlach pod blokiem nie siedza Panie, ktorych zyciowa pasja jest mieszanie nosa w cudze sprawy Gdy przychodzi cos zalatwic do urzedu to wszystko jest jasne i odbywa sie wedlug regul i kolejnosci (nie ma zalatwiania i "po znajomisci") jest bardzo duzo zieleni i dobrze oznaczonych drog do wedrowania. Wszedzie poruszam sie na rowerze bo wszedzie sa drogi rowerowe. Ludzie sa bardzo mili (o ile znasz Niemiecki) W miastach jest duzo ofert kulturalnych, ciagle wycodze gdzies cos zobaczyc W Niemczech ma sie 6 tygodni platnego urlopu i ludzi stac zeby je wykorzystac na rozne wyjazdy. Moze nie od razu na Malediwy ale i na to idzie zaoszczedzic jak sie zaplanuje. Panstwo pomaga rodzinom z dziecmi, gdy stracsz prace jest zasilek, nie musisz sie martwic o przezycie. No naprawde nie wiem gdzie tutaj to "straszne" zycie bo jak narazie nikt nie wymienil zadnych konkretow co takiego strasznego w tym zyciu tutaj jest. Mi sie tu zyje bardzo dobrze.

Gość gość
jak dla kogos takiego jak ty jelopie kasa to zycie to nie ma o czym gadac z toba :) bo i niby o czym ?

Gość gość
przeciez ona nie pisze o kasie tylko o zyciu w niemczech kretynko. a teraz ty podaj powody po co siedzisz w niemczech jak sie czujesz nieszczesliwa ? Jednak dla kasy, idiotko !

Gość gość
"Niemiec nie żyje dla wolności. On nic nie robi ot tak sobie, aby zrobić, dla samego czynu. Niemiec żyje tylko dla majętności i władzy, nad wszystkim chce panować, wszystko chce mieć przeliczone i w jak najsztywniejszy porządek wtłoczone, bo wie, że wtedy nic go nie zaskoczy, nic się jego woli nie wymsknie. I każdy Niemiec sztywnych rozkazów sztywno słucha i sztywno sztywne rozkazy swoim pod-Niemcom wydaje. Dlatego ten tchórzliwy naród, gdy go w oddział sformować, niezwyciężonym jest żołnierzem. (...) I dlatego ten naród chciwców, gdy go na urzędach posadzić, tworzy aparat nieprzekupny aż do bezlitosności. Straszna ta machina wciąż nowe machiny buduje, z żelaza i z ludzi. I idzie naprzód, naprzód, aby świat cały poddać swojej władzy i aby go uczynić swoją majętnością.” obrzydliwy nudny naród aroganckich świń :)

Gość gość
no to wiesz, nic cie nie trzyma :D Wracaj do Polski i zyj jak w niebie :-D

Gość gość
Nie ma zadnej roznicy miedzy PL a DE jezeli znasz Niemiecki. U mnie w miescie ciagle cos sie dzieje, nad rzeka i w parku dziala teatr na swiezym powietrzu w lecie, sa pikniki w kolku literackim przy pieknej villi. Ciagle cos :) Do tego nigdy sie nie martwie ze wracam do domu po 11 wieczorem bo wszedzie jest bezpiecznie. Wychodzimy z mezem do kina, na koncerty, udzielamy sie w roznych kolkach zainteresowan, maz (po 40tce) bierze udzial w triathlonie. Smiem twierdzic, ze w Polsce zyloby sie nam o wiele gorzej. Ludzie tu jakies glupoty o Niemczech pisza bo chyba Niemieckiego w ogole nie znaja i pracuja tylko na czarno na opiece. My natomiast mamy swoje zawody, tutaj dokszatalcamy sie i idzie nam dobrze. Ale to nie jest kraj dla kombinatorow. To fakt. To kraj dla normalnych, uczciwych, ciezko, pracujacych ludzi. Tak zwanym cwaniakom radze wracac do kraju... I jeszcze jedno, tutaj bardzo sie ceni wyksztalcenie. Nawet bez doswiadczenia zawodowego dostajesz wiekszy zarobek jezeli masz tytul doktora niz tylko magistra, nie mowiac juz o ludzisach bez zawodu. Niemcy sa cudownym krajem - ale trzeba cos umiec oraz znac jezyk. Tu prawie nie ma tzw. pracy na zmywaku, tu potrzebuja wyoko wykwalifikowanych pracownikow, po studiach lub bez ale z konkretnym zawodem. Niemcy to nie Anglia. I dzieki Bogu :)

