Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mam mnóstwo pytań dotyczących becikowego, rodzinnego, ciąży i porodu.

Polecane posty

Gość gość

Czy mogłaby któraś z Was podać mi do siebie e-mail? Jestem młoda i nie mam żadnego doświadczenia..

Gość gość
co chcesz wiedzieć?

Gość gość
dokładnie napisz dokładnie o co Ci chodzi? jakie masz pytania ? Skąd jesteś? Ile masz lat? W jakiej sytuacji jesteś i jak to się stało, że o niczym nie masz pojęcia ?

Gość gość
nie chcę pisać tutaj, bo zaraz wszystkie mnie nawyzywają..

Gość gość
Mam 18 lat,uczę się, mój chłopak pracuje na umowie zlecenie. Nie wiem, gdzie muszę iść i jakie papiery złożyć, żeby przyznali mi rodzinne i becikowe. Za moment przeprowadzamy się do wynajętego mieszkania, będziemy płacić około 800 zł + woda,prąd. Zostanie nam około 1000 zł na życie, nie wiem nawet ile orientacyjne wyjdą miesięczne rachunki i czy przeżyjemy z dzieckiem za tysiąc złotych. Na jaki rozmiar kupować ubranka?

Gość gość
było pomyśleć zanim kopyta rozwaliłaś przed nim, ciesz się ze chociaż uznał ci bękarta

Gość gość
możesz się podawać jako matka samotnie wychowująca, z tym że musisz mieć dużo rzeczy u rodziców bo kontrole robią. musisz iść do MOPSu dadzą ci wnioski i powiedzą jak je wypełnić. Becikowe dostaniecie od ręki, jeśli Twój chłopak (jak nie podasz się jako matka samotnie wychowująca) zarabiał w 2013 miesięcznie przez cały rok ponad 1500 zł to niestety ale rodzinnego ani zapomogi (tzw drugie becikowe) nie dostaniesz. Ciuszki kupuj 0-3mce czyli 62 cm, 0-0mcy i 56 cm (zależy od marki-jedne podają rozmiar w mcach inne w cm) jeśli dziecko urodzi ci się np. 57 cm (a w usg nie wierz do końca, nie pamiętam ile mój syn miał cm, ale w środę popołudniu mi powiedzieli, że waży 2500 a urodził się 2800 w czwartek nad ranem :] )to ciuszków 0-0 czy też 56 nie ubierzesz. W razie czego można ciuszki dokupić (ja urodziłam wcześniaka, w domu wszystko 0-3/62 a dokupiłam parę rzeczy na 0-0/56 cm :]

Gość gość
mój chłopak dopiero, w tym miesiącu dostał umowę zlecenie, wcześniej pracował na czarno. To znaczy, że nie dostanę rodzinnego:(?

Gość gość
żeby podać się jako matka samotnie wychowująca to niestety już nie jest takie proste musiałaby złożyć papiery do sądu o ograniczenie praw rodzicielskich oraz o alimenty, a uważam, że tego nie chce robić. Możecie zwrócić się do mopsu o dodatek do mieszkanie czyli może dostaniecie ze 300 zł do najmu a to zawsze cos. Papiery o becikowe i rodzinne składa się w MOPR a nie w MOPSIE. My można powiedzieć, że żyjemy za około 1500 zł i jest ciężko, bo to coś w aucie padnie, a to choroba, a to coś innego pisze, że te 1500 zł jest na samo jedzenie i chemię, Zamierzamy zacząć od przyszłego miesiąca oszczędzać, ale jak to będzie zobaczymy. Cięzko Ci będzie z wyprawką za tak małe pieniądze. Ubranka kup kilka sztuk na 56 np. śpioszków i większość na 62. Acha jak zadzwonisz do MOPR-u to Ci powiedzą co musisz złożyć, bo z tego co pamiętam to chyba tylko ze skarbówki trzeba brać jakiś papierek o zarobkach to obydwoje będziecie musieli wziąć o ile nie zrobisz głupoty i nie ograniczysz mu praw rodzicielskich i akt urodzenia malucha. To do jednego i do drugiego to smao się składa. Oczywiście dowody osobiste. Od groma papierków do wypełnienia będziecie mieli.. Jak masz jeszcze jakieś pytania to pytaj z chęcią odpowiem.

