Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak postąpić w tej sytuacji?

Polecane posty

Gość gość

Mam matkę chorą psychicznie i ojca alkoholika, chcę się wyprowadzić ale mam opory, boję się, że się pozabijają kiedy mnie nie będzie. Co byście zrobili na moim miejscu?

Gość gość
halo :(

Gość gość
a jest ci któreś z nich do czegoś w życiu potrzebne? bo jak nie to olej dziadów

Gość gość
Ale to oni mnie zrobili.

Gość gość
no i ? lubisz się tym chwalić czy raduje cię ta świadomość na tyle żeby nie móc się z nimi pożegnać na zawsze ?

Gość gość
idź na terapię dla współuzależnionych a tam wytłumaczą ci dlaczego czujesz się odpowiedzialna za własnych rodziców i się nad nimi niepotrzebnie litujesz z jednej strony nienawidzisz ich za z****** życie a zarazem ci ich żal i czujesz się za nich odpowiedzialna i winna jeśli im nie pomagasz współuzależnienie w czystej postaci

Gość gość
oddac ich oboje do psychiatryka albo dac ojcu tyle alkoholu żeby się zapił na śmierć

Decyzja trudna 1. wyprowadzić się i to daleko i zostawić rodziców swojemu losowi. Wychowali cię, dadzą radę. 2. Zająć się nimi, ojca zaszyć (hasłowo) , mamę ubezwłasnowolnić i leczyć oboje. Wiele nieprzyjemności ale jak ich wyleczysz będziesz miał wspaniałych dziadków dla własnych dzieci. Moi teściowie właśnie tacy są a byli tacy jak twoi. Daliśmy wszyscy radę.

Gość gość
jak ktoś się nie chce leczyć to siłą go nie zmusisz z doświadczenia wiem że proces ubezwłasnowolnienia wcale nie jest tak łatwy jak wydaje się w teorii, w przypadku bliskiego krewnego skończyło się rozprawą sądową, biegły sądowy stwierdził że nie widzi problemu a krewni musieli zapłacić 700 zł kosztów sądowych a chora osoba zerwała kontakt z rodziną i nadal się nie leczy :-( takie mamy prawo i wystarczy że biegły sądowy jest idiotą to chora osoba biega sobie na wolności, może narobić rodzinie kłopotów, długów itp. tak jak w przypadku autorki, rodzice mogą nabrać kredytów, zadłużyć mieszkanie i w efekcie pozostawić ją z długami do spłacania i bez dachu nad głową