Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość klau

odczyta mi ktoś badanie moczu?

Polecane posty

Gość klau

od kilku dni mam ból kolana byłam na pogotowiu , urazu nie mam ale lekarz kazał mi zrobić sobie badania krwi i moczu czy nie ma stanu zapalnego. Podejrzewał zespół Reitera bo dodatkowo mam czerwone oczy i mi łzawią.Jeżeli chodzi o zapalenie dróg moczowych to wydaje mi sie ze też mam ale nie mam stanu zapalnego. moje wyniki OB - 2 Mocz barwa zółta pH 6 ciężar właściwy 1,030 przejrzystość niezupełna białko nieobecne glukoza nieobecna urobilinogen w normie bilirubina nieobecna ketony nieobecne azoty nieobecne osad moczu : nabłonki płaski liczne leukocyty 1-3wpw erytrocyty swieże 0-1 wpw bakterie d. liczne pasma śluzu pojedyncze

Gość gość
wszystko w analizie masz ok

Gość gość
a co z bakteriami i nabłonkami ? bo czytałam że jezeli jest ich dużo to świadczy o problemach z pęcherzem lub nerkami

Gość gość
bakterie mają miano "dość liczne" a to żadne miano. Można rozważać infekcje przy licznych. Nie masz wcale leukocytów (0-2) to norma. Erytrocytów brak. Analiza jest dobra, ew niedokładnie umyłaś okolice krocza przed pobraniem próbki

Gość gość
ok dzięki. wydaje mi sie ,że bakterie spadły bo brałam tabletki urofuraginum z witaminą C :) niestety muszę nadal szukać przyczyn bólu kolana

Gość gość
oznacz z krwi kwas moczowy

Gość gość
tzn? plus z czego mógłby się wziąć taki ból kolana ? meczy od 3 dni szczególnie w nocy. Np. dzisiaj czułam od kolana w dół taki ból jakby nie dopływała mi tam krew. Ortopeda kazał chodzić z pomocą kuli łokciowej i dużo odpoczywać. leże od tego czasu a ból nadal się pojawia. Do tego kujący ból z prawej strony ( pół roku temu podejrzenie wyrostka , jednak nie stwierdzono niczego ) i problem z wysiusianiem.... jakie badania jeszcze polecacie zrobić ? najbardziej zalezy mi aby bol z kolana szybko miną ponieważ od września zaczynam treningi..

Gość gość
treningi z bolącym kolanem? bardzo głupi pomysł. Napisałam o kwasie moczowym bo to proste i tanie badanie a wyklucza dnę moczanową. Wybrałabym sie do reumatologa.

Gość gość
właśnie mam iść do poradni reumatologicznej. tylko teraz zgłupiałam bo skoro te wyniki wyszły dobrze ( a takie kazał zrobic ortopeda ) to czy wszystko nie jest ok? skoro byłoby jakieś zapalenie w kolanie to przecież już by to wyszło. i jak taka wizyta wygląda ?

Gość gość
no póki co zrobiłaś tylko badanie moczu, to zdecydowanie zbyt mało. Reumatolog zleci badania z krwi, może jakąś diagnostykę obrazową np USG tego kolana. A wizyta jak wizyta, popatrzy, pogada, zleci badania i baj baj

Gość gość
usg miałam już na pogotowiu nic nie wyszło , lekarz powiedział ,ze moglo jeszcze stanu zapalnego nie wykryć ani na usg ani na rtg ale skoro w badaniu krwi ob wyszło mi 2 to stanu zapalnego nie ma :) jeżeli nie przestanie po tabletach i maściach to wtedy się wybiorę

Gość gość
wybierz się teraz, nie ma powodu czekać, może trzeba włączyć leczenie albo dietę. Poza tym do reumatologa są długie kolejki