Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość LonlyHerartOn

Telefony i trauma

Polecane posty

Gość LonlyHerartOn

Witajcie! Jak przełamać lęk przed dzwonieniem i odbieraniem telefonów? Lubię swój głos ''na żywo'', ale nie przez telefon. Przez telefon brzmi okropnie i dziecinnie. :/ Chciałbym podjąć pracę, ale zawsze obawiam się dać krok wyżej ze względu własnie na te telefony. Ech i kółko się zamyka...

Gość gość
100 ml w postaci czystej lub drinku, pomaga :)

Gość gość
heh dzięki serdeczne za podpowiedź, ale to musiałbym ciągle pić hehe

Gość gość
podbijam

Gość gość
Rozmawiaj normalnie i nie myśl jak cie słyszy rozmowca. Wiem ze to trudne bo sam to cwicze. Tez nie lubie swojego glosu poprzez elektroniczne nośniki.

Gość LonlyHerartOn
Dzięki! :) To widzę, że nie tylko ja mam ten problem. Przez telefon mój głos brzmi no okresle go jako ''mało męski'' i to powoduje straszny dyskomfort... jak ktos obiera i zastanawia się kto dzwoni... Przez telefon dodatkowo nie można wyrazić emocji/ mimiki/ gestów i całej komunikacji niewerbalnej. W rozmowie ''face to face'' wszystko widać (zachowanie rozmówcy) a tutaj nie i człowiek mysli sobie: ''pewnie się smieje ze mnie'' i dopisuje masę innych dodatkowych powodów. Chciałbym to zmienić i czuć się pewnie: dzwoniąc czy odbierając telefon. To jeden z moich największych kompleksów.

Gość LonlyHerartOn
PRoszę o rady... :(

Gość gość
podbijam

Gość gość
Poćwicz z zaufaną osobą :-)

Gość gość
No prosisz o rady ale co mozemy Ci poradzic autorze? Przeciez zadne z nas nie wejdzie do Twojej glowy i nie zmieni twojego myslenia. A problem tylko w tym lezy.

Gość gość
Na to jest jedna rada, przełamać się i dużo rozmawiać przez telefon. Najpierw z rodziną. Albo powiedz koleżankom o swoim problemie i dzwoń do nich. Przyzwyczaisz się i problem zniknie. Kiedy wy się wreszcie nauczycie, że na takie rzeczy nie ma tabletki? Każda terapia polega na przełamywaniu się.

Gość LonlyHerartOn
Faktycznie racja. Trzeba ćwiczyć i ćwiczyć. Niby praktyka czyni mistrza, ale najgorzej jest się przełamać... kiedy wiesz, że Twój głos brzmi jak u małolaty.

Gość gość
też nie lubie, na poczatku w pracy jak miałam gdzies zadzwonic to sobie pisałam na kartce, dzwoniłam i to pisałam, teraz jest już ok i nie boje sie dzwonic, ale nadal tego nie lubie

Gość gość
Mam ten sam problem co ty autorze i tez nie wiem co robic! A powiedz czy Twój głos w rzeczywistości brzmi mało męsko?

Gość LonlyHerartOn
Brzmi całkiem inaczej niż ten ''na żywo''. Na żywo jest nawet OK - lubię swój głos, ale przez telefon brzmi już inaczej: skoro mylą mnie z kobietą :/

Gość gość
Ja p*****l* nigdy nie znajdę pracy, a tym bardziej takiej gdzie trzeba będzie non stop gdzies dzwonić ech.

Gość gość
Moze ktos podyskutuje w tym temacie? Jak Wy sobie z tym radzicie? Ktos ma taki problem?

Gość LonlyHerartOn
Jest fajna praca, ale oczywiscie do niej nie pójdę bo wiąże się to z częstymi rozmowami przez telefon... z różnymi instytucjami.

Gość LonlyHerartOn
wredny małpiszon - dzięki za miłe słowo :) Ja jakos nie potrafię się przełamać, ech - to mój problem, który blokuje mnie przed znalezieniem pracy, dziewczyny ech. Kiedys nie było telefonów i było OK, a teraz to wymóg konieczny... Ile spraw uzależnionych jest wlasnie od tego telefonu :/