Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćmacocha

Jak oduczyć 7 letnią pasierbice złych zachowań oraz kłamstwa

Polecane posty

Gość gośćmacocha

Wróciłam z wakacji z mężem j jego córka z pierwszego małżeństwa. Wakacje były koszmarem. Naprawdę. Mała mówi ze nas kocha i lubi z nami być ale tęskni za mamą co dla mnie jest zrozumiałe. Nie rozumiem tylko jej zachowania. Mała robi sceny, fochy strzela, obraża się, nie słucha, strasznie klamie w żywe oczy... Kilka razy robiliśmy jej wykłady ona oczywiście grzecznie przepraszała mówiła ze rozumie a potem swoje robiła znów tak jakby nic nie było. Sprawa jest o tyle poważna ze oklamala nas w istotnej sprawie. Zabronolismy jej robić nam zdjęć bez naszej zgody i wiedzy. Oczywiście przysięgala ze nie zrobi itp. Dwa dni później okazało się jak mąż przeglądał jej tableta ze zrobiła mi ok 30 fotek. Same w bieliźnie, piżamie, stroju kąpielowym. Przysięgala ze ona nie wie skąd te zdjęcia i naprawdę nie robiła tego. Ze to musiała się stać przypadkiem. Wiadomo że to nie przypadek bo zdjęć było za dużo i tylko jednej osoby. Zresztą fatalnych zachowań ma dużo więcej. Nie szanuje nikogo i niczego. Nie umie bawić się z innymi dziećmi jeśli nie robią tego co ona chce. Martwimy się bo teraz dziecko ma 7 lat. Jest uzależniona od matki i zachowuje się podobno dokładnie jak ona. Mąż boi się ze córka będzie miała w życiu ciężko. Ze poza matką nie będzie miała koleżanek. Jej matka tez nie ma nikogo poza swoją matką i bratem. Poświęcamy małej dużo czasu. Co drugi weekend jest u nas. Ale już nie mamy na nią sił. Na wakacjach zachowywała się jakby wszystko robiła z łaską a wydaje mi się ze nie dzieci cieszyły by się z wakacji. Ona twierdziła ze wolałaby być u mamy na kolanach. Poradzi ktoś coś? Juz jej sporo tlumaczymy. Nie obrażamy przy tym jej najbliższych. Mała niby rozumie a potem robi swoje. Po akcji ze zdjęciami poszła na podwórko i minute później śmiała się w niebo głosy z koleżankami.

Gość gość
Najlepiej pojść z mała do psychologa

Gość gość
Czy to takie dziwne , że dziecko tak się zachowuje? Jak rodzice się rozwodzą to dziecku swiat się wali... dla doroslego człowieka rozwód to trauma a co dopiero małe dziecko z wrazliwą psychiką... Ono czuje sie zagubione.

Gość gośćmacocha
Wiem ze to trauma tym bardziej ze jej mama, babcia, wujek, dziadek bardzo źle wyrażają się o moim mężu. Ale z drugiej strony ona jest cwana i zrozumiała. No i te kłamstwa...

Gość gość
Tez jestem w związku z rozwodnikiem z 6 letnim dzieckiem i jest to tak niedobre dziecko, tak cwane, tak wykorzystujące ojca że się w głowie nie miesci. Ale ja nie mam pretensji do dziecka bo już dziś wiem że dziecko w sytuacji gdy rodzice się rozwodzą jest okropnie zagubione i jest to cięzka sytuacja. Jak jest u nas to nieraz płacze bez powodu i krzyczy " ja chce do mamusi", u mamy często krzyczy " ja chce do tatusia" Ludzie nie zdają sobie sprawy co fundują dzieciom przez rozwody.

Gość gośćmacocha
Ciężko jest oceniać. Z jednej strony ludzie funduja dzieciom traume przez rozwody a z drugiej dziecko wychowywane w rodzinie pełnej ale słuchając codziennych kłótni tez ma traume. Niektóre dzieci wykorzystuja sytuacje. Są cwane. Właśnie myślą że i mamusia im wszystko kupi i będzie ich słychać i tatuś. Często tak jest. Nam mała juz w drodze powiedziała co mamy jej kupić bo widziała jak była nad morzem z mama. Nie wiem jak dać radę w tej sytuacji.

Gość Jakie to żenujące
Moja wnuczka nie jest z rozbitego związku, ma wzorową rodzinę,Wszyscy kochamy małą i też strasznie zmyśla i kłamie.Martwi mnie że z dziewięcioletniej dziewczynki zrobiła się plotuśnica. Często z synem rozmawiam o różnych sprawach, nigdy nic złego nie mówię na synową.Po pewnym czasie okazuje się że obgadywałam jej matkę, co było nieprawdą! Potem syn mi o tym mówił,że dowiedział się od zony..Często tak bywa, mówiła mi tez córka, że mała zmyśla.Przebywa z tamta babcią która przesiaduje z innymi plotkarami na ławce w obecności wnuczki obgadują innych,a ta słucha pierdół i stąd takie zachowanie.Wzorce idą od dorosłych - niestety.Od września mała będzie w świetlicy, babcia będzie miała ograniczone spotkania i może to się zmieni na korzyść?!

