Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dlaczego starzy ludzie śmierdzą?

Polecane posty

Gość gość

Nie chce im się myć czy są jakieś inne powody np starzenie się skóry?

Gość gość
nie wiem czemu starzy? Znasz takiego? Bo według mnie śmierdzą i młodzi i starzy. Nie myją sie, nie piorą ubrań i bielizny i smierdzą

Gość gość
To fakt, staruchy specyficznie śmierdzą

Gość gość
Są starsze panie i panowie używający porządnych drogich perfum .

Gość gość
znam wielu starszych ludzi i nikt z nich nie śmierdzi Chyba że naftaliną ich futerka i pelisy wyciągane na 1 listopada :)

To prawda, od niektórych starych porządnie capi i nie jest to smród brudu tylko właśnie starości.

Gość gość
Gdy gorzej pracują nerki, to organizm "odpady" z przemiany materii wydala przez skórę

Gość gość
I marihuaną

Gość Jedynaczka4
Nieprawda! Moja babcia jest bardzo czysta, kąpie się 2 razy dziennie, gdy były upały częściej brała prysznic.Nie jeden młody mógłby brać przykład z mojej babci.Bielizna jak z pod igły, wszystko starannie uprasowane,że szok.Brudasem jest ten który jest na bakier z wodą i mydłem.

Gość gość
Tak jest nie tylko u ludzi, np. stare psy tez zaczynaja smierdziec

Gość gość
a czasem zwyczajnie są niedomyci nie ważne czy młody czy stary facet jak podniesie pachę w autobusie to muchy padają ale faktem jest, że z przyczyn metabolicznych może pot mocno capić bo organy wew. są zapchane toksynami i wówczas organizm jest zakwaszony i pot strasznie capi bo toksyny usuwane są przez skórę z potem dlatego tak ważny jest post, który włącza odżywianie wewnętrzne i różne odpadki przemian metabolicznych są usuwane tzw. odżywianiem endogennym czyli wewnętrznym no ale do postu trzeba mieć charakter a nie psikać się kolejnym dezodorantem polecam post - wg dr Ewy Dąbrowskiej tzw. warzywno - owocowy i zdrowie mamy do późnej starości :)

Gość gość
Wynika to z niemycia. Babcia mojego męża kąpie tylko w sobotę. Ma 70 lat i śmierdzi okropnie. Nie lubię się z nią spotykać. Poza tym nie pierze ubrań. Ubiera coś i potem do szafy.

Gość gość
niedomycie fakt

Gość 672
śmierdzą bo się nie myją, a przecież potrzeby fizjologiczne mają, często nie zdąża do toalety... jak widze w tramwaju ,co gorsze czuje te szczochy to wysiadam i idę na pieszo bo wymiotować można. Nie wiem z czego to wynika że starzy uważają "że się nie pocą".. Przykro mi to stwierdzić,ale nie cierpie starych ludzi i wynika to z wielu czynników.

Gość gość
a ja lubie starych ludzi , pracuje ze starymi ludzmi , pracuje w domu starcow , ok moze jest to "lepszy dom" dla tych bardziej kasiastych staruszkow ale to przemili ludzie i nie czulam zeby smierdzialo od nich moja babcia tez miala wszystko uprane i uprasowane , nigdy nie smierdziala ale fakt czsami sie zdarza ze czuc zapach starosci naftaliny czy cos takiego , moze wynika to z tego ze trzymaja stare rzeczy w starych szafach z jakimis srodkami na mole ??

Gość gość
no, ja czesto bywam w www.domopiekinestor.pl i rowniez nie zauwazylam.. wszystko zalezy od higieny. Uwielbiam towarzystwo ludzi starszych, zawsze mają tyyyyle ciekawych historii :)

Gość gość
A moja babcia wcale się nie myje. Myje twarz ,bo twarz widać a jak mówi d**y nie widać i nie trzeba jej myć. Okropnie śmierdzi na dodatek nie trzyma moczu. Wołami nie da jej się zaciągnąć do łazienki.

Gość gość z rolmopsem
kareta zaprzezona w woly widzial ktos kiedys taki wynalazek?

Gość gość
tylko stare baby smierdzą,zwłaszcza te wielkie powyżej 1,70 cm

Gość gość
ale temat:D Mój dziadek nie śmierdzi. Ma 88 lat, kąpie się raz na tydzień, codziennie myje, ubrania raz na tydzień. Nie wychodzi z domu, dobrze trzyma mocz i nie używa naftaliny.

Gość gość
Niestety śmierdzą i ludzie i stare zwierzęta. Moja sunia była stereńka i niestety pod koniec żywota śmierdziała niemiłosiernie.Mam podobny problem z matką.Fakt zapomina o kąpieli, ale nawet jak wykąpię ją i zmienię ubranie, ciało oddaje nieprzyjemną woń. Wydaje mi się że organizm starzejąc się nie funkcjonuje należycie. Nerki, żołądek wątroba....wszystko się sypie, nieszczelne jelita zwiotczałe mięśnie nie trzymają tak jak powinny.