Gość gość
hahahhaha nieee to jest jakis skecz albo wkreca ktos program chodze z mezem do kina muzeum i na spacery a Ty myslisz ze ja gdzie chodze ??? kanalami ??? ja pierdddole ,przepraszam ale jak czlek grzeczny to w takich przypadkach brak hamulcow jakich takich :O jak pozyjesz w tym kraju tyle lat co ja ..to napisz jedna z druga acha!! co wazne ! nie dziekujcie za to ze zyjecie :) bo poki co to robicie tyle waszej ambicji w zyciu ;) jakkolwiek by to tlumaczyc ....i tak nie pojmiecie :)

Gość gość
matko kochana :O doktor ,magister .... a buraki ...mowi ci to cos? bo jak dla mnie tak :) cukier i nadmiar slodkosci :) bleeee

Gość gość
noooo mlodociane zera nie pojma :) jak widac slychac i co gorsza ....czuć :O dno prowincjonalne i smiec albo zbiór gnojowiska miastowego najgorsze sprzedajne pospolite dziady które za kase dadza sie pokroic ,widujemy takie zera na co dzien przyjmujac -----Kunde - Kundli jak to nazywamy hahahah :) Leck den Arsch fein recht schön-deutsche lieben das ;) Polacy wescie sie w garsc ! Bo jestescie żenujący tak się poniżacie ,identycznie jak Rumunii !!!! Wstyd ! Nie nawidza Was Niemcy ! Gardzą wami !

Gość gość
"jak pozyjesz w tym kraju tyle lat co ja ..to napisz jedna z druga acha!! co wazne ! nie dziekujcie za to ze zyjecie " A moze by tak jakies konkrety? Bo napisalo tu pare osob co sie im podoba w Niemczech. Natomiast ci ktorzy krytykuja nie pisza nic konkretnego tylko ze jest nudno i do kitu. To co dokladnie jest dla was wazne? W czym dokladnie rozni sie zycie w Polsce od zycia tutaj? Napiszcie jakies konkretne przyklady zamiast pisac ogolniki.

Gość gość
nie napisza przykladow bo ich nie maja, nowa emigracja zarobkowa w DE to dno i kamieni kupa. Jak ja tesknie za tymi Niemcami gdy byl jeszcze mur, DDRy to DDRy, RFN to RFN, Marka zachodnia itd. , jak otworzyli granice to same scierwo najechalo i pluja na Niemcow, jakby ich Niemcy na sile lancuchami tu zaciagneli.

Gość gość
gość dziś no i masz racje

Gość gość
kazdy zyje jak chce,ale gdzie chce to juz nie:)

Gość gość
bez kasy wszedzie zle szarakowi-czlowiekowi

Gość gość
ja tam lubie swoje zycie w D,nie narzekam wszystko jest jak trzeba,praca ,dom rodzina;)

Gość gość
po co sie meczyc? Wracajcie do kraju skoro w Niemczech tak niedobrze :-D

Gość gość
Wy poprostu za mało pieniędzy macie , dlatego Jc wysyła wam papiery , z tego co słyszałam , na 2 dorosłych i dwoje dzieci 1500€ Około ( to jes to minimalne do życia ) lepiej wypełniają te papiery , bo ignorować ich nie najlepszy pomysł , i mam pytanie jak wy zyjecie za 800€ , czynsz i prąd jedzenie , ja mieszkam w Düsseldorf i przedszkole jest tu za darmo , znając kogoś kto z tobą pójdzie tam do ( socjalu ) to jest Arbeitslosengeld 2

Gość gość
Hop Hop podnosze!

Gość gość
Po co? Wszystko już zostało tu dokładnie opisane :) Westfalia to kanał i syf dla dziadowskich emigrantów, land karaluchów,rumonów i rumuńskich polaków