Gość gość
dostaniesz

Gość gość
dostaniesz rodzinne dlaczego nie ? Jeżeli nie będziecie przekraczać około 550 zł na osobę, ale to i tak bierzesz papierek ze skarbówki za poprzedni rok. Dokładniej jeżeli urodzisz do listopada 2014 roku to bierzesz papier za 2012 rok, a jeżeli urodzisz po listopadzie to bierzesz papier za 2013 rok. Nawet jeżeli byłoby tak, że liczy się ta umowa to tak czy siak biorą pod uwagę zarobki z całego roku dzielą to przez 12 miesięcy i wyliczają średnią na 3 osoby rodziny, ale to nie ma znaczenia. Niech weźmie umowę tą co ma podpisana przy składaniu papierów, acha i pamiętajcie aby lepiej być razem.

Gość gość
Czyli muszę iść do mopru w mojej okolicy i wziąć odpowiednie wnioski do wypełnienia o rodzinne oraz becikowe i ewentualnie do mopsu, o dodatek do mieszkania? Ciuszki 56 i 62. może zacznę już kompletować wyprawkę? Nie odczujemy tego tak. Co tydzień po kilka akcesorcji, potem ciuszki :)Dziękuje, tak jasno mi wyjaśniłyście ;)

Gość gość
chwila chwila owszem zarobki za 2012 sie bieże i dochód uzyskany z umowy tez sie bieże i to sie licyz juz miesiecznie ile chłopak zarobił za nastepny miesiąc od podjeci zatrudnienia d0ochód w chwili obecnej nie moze przkeroczyć 539 zł na osobę od listopada 574 zas rodzinny wynosi 77 zł

Gość gość
jeśli chodzi, o zarobki mojego faceta to tylko i wyłącznie "liczą się" , ode tego miesiąca, bo wcześniej nie miał żadnych umów ani do czynienia z zusem i opłatami. Jeszcze mam pytanie co do mojego ubezpieczeni. Do tej pory miałam ubezpieczenie od rodziców, bo sie uczyłam i w kwietniu już się skończy. Co wtedy muszę zrobić? Iść i się zarejstrować jako bezrobotna? (tak słyszałam)

Gość gość
tak idż sie zarejstruj jako bezrobotna ewentualnie moze cie jaki burmistrz przyjmie na miesiąc do pracy potem pojdziesz na chorobowe i bedziesz miec jaks kase

Gość gość
i tak będa brac zarobki chłopaka za anstepny miesiac netto beda liczyc

Gość gość
ja zaszlam w ciaze jak akurat dwa miesiace nie pracowalam:| tzn szukalam innej pracy. znajomy zatrudnil mnie u siebie przez 3 miesiace placilam mu zus i potem poszlam na l4. teraz mam roczny macierzynski i tysiac zl co miesiac do reki.

Gość gość
co to jest l4?

Gość gość
to fakt MOPS się tym zajmuje, tylko nie wdawać się w żadne dyskusje z nimi, krótko i do rzeczy, jakie papiery i już, takie różne dziadki lubią utrudniać życie młodym. inna ciekawa rzecz, trzeba dbać o szczepienia i trzeba zrobić najlepiej w ciągu pierwszych 3 m-cy prześwietlenie bioder czy są ok i cisnąć lekarza żeby dał na to skierowanie. to bardzo ważne, czasem biodra są źle ukształtowane i jak nie zacznie chodzić w wieku 1,5 roku to będzie za późno. kolejna sprawa to witamina D, jeśli dziecko będzie mało piło mleka albo nie chciało to trzeba dostać receptę i osobno zakraplać - to ważne dla kości. i nie patrzeć na to, że lekarz powie "jakie ładne dziecko nic mu nie trzeba" bo potem może być za późno. co do samego porodu, odradzam naturalny, bez nacinania krocza: dziecko może mieć problem z wyjściem i może urodzić się niedotlenione jak u znajomej. tak na marginesie, w biednej Ukrainie becikowe wynosi w przeliczeniu na złotówki ok. 3 tys. pln za pierwsze, 8 tys. za drugie i 20 tys. za trzecie i kolejne dziecko. plus dodatek przez rok ok 300 pln/m-c. na tym polega różnica w ustroju socjalistycznym i demokratycznym. o tyle ich wyprzedzamy - o nic. pozdrawiam.