Gość Purtuś
FIZJOLOGIA. TO NIE BRUD, NIE POT, NIE ZANIEDBANIE... Odpowiedź poznała tuż przed Pierwszą Komunią swego wnuka. Pomogła babci bardzo starannie się umyć, nie dowierzając cudownym właściwościom piany obficie wypełniającej wannę. Potem przygotowała świeżo wyprane i wyprasowane odświętne ubranie, podsunęła dezodorant, a po chwili... poczuła ten sam zapach. - Wtedy zrozumiałam, że to zapach starości - mówi pani Bożena. To nie brud, nie pot, nie zaniedbanie. To specyficzna mieszanka woni, będąca konsekwencją procesów fizjologicznych oraz zachowań związanych z wiekiem. \* - Trudno ten problem jednoznacznie wytłumaczyć, choć, jako geriatra, spotykam się z nim bardzo często. Dla nas, lekarzy, ten specyficzny zapach nie stanowi żadnego problemu. Ale, oczywiście, go zauważamy - tłumaczy dr nauk medycznych Alicja Klich-Rączka. - Każdy człowiek ma swój indywidualny zapach. Najbardziej przykra wydaje się woń skóry ludzi otyłych z zaburzeniami hormonalnymi. Wiek nie ma w tym przypadku znaczenia. Bardziej dokuczliwy dla otoczenia może być zapach otyłego młodego mężczyzny niż szczupłej staruszki. Znaczenie ma natomiast fakt, że we wczesnej fazie starości często mamy tendencje do tycia. Powinniśmy się bardzo dyscyplinować, aby nie przybywało nam fałdek tłuszczu. Z wiekiem zmienia się zapach skóry. Spocone małe dziecko wciąż pachnie przyjemnie. Co innego dojrzały mężczyzna albo kobieta przy kości. - Ludzie starzy mniej się pocą, bowiem z wiekiem zmniejsza się ilość gruczołów potowych i łojowych. Jakość potu jest jednak inna, zmienia się jego skład chemiczny - stwierdza dr Alicja Klich-Rączka. Ta zmiana jest fizjologiczna i nie mamy na nią żadnego wpływu. \* Nie bez wpływu na zapach towarzyszący człowiekowi pozostaje fakt nietrzymania moczu. Anonimowe badania dowodzą, że ta przypadłość dotyczy prawie 100 proc. seniorek i bardzo dużej grupy mężczyzn, cierpiących na przerost prostaty. U kobiet nietrzymanie moczu jest konsekwencją przebytych porodów i zmian hormonalnych. Gdy zaś ubywa hormonów płciowych, łatwiej o infekcje dróg rodnych i moczowych. Geriatra dodaje, że z czasem zmienia się skład kwasów żołądkowych, zmniejsza się ilość śliny, z wiekiem dochodzi także często do zarzucania treści żołądkowej do przełyku (tzw. refluks), a to powoduje zmianę zapachu z ust. Wszystkie te zapachy składają się na wyjątkową mieszankę. W upalne dni następuje dodatkowo kumulacja wszystkich woni. - Czasami wyraźnie czuć aceton, zwłaszcza przy częstej w starości cukrzycy, co jest konsekwencją przewagi procesów katabolicznych nad anabolicznymi, a wynika z nieco większego niż u młodych rozkładu białek w organizmie - zauważa dr Klich-Rączka. Na wiele z tych procesów osoby starsze nic nie mogą poradzić. Dzieją się bez ich woli. Ale dopóki panujemy nad swoim ciałem, warto zapamiętać kilka rad. W upalne dni - radzi geriatra - trzeba szczególnie dużo pić, aby płukać drogi moczowe i nie dopuścić do utraty wody z organizmu. Ze względu na nieco mniejszą sprawność, a czasami również problemy ze wzrokiem, ludzie starsi wykonują codzienne czynności higieniczne zazwyczaj nie tak chętnie i nie tak starannie. A to jest podstawowa zasada pozwalająca zniwelować przykry zapach. Starszym paniom poleca się też używanie jednorazowych wkładek higienicznych. Wszystkim częstą zmianę bielizny. Warto też zwrócić uwagę na higienę otoczenia, w którym starszy człowiek żyje i funkcjonuje. Zmiana bielizny niewiele pomoże, jeżeli przykry zapach pochodzi na przykład z pościeli lub wykładziny nawet minimalnie zanieczyszczonej. Największy problem przykrego zapachu dotyczy osób cierpiących na procesy otępienne. Oni nie zastosują się do takich rad. Sami też nie czują przykrego zapachu. Pozostaje liczyć na opiekunów. Jamen.

Gość pan_niemiły
Śmierdzi bo nie chce się umyć k***a j****a,nawet jak ją weźmiesz wp********z do wanny z mydłem to po niej to ścieka bo ma tak bardzo na Ciebie wyj****e.

Gość GoryliCyc
Bo się nie myją p***y j****e menele doją te wojaki w chacie a później w pociągu proszą tylko o miejsce j***e od nich potem zmieszanym z fetorem z d**y stać im się nie chce a w kościele p***y p********e stoją jakby myślały, że Bóg da im czucie w nogach p***y p********e

Gość pan_niemiły
Jebać stare baby prądem,sznauj nogi,nie udostępniaj miejsca w tramwaju. Chuj wam w pięty dla zachęty kotwica w żebra i krzyż na plecy

Gość GoryliCyc
Pluje na pysk mocherom chuj wam do d**y śmierdziele p********e sram wam na pysk

Gość BabciaKarola
Trochę śmierdzę, ale mi to nie przeszkadza, nie chce mi się kąpać. Po co to komu?

Gość gość
odpowiedz jest prosta, zauważ jaki masz zapach gdy odczuwasz radosc, a jaki zapach gdy odczuwasz depresje

Gość LUZAKwrocław
O wy kurwa z hiphopforum.pl żeście mi tu kurwa przyszli? wypierdalać XD