Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

po co 36 latka prostuje sobie zęby?

Polecane posty

Gość gość

Mam znajomą, juz głęboko dorosła i prostuje zęby, przesuwa i boli jąk jak cholera, narazie, przez 3 lata ma go nosic, na stałe, tylko, zeby je wyprostowac(dodam, ze nie ma jakoś okropnie krzywych). tylko małe ząbki i troche cofnięta szczęka .Tylko po co w tym wieku?zamiast zmienic prace na lepsza, kształcic sie podyplomowe cos, to nie prostowanie zębów

Gość gość
a Ty zazdrościsz jej że komentujesz? niech każdy wydaje kasę na co chce, może ma kompleks, może o tym zawsze marzyła i odkładała na to kasę; dajcie ludziom żyć po swojemu;

Gość gość
Chöj cie to obchodzi zwjmij sie sobą.

Gość na złoto pomaluje
bo dba o siebie i chce mieć proste zęby, moja mama też w tym wieku prostowała...a podyplomówki też robiła, trzeba dbać i o to co na zewnątrz i wewnątrz. a Ty kiedy u dentysty byłaś?nie zaniedbujesz się? po 30 to nie starość żeby siebie zaniedbać...

Gość gość
oki niech wydaje na co chce, ja nie mam pretensji, tylko zwykle się zastanawiam, czy 36 letniej osoby zęby się naprostują, przesuną, czy to jest po prostu nabijanie bogatych klientów w butelke, zeby płacili ortodoncie i czy to nie osłabia tych przesuniętych zebow, bo przesuną się, osłabią i co wtedy? interesuje mnie to z czysto medycznego punktu widzenia, czu naprawde w tym wieku da radę zmienic kształ szczeki, czy to pic na wode?

Gość ortodontaxx
No to laska chce po prostu ładnie wygladac, ale niekoniecznie zdrowo. Ortodonta w wieku 36 i dalej wyprostuje zęby , ale też osłabi.Żelastwo nakleja się klejem na zęby, który trzeba później zeszlifować, do tego działa się na zęby z dużą siłą, która może narobić problemów. Są lepsze metody niż zelastwo. Aparat stały ingeruje w szkliwo (dokładnie klej ingeruje), trzeba bardzo dokładnie czyścić go po każdym posiłku, nie można wszystkiego jeść, higiena wymaga ogromnej uwagi, nie można borować, etc. w aparacie stałym... Śmieszy mnie to, jak osoby koło 40-ki lub 50-ki zakładają sobie aparaty. Zęby i tak po zdjeciu aparatu w 90% wracają na swoje "dawne" miejsce. Taka jest prawda, ale laski są w stanie dla urody poświęcić życie , zdrowie. Większosc jest za głupia by poczytać fachową literature dla ortodontów, ja jako ortodontka, nie wyprostowałabym zębow swojej 36 letniej córce.

Gość na złoto pomaluje
jak mówiłam moja mama w tym wieku miała aparat, i owszem daje to efekty

Gość gość
A chooj to ciebie obchodzi? Może chce mieć zdrowy wygląd a nie jakieś szkaradne? Zajmij się sobą lala.

Gość pomaluje na złoto
ja miałam aparat jako nastolatka...no to wtedy z tego co widzę po sobie można uczynić cuda

Gość ortodontaxx
tylko, ze autorka ma niestety racje, w okresie rozwojowym stosuje sie aparaty i wtedy działają jak trzeba, pozniej nie ma pewnosc, a kase ortodonci ładną trzepią:)

Gość gość
To do kiedy najpóźniej ma to sens i nie jest jeszcze tak niezdrowe?

Gość gość
Cofnięta szczęka w przyszłości często przynosi kiepskie skutki jak silne bóle głowy, żuchwy czy stawów. A poza tym, dam Ci szczera radę - interesuj sie własnym życiem, a nie wtrącaj się w zycie innych.

Gość gość
Myślę że prostowanie w tym wieku jest niezdrowe dla zębów i niebezpieczne można myślę "uruchomić" jakąś chorobę, np paradontozę.

Gość gość
Przecież ona się nie wtrąca. Ni idzie do niej i jej nie mówi, że to bez sensu, tylko zainspirowana tym co zrobiła koleżanka, zaczęła się zastanawiać nad tym od strony medycznej i spytała nas jak to jest. To jest złe, że widząc ludzi albo z nimi rozmawiając przychodzi nam coś do głowy i o tym rozmyślamy pod różnymi kontami?

Gość gość
czesto tez jest tak ze niektorzy zakladaja aparat nie dlatego ze maja krzywe zęby, ale dla samego noszenia i odmlodzenia sie. nie oszukujmy sie, dorosli ludzie po 30-stce komicznie wygladaja w aparatach na zębach :)

Gość gość
mialam 40 lat jak założyłam aparat,oczywiście ortodontka zachęcała,po 3 latach leczenia i zdjęciu aparatu-zęby ok w miarę proste,ale kruszą się i wypadają,makabra,wypadły mi już 4 zęby.Odradzam po 40-stce,kosciec słaby. U dzieci i młodych-ok.

