Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Własna działaność co się przyda?

Polecane posty

Gość gość

Który kierunek się bardziej przyda, jeśli w przyszłości mam zamiar założyć własną działalność gospodarczą , technik ekonomista czy rachunkowości ?

Gość gość
zależy jak szybko przyswajasz wiedzę. ja mam własną działalność ale skończyłam LO humanistyczne.działalność prowadzę już 4 rok

Gość gość
i tak będziesz oddawała papiery do biura rachunkowego, bo tak jest łatwiej

Gość gość
nie musisz oddawać nigdzie żadnych papierów jeśli będziesz we wszystkim dobrze obeznany/a. zależy ilu będziesz mieć pracowników.im więcej pracowników tym ciężej.wtedy rzeczywiście sam/a możesz sobie nie poradzić nawet po tych kierunkach

Gość gość
tak wiem , że można oddać papiery do biura, ale ja po prostu chciałabym mieć jakieś pojęcie o tym wszystkim. Obecnie pracuje w prywatnej firmie , gdzie szef w ogóle nie ma pojęcia o prowadzeniu firmy i chciałabym tego uniknąć. Działalność mam zamiar założyć dopiero za ok 1, 5 roku , więc mam trochę czasu na naukę. Chyba , że polecacie inne kursy, kierunki policealne , które by mi się przydały.

Gość gość
polecam ci zapoznać się ze wszystkimi rodzajami działalności, zastanów się na jakich zasadach chcesz działalność prowadzić

Gość gość
Już t wszystko wiem, jednoosobowa działalność gospodarcza. Mam zamiar zatrudnić swojego brata na początku. Dlatego poszukuje kursu , szkoły , która zapoznałaby mnie z prowadzeniem.

Gość gość
Zalezy w jakiej branzy chcesz prowadzic tą działalnośc. Chcesz miec własne biuro rachunkowe?

Gość gość
ok. teraz musisz się zastanowić na jakich zasadach będziesz prowadzić działalność(chodzi mi o formę opodatkowania np. zasady ogólne,ryczałt,karta podatk.,..)

Gość gość
Nie , nie chce prowadzić swojego biura rachunkowego, jeszcze się nie zastanawiałam nad sprawami podatków, bo nie mam o tym pojęcia i dlatego chciałabym się nauczyć tych rzeczy

Gość gość
ja też byłam kompletnie zielona na początku. jeśli chodzi o formę podatku to istotne znaczenie ma to czym będziesz się zajmować i jakie będziesz mieć dochody

Gość xxyzz
Skoro szef prowadzi firmę w której pracujesz i przetrwała dwa lata TO ZNACZY ŻE MA POJĘCIE O BIZNESIE a ty fantazjujesz... myślisz że założysz własny biznes i będzie kolorowo i miliony na koncie? BUHAHAHA zejdz na ziemie dzieckooo

Gość gość
xxyzz nie zgodzę się z tobą. jak prowadzisz firmę sam musisz wszystkiego dopilnować. zus upomni się ciebie o jakąś deklaracje dopiero po roku. skarbówka upomni się nawet po kilku latach. jej szef może prowadzić firmę i nie odprowadzać podatków, nie opłacać zus-u i poniesie za to odpowiedzialność ale dopiero wtedy kiedy skarb państwa się o to upomni

Gość gość
xzyy a gdzie wyczytałeś , że mój szef prowadzi firmę dwa lata ? Akurat firma powstała na początku br. Nie chce opisywać sytuacji, bo to nie ten temat. Poza tym , gdzie pisałam o pieniądzach, zarobkach ? Moje pytanie brzmi który kierunek da mi więcej wiedzy potrzebnej do prowadzenia firmy.

Gość lanser
ani jedno się nie rpzyda ani drugie bo tam i tak nic cię nie nauczą potrzebnego. księgowości też się sama nie nauczysz w 1,5 roku więc jesteś skazana na biuro rachunkowe. tracisz czas na bezużyteczne szkoły policealne które kompletnie nic nie wnoszą poza stratą czasu. już lepszy kurs ale dobry jets drogi i po co ci taki kurs całej księgowości cię na nim nie nauczą a tylko jakieś wybrane zagadnienie. całość rachunkowości, prawa, podatków to kursy które trwają lata w czasie których zdajesz 10 egzaminów panstwowych nie do zdania dla 90% ludzi. poza tym kosztują krocie liczone w dziesiątkahc tysięcy lepiej zatrudnić się w audycie i kursy masz za darmo a jak zdasz to mozesz sie zwonic ale aby zatrudnic sie w audycie to jeszcze dużo nauki przed tobą :D jak masz dobry pomysł to działaj a nie trać czasu na zbędne rzeczy.

