Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ślub cywilny

Polecane posty

Gość gość

Czy to prawda że coraz więcej ludzi woli brać ślub cywilny niż kościelny ? bo coś słysze że śluby cywilne stają sie coraz bardziej popularne jakie wy byście woleli brać ? Ja osobiście uważam że to nic złego ;)

Gość gość
kazdy bierze slub cywilny, bo to jedyny zwiazek zgodny z prawem, niby konkordatowy tez uznaje prawo ale to i tak musisz podpisac papiery jak w cywilnym. slub koscielny w swietle prawa nie jest sie malzenstwem

Gość gość
Przecież nie ma czegoś takiego jak sam slub kościelny! Najpierw załatwia sie wszystkie formalności w urzędzie stanu cywilnego i podpisuje dokumenty, a ksiądz tylko dopełnia ostatniego warunku.

Gość gość
niektorzy tylko biorą ślub kościelny, ale wydaje mi się że ten ślub cywilny coraz bardziej jest popularny i więcej ludzi się na to decyduje i pewnie tak może być już częściej Wy jaki wolelibyście brać? i czy mam racje z tym? No w świetle prawa jest się wtedy małżeństwem ale według religi nie

Gość gość
bo coraz mniej jest ludzi wierzących.

Gość gość
No wlaśnie na to wygląda, jest mniej zdecydowanie niż dawniej. A tak wiecie dlaczego na wsi tak jest że zreguły młodzi ludzie biorą ślub kościelny i nie mieszkają razem tak ze sobą bez ślubu? I bardziej na wsi osoby młode wezmą ślub? A w mieście ludzie zreguły tak robią nie żenią się mieszkają razem ze sobą bez ślubu? i też w mieście przeważnie ludzie tak szybko nie decydują się na takie coś?

Gość gość
Ja brałam cywilny bez konkordatowego, chociaż nie było ku temu żadnych kościelnych przeszkód (oboje ze wszystkimi sakramentami, żadne z nas nie było wcześniej w związku małżeńskim).