Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość3542

Mały dom czy większe mieszkanie

Polecane posty

Gość gość3542

Mam dylemat. Chcielibyśmy wziąć kredyt hipoteczny na zakup większego mieszkania, bądź małego domu (oczywiście z wkładem własnym - w postaci sprzedaży naszego małego mieszkania). Mamy własne mieszkanie, ale małe 40m2 i mieszkamy tam w 4 osoby (dwoje dorosłych+dwoje dzieci) (mieszkanie jest nasze własnościowe, bez kredytu - darowizna). Gnieciemy się niemiłosiernie. Nie wiemy co wybrać i co będzie się bardziej opłacać. Zastanawiamy się nad kilkoma opcjami. Większe mieszkanie np 60m2 (3 pokoje) w niskim bloku z wyższym czynszem- wiadomo. Oczywiście, żeby je kupić trzeba stare sprzedać, a resztę "uzupełnić" kredytem, ale będzie on niższy niż w wypadku domu. Albo dom do odświeżenia (nie do kapitalnego remontu, bo to studnia bez dna), albo kupno działki i postawienie energooszczędnego domu do max 100m2, oczywiście bez żadnych drogich udziwnień. Myśleliśmy raczej o domu do max 300 000 zł. Co się bardziej opłaca większe mieszkanie, dom do odświeżenia czy gotowy dom???

Gość gość3542
up...

Gość gość
większe mieszkanie, masz mieszkanie raz wyremontowane wyszykowane i sobie mieszkasz, czynsz opłaty w porównaniu do domu to nic wszyscy teraz domy sprzedają, pełno na gradce, u mnie w dzielnicy więcej jest domów do sprzedania niż nie u mnie w rodzinie większośc ma domy zakupione jeszcze w innych czasach , czasy "franka" i teraz żałują dom to studnia bez dna , ładujesz forse ładujesz i nic nie widać , podbitka dachowa, ogrodzenie, działka, podatki od nieruchomości wzrosły, jesli jest budynek gosp na działce to juz masakrycznie wysokie podatki , teraz europa ma problem z gazem, nie opłaca się budować albo remontować domu tanim kosztem bo później to wszystko wyłazi moja sąsiadla sprzedała mieszkanie 60 m 3 pokoje w roku 2002 i wykończyła dom , teraz mówi że nigdzie w zyciu nie było jej tak dobrze jak w mieszkaniu w bloku, ciepło miała , wode ciepłą mogła całą wanne napuścić, wszędzie blisko, sklepy, przychodnia, wspomina więc nie pakuj się w to ja gdybym miała 2 miliony na koncie to może myślałabym o domu ale tak nie , nie twierdze że dom to coś złego , nie, dom to piękna rzecz , z pięknym ogrodem ale musi byc na to stać mój znajomy ma ladny nowy parterowy dom pod miastem z śl;icznym ogrodem, ławeczki -hustawki ale on ma tak - jest na emeryturze policyjnej - ma 4500 zł miesięcznie, żona prowadzi hurtownie i ma 10 tys miesięcznie, syn pracuje w mieście dojeżdża do sklepu, sprzedaje ciuchy i ma 1800 zł więc tacy ludzie mogą mieć dom, owszem

Gość gość
^ do osoby wyżej Ty chyba w domu nigdy nie mieszkałaś :D Przecież nie musi się budować na jakimś zadupiu, może mieć blisko i do sklepu i do lekarza. Dom to nie studnia bez dna, bez przesady. Przecież nie musisz co miesiąc robić remontu. Wybudujesz porządny dom to nie będziesz miała problemów. Mieszkałam w bloku, mieszkałam w domu i zdecydowanie wybrałabym dom.

Gość gość
To w domu nie można mieć ciepłej wody? A ja mam, dlaczego? :D

Gość gość
najlepiej najpierw porównać oferty a potem podjąć decyzje, będziesz wtedy wiedzieć jakie są różnice w cenach, popatrz sobie na oferty biur nieruchomości np http://fortnieruchomosci.pl/

Gość gość
Mieszkac u siebie to jest cos.....ale naprawde wiele kosztuje....trzeba myslec o wszystkim.....mieszkam na wsi mamy wszystkie media WSZYSTKIE,ale korzystajac z tego trzeba liczyc sie z kosztami.......a w takim miescie to dzialaka kosztuje okolo 200.000zl i trzeba wliczyc wtedy koszty.....najlepiej budowac stylem nowoczesnym czyli DOMY PASYWNE......nasz syn tak buduje :)

Gość gość
Lepiej dom.My tak z mężem zrobiliśmy.Mieliśmy mieszkanie 55 m2 i mamy jedno dziecko.Ale po paru latach marzyło mi się większe mieszkanie.Ale przez znajomych udało nam się kupić tanio działkę budowlaną.I właśnie budujemy dom i już niedługo w nim zamieszkamy.I też musieliśmy dobrać kredyt.

Gość gość
Jak nocuję u chłopaka to mnie wkurza że słychać jego sąsiadów,wszystko skrzypi i ogólnie jest mniej prywatności. Ja mieszkam w domu i nie narzekam.

Gość gość
tez byłabym za domkiem, zwłaszcza,że teraz zakup domu to nie problem, wystarczy znaleźć dobre biuro nieruchomośći , np jak tutaj - http://www.brokernieruchomosci.pl/oferta/domy - ofert duzo a i dom to tez większa prywatność ,podwórko i ogółem wygodniej chyba ;)

Gość gość
moim zdaniem trzeba porównywać po prostu konkretne oferty, konkretne ceny, sprawdź oferty biur nieruchomości, we Wrocławiu warto skontaktować się z http://www.tempo.wroc.pl/

Gość gość
Wedlug mnie maly dom, ostatnio z mezem doslismy do wniosku, ze chcemy taka dzialke jak tutaj www.dzialki-szczecin.com wraz z domkiem, nie możemy się doczekac Az zrealizujemy cel