Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

zasiłek opiekuńczy stały na osobę starszą

Polecane posty

Gość gość

Czy któraś z Pań orientuje się, czy w niżej wymienionej sytuacji przysługuje zasiłek opiekuńczy stały? : osoba starsza ma ponad 80 lat, mieszka sama, osoba ubiegająca się jest jej wnuczka, nie pracuje i nie pracowała w ostatnim czasie, ma męża i dziecko, mąż pracuje, mają gospodarstwo rolne. Babcia mieszka w innej gminie niż babcia. Czy w takiej sytuacji należy się zasiłek opiekuńczy stały? Zaznacz że nie chodzi o mnie.

Gość gość
Przepraszam za pomyłek, oczywiście miało być:babcia mieszka w innej gminie niż wnuczka ubiegająca się o zasiłek

Gość gość
A nie możesz zapytać w gminie?

Gość gość
pytam tylko z ciekawości, nie chodzi o mnie. może ktoś orientuje się w tym temacie.

Gość gość
nie ma obowiazku prowadzenia wspolnego gospodarstwa z oosba ktorej opieka dotyczy wiec może mieszkac tez winnej gminie

Gość gość
A czy osoba ubiegająca się o zasiłek nie powinna udowodnić że zrezygnowała z pracy zarobkowej na rzecz opieki nad osobą starszą?bo wnuczka ta nie pracuje od 8 lat i mieszka od daleko, widzi ją Góra raz w miesiącu. .. i czy zasiłek ten jest przyznawany bez względu na dochody? Bo jej mąż zarabia sporo i do tego mają gospodarstwo rolne.

Gość gość
to po co chce wyciagnac jeszcze kase od panstwa skoro jej maz dobrze zarabia? zwlaszcza ze nie zajmuje sie babcia? jakis sęp? :o

Gość gość
no właśnie dlatego pytam, bo też mi się to nie podoba. w obecnych czasach na pomoc od Państwa coraz mniej mogą liczyć osoby naprawdę potrzebujące , właśnie przez takie sępy... czy osoba o której pisze naprawdę może dostać te pieniądze, może ktoś coś dokładniej wie na ten temat

Gość gość
babcia musi miec przede wszystkim znaczny stopień osoba sie nie opeikująca musi na dzien dziejszy z rezygnowac z zatrudnienia, dochód nie moze przekroczyć 623 zł na osobę

Gość gość
babcia owszem musi mieć znaczny stopień ale to na 100% ma mając 80 lat, natomiast do zasiłku nie jest potrzebny żaden próg dochodu! i nie trzeba rezygnować z pracy a nie pracować, to różnica, poczytajcie na zus.pl ! są opisane kryteria, które są takie same jak do św. piel dla osób niepełnosprawnych, zaletą zasiłku nie jest te kilkaset zł ale ubezpieczenie zdrowotne i emerytalne osoby która się opiekuje i pobiera ów zasiłek

Gość gość
Czyli wychodzi na to że ta bezczelna osoba wyłudzi kasę od państwa ...

Gość gość opieka ciezka
jesli mieszka w innej gminie niz babcia to jakim cudem bedzie sie nia opiekowc? ja biore taki zasilek na mame ktora ma emeryture i jest wdowa na dodatek ma 2 gr inwalidzka. No i jestem zameldowana pod jednym adresem z mama.

Gość gość
a to już dojeżdżać nie można? poza tym ja mieszkam w 1 gminie a 100m dalej już jest inna gmina gdzie mieszka teściowa, dzieli ans jakieś 300m a to są dwie gminy... żałosne jesteście..

Gość gość
Wnuczka o której tu pisze mieszka jakieś 20 km od swojej babci