Gość gość
Nic już z niej nie będzie.

Gość gość
Pasierbica, macocha, jak to "wspaniale" brzmi :o Dobrze, że urodziłem się w normalniejszych czasach gdzie ludzie nie rozwodzili się po kilku miesiącach.

Gość gośćmacocha
To fakt. Bierze wzorce od dorosłych. Rodzina małej najbliższa z którymi przebywa a szczególnie jej babcia uczą ja złych wzorców. Tam zawsze wszyscy są źli tylko oni dobrzy. Mała robi awantury potrafi ręką uderzyć w stół bo czegoś nie da jej się od razu. Ale niestety mąż nie ma z nią codziennego kontaktu poza tymi wakacjami. Mieszkamy ponad 300 km od małej a i tak ją zabieramy dwa razy na miesiąc choć jest to dla nas męczące. Mąż boi się ze przez takie zachowanie dziecka nie będzie miała nikogo, żadnych koleżanek, nikogo poza matka. I skończy tak jak jej mama. Prawie 40 letnia kobieta która jest marionetka w rękach mamy i bez jej wiedzy zgody i akceptacji nie zrobi nic.

Gość gość
Postaraj się trochę usunąć w tym układzie - NIE TY MASZ WYCHOWYWAĆ TO DZIECKO. Zostaw to ojcu. Wakacje też lepiej zaplanować tak, żeby część ojciec spędzil tylko z dzieckiem, a część tylko z tobą. Szkoda twoich nerwów, co to za odpoczynek?

Gość gośćmacocha
Gość z 20.35 Nie zgodzę się z Tobą. Moja mama żyje z moim ojcem alkoholikiem od 35 lat. Była cały czas upokorzena, moje dzieciństwo i młodość to bł ciągły lęk o matkę, rodzeństwo a nawet o ojca jak nie wracał do domu. Myślę że żyjąc sama z matką bo tak naprawdę tylko ona nas wychowywała nie widząc tego co widziałam teraz byłabym innym człowiekiem. W domu rodzinnym nie mieszkam 10 lat a wciąż mam koszmary. Można żyć w związku gdzie ludzie się nie kochają ale szanują dla dobra dzieci ale być w związku gdzie dzieci oglądają codzienne awantury nie przyniesie dla nich nic dobrego.

Gość gośćmacocha
Wiem ze ojciec powinien wychowywać dziecko i on je wychowuje. Ja udzielam się tylko jak musze. Choć po tej akcji z moimi zdjęciami musiałam jej powiedzieć co onym sądzę. Na kolejne wakacje nie jadę z nimi. To już powiedziałam po dwóch dniach. Mam dwa tygodnie urlopu w roku. Potrzebuje odpocząć a nie wrócić wykończona psychicznie.

Gość gość
Daj te zdjęcia w samej w bieliźnie, piżamie i stroju kąpielowym, bo mam ochotę na porządne zmarszczenie freda :)

Gość gość
gośćmacocha masz racje, że rozwód czasem jest lepszy dla dziecka, ale i tak mam wrażenie, że ludzie jacyś dzisiaj bardziej pokręceni i biorą rozwód z byle g****a.

Gość gośćmacocha
To fakt. Czasem biorą z byle powodu a czasem walczą długo. Mój mąż walczył. Choć był upokorzany od początku. Zarabiał dużo jak brał ślub. Firma zbankrutowala znalazł prace za dużo mniejsza kasę i był wyzywany od zera. Żona nie robiła zakupów do domu choć jej dawał całą wypłatę. Zawsze jadła u rodziców a on w pracy. Jemu z łaską kupowała mielonke ale tylko czasem. Wyrzucali go z domu. Przy dzieciach mówili że to nieudacznik. Na wakacje pojechała zona z córką i matka. Zniósł takie parę lat.

Gość gość
A może warto odpuścić? Z dziecka nic może nie być. Jak ma złe wzorce w domu to cokolwiek będziecie robić ona i tak będzie kłamać.

Gość gość
Niech mąż idzie z małą do psychologa. Nie wiadomo czy pomoże ale może coś nie coś wytłumaczy.

Gość gość
dorośnie- zmądrzeje albo nie.

Gość gość
Kiedyś może zrozumie ze to zle.

Gość gość
Boże jakie te dzieci wstrętne, ogladaliście surowych rodziców? tam zawsze dzieci z rozbitych związków.