Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

sytuacja hipotetyczna ZD

Polecane posty

Gość gość
Nie, nie usunełabym takiej ciąży. Zachodząc w ciążę nie mam żadnej gwarancji  że urodzę w terminie i bez komplikacji zdrowe dziecko, bez żadnych chorób i zaburzeń genetycznych, że to dziecko nie zapadnie na żadną nieuleczalną chorobę, że nie spotka je żaden tragiczny wypadek, że nie okaże się psychopatą w przyszłości, nie sprowadzi tragedii na innych, i w ogóle że będzie do końca życia piękne, mądre, ambitne i kochające... Zakładając rodzinę liczyłam się z tym że na zawsze wiążę się z innymi ludźmi, że może się trafić wypadek bądź choroba dziecka czy męża przez które do końca życia będą potrzebować opieki. Tyle że pewnie nie mieszkałabym w Polsce. I tak, zdaję sobie sprawę z tego że osoba z zespołem Downa to nie tylko słodki, inaczej wyglądający i ciut dziwny maluszek, ale i pobudzony seksualnie, niezgrabny nastolatek czy jak ktoś wspomniał- "obśliniony" dorosły. Widzę że część z was uważa że jeśli później dziecku się coś stanie to wtedy sobie z tym poradzi, bo tak trzeba, natomiast w ciąży ma prawo wyboru. Ja mam inne podejście, decyduję zachodząc w ciążę, nie mam w głowie obrazu idealnego dziecka, ZD nie oznacza fizycznego cierpienia do końca życia i braku radości z życia czy wyższych uczuć, więc uważam że nie mam prawa usuwać ciąży tylko dlatego że dziecko nie jest takie jak sobie wymarzyłam. Zdaję sobie natomiast sprawę z tego że masa kobiet zostałaby sama w takiej sytuacji, że ktoś by sobie nie poradził finansowo albo psychicznie po prostu i nigdy ani nie krytykowałam, ani nie będę krytykowała matek które się decydują na taki krok.

Gość gość
Jak z przepływami ?

Gość gość
nie urodziłam bym takiego dziecka. Z prostej przyczyny - ze strachu co się stanie z moim dzieckiem gdy mnie zabraknie...

Gość gość
koleżanko ze złymi wynikami-moja znajoma jak pisałam wcześniej miała wyniki wręcz beznadziejne, po urodzeniu 2 markery wskazywały na ZD dzisiaj dzieciątko zdrowe. Ma większą przerwę między palcami u nogi-to był jeden marker i coś z linią na ręcę to lekarz po porodzie pokazał że też taką ma a jest zdrowy. Bądź dobrej myśli!

Gość gość
tutaj jest kalkulator nt i crl www.perinatology.com › Calculators

dziekuje, po prostu potrzebuje wsparcia. Chyba bym nie przezyła utraty dziecka, a tym bardziej nie umiałabym patrzeć kiedy cierpi. Nie wyobrazalam sobie ze to wszystko bedzie takie trudne i skomplikowane :( marzysz o dzieciatku dlugi czas, tylko po to, zeby ktos wydał wyrok. Jestem dobrej mysli, bo zadna matka nie powinna sie poddawac i tracic wiary... ale jeszcze miesiac trzeba czekac zeby uslyszec wyniki... a boje sie, ze moga one zmienic moje nastawienie i ze sie rozczaruje. To dopiero byłby cios :(

Gość gość
kobietka po pierwsze idź do innego lekarza, 1 lekarz nie jest wyrocznią, niech sprawdzi co z tą kością nosową i nerkami, przepływy, dopiero w ostateczności amnio. po drugie nie stresuj się, bo to ma negatywny wpływ na ciebie i dziecko a po trzecie to dlaczego ty jeszcze nie śpisz ??? Dbaj o siebie :)

widzisz ... na takiego lekarza trafilam, który potraktował mnie okropnie i nie ma podejscia do kobiet... nawet nie objasni wynikow badan tylko mowi: to juz raczej pewne... : [ podkreslajac bezczelnie ze on rowniez wykonuje amniopunkcje... sugerujac mi ze kolejny raz dam mu zarobic ... brak słow. nigdy nikt mi takiego koszmaru nie zafundował. przespałam prawie cały dzien ale zaraz bedzie trzeba sie zmusic:) dziekuje za wsparcie

Gość gość
zmień lekarza :) widać że zależy mu na kasie

Gość gość
kość mogła być nie widoczna z różnych przyczn co nie znaczy że jej nie ma, nt wyższe ale wiek ciąży jak mówisz to już 15 tydzień, wiec nijak to nie jest miarodajne, a co do nerek to znalazłam to Coraz więcej kobiet wykonuj***adanie USG w ciąży, dzięki czemu lekarze diagnozują więcej przypadków wodonercza u płodu. Jest to stan, w którym nerki są obrzęknięte moczem na skutek blokady lub zwężenia cewki moczowej. Zanim badanie USG stało się standardowo stosowane w badaniach prenatalnych, wodonercze było zwykle diagnozowane u dzieci w wieku 3-4 lat. Według danych szacunkowych przypadłość ta dotyczy nawet 2% wszystkich dzieci, głównie chłopców. U większości noworodków nie pojawiają się jednak żadne symptomy, ponieważ wodonercze może ustąpić samoistnie, a nerki pracują ciężej, wyrównując nieprawidłowości

Gość gość
kobietka idź do iinego lekarza zanim podziesz na amniopunkcję, to też jest ryzyko, po co ryzykować

Gość gość
mozna miec cala ciaze idealne wyniki ale duzo zalezy od porodu kiedy dziecko bedzie za dlugo w kanale rodnym a lekarze beda zwlekac z cc moze byc dziecko niedotlenione a wtedy to juz sie licza sekundy a wiadomo im dluzej tozostaje takzwane warzywo dziecko sie nie rusza nie komunikuje itp wiec sama ciaza to nie wszystko azne tez jest rozwiazanie powiem ci na swoim przykladzie ja robilam w calej ciazy 3 badania prenatalne wyniki idealne cala ciaza idealna wyniki ksiazkowe wszystkie badania ok tydzien przed terminem porodu bylam w szpitalu i dzieki bogu ze tam bylam mialam akurat podlaczone ktg i nagle zniklo tetno plodu zostalam natychmiast zabrana na sale operacyjna na szcescie tetno wrocilo ale i tak mialam cc dzieki temu dziecko zyje i jest zdrowe