Gość lekSTOMATOLOG
Autorka jest bardzo inteligentną osobą, dokładnie, konsumentom nie mówi się całej prawdy o "prostowaniu zebów", jak myślicie dlaczego? Jak nie wiadomo o co chodzi, chodzi o zwykła kasę. Nie polecam leczenia aparatem stałym. Mniej więcej u połowy pacjentów dochodzi do tak znacznego rozchwiania zębów i zniszczenia szkliwa, że pacjenci tracą zęby w kilka lat po zdjęciu aparatu. Aparat stały jest bardziej szkodliwą dla zdrowia modą niż papierosy, alkohol i narkotyki razem wziętę, ale o tym nikt nie mówi, bo ortodonci muszą swoje zarobić. Później zarobi także protetyk i implantolog. Koleżanka jeśli miałam ubytki i z tego powodu ma aparat robi błąd, bo lepiej od razu implanta wsadzić, bez osłabiania innych zebów, ale ortodonta jej tego nie powie, ortodonci jeżdzą najlepeszymi samochodami, lepszymi niż my stomatolodzy:)

Gość gość
To nie żadne "leczenie" tylko głównie moda narzucona głównie przez media to samo tyczy się wybielania zębów, ALE WY lemingi wszystko łapiecie co wam powiedzą, a kase na was trzepią specjalisci, ale nie żal mi naiwnych co wydaja kasę w błoto

Gość doooopa
W wieku 34 lat założyłam aparat ortodontyczny, który nosiłam ponad 2 lata. Nie zgodzę się z tym, że można go założyć w każdym wieku, ortodonci naciągają na pieniądze. Aparat zdjęłam 1 rok temu i już straciłam 2 zęby, czekają mnie implanty (koszt ok. 10.000tys. zł), poza tym zęby są bardzo słabe, o 3 m-ce chodzę na usunięcie osadu i kamienia wcześniej tak nie miałam, i zęby wracają na swoje miejsce pomimo retencji. ODRADZAM !!! u dorosłych, u młodzieży owszem TA

Gość gość
zły zgryz jest szkodliwy dla zębów- mój znajomy prostował zęby w "podeszłym" wieku 40 lat- bez prostowania straciłby zęby w ciągu paru lat- miał spektakularnie krzywe. mnie się kruszą i dentystka uważa, że to przez zgryz i powinnam wyprostować, a też jestem "stara", a zęby wizualnie są ok

Gość konsumentdedede
Juz niech tak nie zachwalaja tych aparatow...cud miod i orzeszki...Nosialam w wieku 26 lat, 2 lata, zeby wyprostowaly sie w 2 miesiace, pozniej wkladka retencyjna na noc - tylko pol roku /tak zalecila ortodontka/ - i to byl blad - niestety wada wrocila, nie do konca ale jednak. Zakladajac aparat w wieku doroslym czesto ta wkladke trzeba nosic do konca zycia na noc o czym juz sie nie wspomina. Poza tym wszystko mozna jesc i rzuc majac aparat - kwestia nauczenia sie, przyzwyczajenia do niego.

Gość gość
Bo jest młodą kobietą i chce być zdrowa, po to. Dodatkowo pewnie teraz w koncu bardziej ją stać na to niż jeszcze dekade wczesniej. Motywacja jak najbardziej zrozumiała. A na ile faktycznie zmiana jest możliwa, to inna sprawa. Fakt, że lekarze teraz to w większości wyrachowane szuje z zayebistym ciśnieniem na kasę.

Gość gość
A autorka przepraszam to sie tak martwi o kolezanki zdrowie czy portmonetke ?

Gość gość
no głupia. w tym wieku powinna raczej zapisać się w kolejce po sztuczną szczękę na nfz. akurat jak będzie 40-letnią babunią, to dostanie

Gość gość
Zęby mają wpływ nawet na kręgosłup...

Gość gość
I ja to rozumiem. Proste zęby są naprawdę fajne i wyglądają genialnie. ja swoje prostowałam w wieku dwudziestu-kilku. Polecam gabinet identical.pl teraz tam prostuje moja siostra.

Gość gość
każdy ma prawo robienia ze sobą co chce. Jedni inwestują w swoją edukację, wykształcenie, poszerzają wiedzę na różne tematy, zmieniają prace, skaczą po szczeblach kariery zawodowej a inni dla polepszenia swojego wygładu decydują się na operacje plastyczne, zabiegi upiększające czy na poprawienie zębów. Wszystko zależy od nastawienia i desperacja nie ma tu nic do rzeczy. Jeśli twoja koleżanka czuje że ma krzywe zęby i jak je wyprostuje to będzie się lepiej czuć i będzie się podobać innym to czemu nie. Uważam że inwestowanie w siebie, także w wygląd nie jest czymś złym. Lepiej poprawiać wygład niż na starość nie mieć zębów. Ja mam 28 lat i chodzę regularnie na badania zębów do gabinetu stomatologicznego http://www.viscardi.com.pl/. Mam też założony aparat ortodontyczny i dobrze mi z nim, robię coś dla siebie, inwestuję w siebie bo chce mieć proste zęby i lepiej się czuć.

Gość gość
W dd TVN jest taki temat o zębach. Ostatnio była kobieta lat 42 miała krzywe jedynki górne założyli jej aparat i po kilku tyg przyszła z metamorfozą do studia . Kurcze ale miała zęby prosciutkie super także nigdy nie jest za późno.