Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Imię dla chłopca Adolf

Polecane posty

Gość gość

Czy nadalibyście swojemu dziecku imię Adolf? Czy w ogóle wśród rodziny i przyjaciół znacie jakiegoś Adolfa? To ładne imię tak na serio, ale jednak.... jakaś dziwna blokada!

Gość gość
Hm ....bodaj to imię ma jakieś znaczenie w starogermańskim ...może ktoś wyjaśni ?

Gość gość
nie wiem, co jest ładnego w tym imieniu, pomijając to że ma bardzo pejoratywny wydzwięk

Adolf, to "szlachetny wilk". Starogermańskie (głównie anglosaskie) Æðelwulf (Athelwulf). Czyli Adolf to właściwie imię angielskie . . .

Gość gość
od wojny nikt juz tak dziecka nie nazywa

Gość gość
tak miał na imię dziadek mojego taty, oraz wuj mamy. Kiedyś to było bardzo popularne imię, A szkoda, bo było piękne i miało fajne zdrobnienie Adek :) lub Aldi. Poza tym bardzo lubiłam Dymszę.

Gość gość
Miałam wujka Adolfa, ale on urodził się przed II WŚ, a wtedy to imię nie kojarzyło się jednoznacznie z jedna osoba

Gość gość
Imię jak imię, ale ja bym tak dziecka nie nazwała ze względu na skojarzenia z Hitlerem. Myślę, że to imię stygmatyzuje.

Gość gość
Adolf obok Alfonsa to imię, którego nikt w Polsce nie daje z wiadomych przyczyn, po prostu nie wypada i nie ma co niszczyć dziecku życia na początku. Tak się utarło i już.

Gość gość
nie nazwalabym tak dziecka bo to sie jednoznacznie kojarzy. Chcialabys ze potem mial ksywke Hitler?

Gość gość
Jeszcze przez kilka pokolen pozostanie niewdzieczne dla dziecka z powodu jednego takiego dolfika

Gość gość
Jeszcze dodam choć tu się wcześniej wypowiadałam, że wydaje mi się, że nawet nie daliby dziecku takiego imienia w urzędzie bo jest jakaś tam zasada, ze nie nadaje się obraźliwych czy jakoś tak i imię Adolf jest chyba pod to podciągane.

Gość ferfe
Skojarzenie jest jednoznaczne a samo brzmienie imienia obmierzłe. Przy nadawaniu imienia pamiętaj że dziecko nie jest twoją własnością i to ono będzie musiało z imieniem żyć (i ewentualnie ci podziękuje).

Gość bekaZwas
Sieg heil!!! Zapowiada się kolejny udany wieczór z kafeterią :D

Gość hrthrthrh
Proszę cię, nie pisz tutaj od rzeczy że to "dziwna blokada". Obrzydzenie do imienia jest uwarunkowane kulturowo, socjologicznie a jeśli ktoś sądzi że nie, to niech się skonfrontuje z rzeczywistością, tak dla odmiany. Przykładowo "wygooglaj" sobie "Adolf" i zobacz "obrazy" i dla porównania "wygooglaj" jakieś normalne imię i też zerknij w "obrazy". Jest różnica, prawda? To nie zadawaj idiotycznych pytań i przestań fantazjować o nazywaniu dziecka jakbyś pluszakowi miała imię nadać. Proponuje skończyć ten niesmaczny temat.

Gość gość
heh, zaskoczę was, bo u mnie w pracy jest Adolf. Nie wiem, ile ma lat, ale musiał się urodzić po wojnie, skoro jeszcze pracuje. Inna sprawa, że nie wiem, jak można tak nazwać dziecko, bo skojarzenie jest jednoznaczne.

Gość gość
niesamowite, że tyle lat po wojnie to imię wciąż jest "zakazane" z punktu widzenia kulturowego.... Ciekawe ile lat będzie musiało jeszcze upłynąć by zdjąć ten zakaz? Jakoś nie przychodzą mi do głowy inne imiona tak napiętnowane..a Wy znacie? ciekawa dyskusja, bo tu nie chodzi o to że ktos chce tak nazwać dziecko czy nie, raczej to rozprawka nad imieniem, nie tak przecież bardzo brzydkim..wiele gorszych imion teraz wchodzi do mody. Gdyby nie historia, sądzę że mielibyśmy wielu Aldków teraz :)

Gość gość
Cirkawe dlaczego tylko imie Adolf jest tak bardzo zle sie kojarzace...przeciez byl jeszcze Jozef Stalin.

Gość Addf
Może Józef przetrwał, bo kojarzy się też z biblijnym Józefem, a Adolf tylko z Hitlerem.

Gość gość
STALIN to bardzo ładne imie

Gość gość
dziś hitler też ujdzie :D

Gość gośćsdf
Adolfik może?