Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wada wymowy "r"

Polecane posty

Gość gość

Przeszkadza Wam jak ktos nie umie wypowiedziec r? mam te wade i strasznie mi jest z tego powodu wstyd ;/ znajomi nie zwracaj mi uwagi, aczkolwiek pojedyncze sytuacje w zyciu sie zdarzyly...

Gość gość
mi w sumie nie... ale pewnie złośliwi i 'niewlasciwi' moga Ci dokuczac;)

Gość gość
Mi to nie przeszkadza, czasami to nawet słodko brzmi;-) A jak tobie przeszkadza, to może idź do logopedy, myślę, że pomoże, albo sama ćwicz przed lustrem, może są jakieś ćwiczenia na internecie. Ja w dzieciństwie miałam wadę, że zamiast ,,cz'' wymawiałam ,,sz'', także np. zamiast cześć było sześć;-) Ale pozbyłam się tej wady, bo w szkole był logopeda i chodziłam tam około 2 lat

Gość gość
Ładnie brzmi - z francuska :).

Gość Jurek Dupa
A dupa ? tam?

Gość gość
mi nie przeszkadza, ale jeden koles mi czasem zwracał uwagę i tak... głupio sie wtedy czułam... dzięki:)

Gość gość
ee tam, widocznie jakis idiota, olej go ;p

Gość gość
Miałam z tym problem, ale sytuacja zmusiła mnie do zrobienia czegoś w tym kierunku i zgłosiłam się do logopedy. Po paru miesiącach miałam problem z głowy. WARRRRRRTO BYŁO :)

Gość gość
Nie, bo to tak naprawdę nie jest wada, tylko normalna wariantywnosc wymowy. Nie wszyscy mówiący po polsku maja r drżące produkowane czubkiem języka. Tak samo jak nie wszyscy natywni użytkownicy angielskiego maja ten sam wariant r. Tylko w Anglii jest tolerancja wariantywnosci a w Polsce nie, również z instytucjonalnego punktu widzenia. Wada wymowy wymagająca korekty, to gdybyś np nie miał/a różnicy miedzy r i l co doprowadziłoby do zaniku kontrastu miedzy słowami typu rana -- lana.

Gość gość
a na czym wygladaly 'badania' u logopedy?

Gość gość
A jeszcze dodam, ze najważniejsze jak ty się z tym czujesz. Jak ci nie odpowiada, to każdy dźwięk można wycwiczyc!

Gość gość
Nie rozumiem rozpatrywania problemu w kategoriach czy komuś z otoczenia przeszkadza, czy nie. Chodzi o własne samopoczucie!!!

Gość gość
Mój facet ma tę wadę, lekką bo lekką ale słychać, strasznie mnie to kręci :D

Gość gość
U logopedy dowiesz się jakie ćwiczenia wykonywać. Chodzi po prostu o odpowiednie wyćwiczenie języka. Jak sobie przypomnę jak bardzo mi to doskwierało i jak bardzo łatwe jest to do wyeliminowania, to żałuję, że nie zgłosiłam się z tym wcześniej. Miałam 16 lat jak "urodziłam się po raz drugi" - takie to miało dla mnie znaczenie!!!!

Gość gość
A nie możesz iść do logopedy?

Gość gość
mam 20 lat, jakos nigdy mi to zbytnio nie doskwierało, bylo bo było :) wiec jakos nigdy nie zastanawialam sie nad logopedom... dzieki!

Gość gość
Naprawdę warto się przejść :)