Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

zasiłek rodzinny. pomóżcie drogie mamy

Polecane posty

Gość gość

Ma pytanie. Mam ciężką sytuację finansową i chcę złożyć wniosek o zasiłek rodzinny który wiem że mi przysługuje.teraz mamy sierpień czy jak będę składać wniosek to ile on będzie ważny?? I jakie dokumenty będę potrzebować,?, bardzo proszę o odpowiedź osoby znające się w temacie

Gość gość
Bo wiem że okres zasiłkowy trwa jakoś od listopada do października czy jakoś tak... Czy teraz opłaca się składać tę dokumenty?? I jak to wygląda z przejściem na drugi okres zasiłkowy

Gość gość
dostajesz dokumenty do wypelnienia. wpisujesz tylko dochod jesli juz wczesniej skladalas.

Gość gość
będzie ważny do końca października 2014, więc dostaniesz pieniądze za sierpień, wrzesień i październik. potem musisz złożyć nowy wniosek i wszystkie dokumenty. skoro jesteś w trudnej sytuacji, to chyba raczej się opłaca :O

Gość gość
Dzięki. Ale trzeba też PIT dołączyć chyba??? I za jaki to ma być rok jeśli faktycznie trzeba?

Gość gość
Mamą nie jestem, ale przyszłym pracownikiem socjalnym :D Studentką pracy socjalnej właśnie, niedawno skończyłam praktyki w OPS ie. Musi Pani złożyć wniosek wraz z zaświadczeniem z urzędu skarbowego o dochodach, w przypadku prowadzenia działalnośći o ryczałcie. Jeżeli ma Pani bardzo trudną sytuację materialną warto postarać się o inne zasiłki celowe np na buty a jeśli dzieci to uczniowe szkół to o pieniądze z tytułu rozpoczęcia roku szkolnego. Jeżeli to będzie mało to warto na zimę postarać się o opał czy pieniądze na ciepłe ubrania.

Gość gość
Ale to zaświadczenie o dochodach z US musi być na rok 2012 czy na 2013 jeśli teraz chciałabym złożyć??

Gość gość
Tzn działalności nie prowadze, pracuje na etacie. To muszę mieć to z US?

Gość gość
:)to po komunie tak sie porobilo ze nikt samodzielnie myslec nie potrafi bo to korzenie w komunie sa u rodzicow i oni uczyli tego o zasilkach 555 www.youtube.com/watch?v=IDWSBRwgnMc

Gość gość
Tak zaświadczenie z US potrzebne jest jeśli pracuje Pani na etecie. za rok 2013, z tego co wiem wnioski pobiera się od września tego roku i będzie on wypłacany od października do września przyszłego roku ;) Mam nadzieję że Pani troszkę pomogłam. A o tej komunie trzeba sobie darować, są osoby które potrzebują pomocy a nie są potomkami osób korzystających z pomocy społecznej.

Gość gość
Tak tak wiem.ze jak od października do września to za rok 2013 Ale teraz mamy sierpień to chyba za rok 2012 muszę złożyć?? Pytam bo bym jutro zaznaczyła o US i wzięła a na to się czeka z tydzien

Gość gość
Tak zaswiadczenie za 2012 tak samo skladkki zdrowotne. Zloz od razu wniosek z wszystkimi dok za 2013 na przyszly okres zasilkowy,wtedy bedziesz miala ciaglosc w wyplacie zasilku.

Gość gość
Super dziękuję za rady. A jak już tu jestem to może jeszcze zapytam o jedną rzecz. Bo mops bierze pod uwagę dochody. Ja mieszkam samą z dwójką dzieci, mąż się wyprowadził i nie pracuje, ale nie jest zarejestrowany w UP jako bezrobotny. Czy to nie przeszkadza ??? Czy niema wpływu na decyzję o przyznanie zasiłku?

Gość gość
W sparawie męża,najlepiej zapytaj w mopsie,nie chce Cię wprowadzić w błąd.

Gość gość
kwestia męża myślę nie będzie istotna wg mojej oceny ale chyba zależy od podejścia z tego co wiem. Powinna złożyć pani wniosek w US o dochody za 2012 i 2013 rok, żeby nie robić sobie podwójnej pracy. Mam nadzieję że wszystko pójdzie dobrze :) gdyby miała Pani jakieś pytania to chętnie odpowiem np poprzez maila :) Pozdrawiam