Gość xxyzz
no nie sądzę że nie płaci ZUSÓW itp... tego nie trzeba się uczyć w szkole... Sam prowadzę firmę i wiem co piszę... mam kolegów którzy pracują na etacie itp. i też mają plany i na tym się kończy... Myślisz że dobry biznes trzeba zaplanować długo przed itp i że będzie sukces? :) Mój pierwszy biznes splajtował po roku ale mam TYTANOWE JAJA i jest kolejny i idzie bardzo dobrze (nie mówię o 10tys. zysku bo takie zyski już mnie nie interesują), zaraz będzie kolejny interes ale 99% moich kolegów po pierwszym bankrucie już biznesu nie dotyka... wiem już z doświadczenia że dobry biznes to chwila którą trzeba wykorzystać a póżniej pielęgnować a nie planować kilka lat do przodu.

Gość gość
I tak obecnie nie mam możliwości założenia, więc chciałabym spożytkować ten czas, a nie jest moim celem prowadzenie własnej rachunkowości, ale po prostu nauczenie się podstaw, żeby cokolwiek wiedzieć. Zależy mi na ogólnej wiedzy.

Gość xxyzz
Po co Ci znajomość księgowości? skup się na biznesie a nie na księgowości/ od tego są inni... potrzebny Ci jest tylko zarys itp. Jak będziesz się skupiać na księgowości to na waciki nie zarobisz!

Gość gość
xzy , to chyba ty fantazjujesz. Każda sytuacja jest inna , branża również, więc proszę nie wypowiadaj się nt temat .

Gość gość
te kierunki naprawdę w niczym nie pomagają. sama dasz sobie radę. poczytaj o tych formach opodatkowania ,to najważniejsza sprawa. chodzi tu głównie o to jaki podatek będziesz płacić i co będziesz mogła sobie odliczyć lub czego nie możesz odliczyć. musisz przekalkulować co ci się najbardziej opłaca

Gość xxyzz
Żaden kierunek nie nauczy Cie prowadzenia biznesu! Żadne technikum ani studia tego nie zrobią! Masz żyłkę i motywację do działania+ praca 24h albo etat... zamykasz dzwi i masz wszystko w dupie... Prowadzenie biznesu to jest praca 24h... nie ma czegoś takiego jak urlop... zawsze z tylu głowy masz swoją firmę:)

Gość gość
To wszystko co miałem do powiedzenia:) Biznes rodzi się z pasji, zainteresować, zapału, prawdziwej chęci sukcesu a nie tylko chłodnej kalkulacji... Biznes zaczyna się powyżej 10tys. zysku a nie sklepik z bułeczkami... Miłego wieczoru ktoś tam:)

Studia będą chyba lepszym wyborem, zwłaszcza takie ukierunkowane na biznes. Sprawdź sobie ofertę Wyższej Szkoły Bankowej, może coś Cię zainteresuje.

Gość oewsb
Dzień dobry, Pełna oferta studiów Wyższej Szkoły Bankowej znajduje się tutaj: wsb.pl Zachęcam naszych przyszłych jak i obecnych studentów do odwiedzenia Biura Karier WSB, w którym wspieramy naszych studentów właśnie pod kątem zawodowym. Pozwolę sobie jeszcze przypomnieć, iż nasza szkoła posiada 11 oddziałów w całej Polsce - w Bydgoszczy, Chorzowie, Gdańsku, Gdyni, Łodzi, Opolu, Poznaniu, Szczecinie, Toruniu, Warszawie i Wrocławiu. Pozdrawiam serdecznie i zachęcam do zadawania mi pytań Renata Mazur, Online Ekspert WSB studia I stopnia

Gość pielęgniarka1234
Dziewczyny może mi pomożecie. Jestem młoda pielęgniarką zaraz po studiach i zostałam zmuszony do otworzenia swojej pierwszej działalności gospodarczej. Musiałam przejść na kontrakt. Szukam jakichś dobrych rozwiązań jeśli chodzi o rachunkowość. Znajomi polecili mi to http://superksiegowa.pl/uslugi-ksiegowe to oprogramowanie do księgowości co o tym myślicie? Potrzebuje opinii fachowców.

Gość gość
własna firma daje wiele możliwości, warto iść w tę stronę a potrzebna wiedza jest po prostu wszechstronna, poza księgowościa bardzo przydaje się także marketing tu macie ciekawą stronę dla oszczędnych www.finansedomowe.blog.pl

Gość gość
Może przydać się call center http://ccig.pl Bardzo rzetelna i skuteczna firma

Gość Zofijka13
Ja bym pomyslala o dobrych programach tj wfirma https://wfirma.pl/program-do-faktur-online Jest to program do samodzielnego prowadzenia księgowości online z dodatkowym modułem magazynowym. Prosty w obsłudze, a w razie konieczności można korzystać z pomocy doradców. Obecnie do nabycia w cenach promocyjnych.

Gość maliks34
Co się przyda najbardziej to dobra i zaufana księgowa. Nie żadne rozliczenia przez internet. Ja korzystam z usług Pani Ewy Horak z Redy niedaleko Gdyni (http://www.biuro-rachunkowe-reda.pl/). Przerabiałem też rozliczenia online, ale to nie to samo. Mimo wszystko kontakt rzeczywisty z księgowym/księgową jest nie do zastapienia tym bardziej jeśli jest to dobry specjalista w swojej dziedzinie tak jak Pani Ewa, która zawsze doradzi i pomoże w każdej sytuacji.