Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Koszty związane z druhnami

Polecane posty

Gość gość

Jak u Was wygląda sprawa z druhnami ? Moje drużki same składają się na mój panieński - chciałam się złożyć z nimi, ale absolutnie zabroniły. Same kupują sobie sukienki - ustalone przez wszystkie druhny w porozumieniu do rozsądnej kwoty. Natomiast ja kupuję bukiety dla druhen i teraz moje pytanie, czy Waszym zdaniem powinnam wręczyć im te bukiety i podziękować także za cała pomoc w przygotowaniu i w ogóle i powiedzieć, że każda ma zatrzymać sobie po tym bukiecie na pamiątkę ? Tak zamierzałam zrobić, ale ostatnio kilka osób mi mówi, że drużki powinny mi dać te bukiety po weselu na sali na ozdobę stołu. A Wy jak robicie ?

Gość gość
"bukiety po weselu na sali na ozdobę stołu" jakiego stołu po weselu? Kuchennego?

Gość gość
przepraszam, przejęzycznie.. chodziło mi, że po ceremonii w kościele

Gość gość
to nie macie dekoracji na stołach? nie wypada zabierać druhnom tych bukiecików, głupio ci ktos podpowiedział - na mazowszu takie zwyczaje mają denne

Gość gość
jakie druhny ? teraz już nie ma druhen jest tylko świadkowa i świadek A dekorację na stołach to zamawia się przecież przed weselem a nie stawia np kwiatów od gości

Gość gość
a kto Ci powiedział, że nie ma druhen ? Skąd Ty jesteś dziwaku ? Ja mam świadka, świadkową i 4 druhen - najbliższych koleżanek :) Oczywiście mam swoją dekoratorkę i kwiaty na stołach jak najbardziej będą stały zanim przyjdą goście. Tylko, że kilka osób z rodziny mi powiedziało, że druhny swoje bukieciki powinny oddać Pannie Młodej, a ja uważam to za głupotę. Bo czym jest ten mały bukiecik w skali tego ile dla mnie zrobiły do tego czasu? Naprawdę niczym i bardzo bym chciała, aby każda go zachowała dla siebie!

Gość gość
Nie jestem dziwakiem. Mieszkam w mieście nie za dużym nie za małym takim ok 40 tys mieszkańców i na weselach nie ma raczej druhen. Jak ktoś ma druhny to tylko czasem na okolicznych wioskach i uznawane jest to już za przestarzałe

Gość gość
nie znam sie za bardzo na polskich zwyczjach weselnych bo od 15tu lat mieszkam w uk i tutaj w zwyczaju jest ze panna mloda daje dr***nom w podziece jakis prezent. Przewaznie jest to jakas bizuteria(kolczyki, naszyjnik lub bransoletka) ktora dr***ny zakladaja na wesele. Kwiaty to taki troche marny prezent moim zdaniem tymbardziej ze same placa za sukienki itd.