Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Przygotowanie pedagogiczne

Polecane posty

Gość gość

Hej, skonczylam studia wyższe techniczne. Chcę zrobić podyplomówkę z przygotowania pedagogicznego i stad moje pytanie: gdzie oprócz szkół będę jeszcze mogła ubiegać się o pracę?Czy jako pedagog szkolny i w poradni pedagogicznej rowniez?

Gość gość
w poradniach jest raptem kilka etatów, obsadzonych ludźmi po studiach stacjonarnych, kierunkowych i wielu specjalnościach dodatkowych... a w szkole etat pedagoga zwykle jeden i też dobrze, jak pedagog ma dodatkowe przygotowanie terapeutyczne itp. Sama pracuję jako terapeuta i znam ten teren doskonale, nie spotkałam szczerze mówiąc ani w poradni ani w szkole nikogo, kto byłby na etacie pedagogicznym po studiach technicznych z przygotowaniem jedynie pedagogicznym... myślę, że to nie do przyjęcia. W sumie bez obrazy, ale żaden z Ciebie pedagog po kursie przygotowującym jedynie...

Gość gość
No tak, ale ja myslalam o tej podyplomówce po to aby móc uczyć m.in w szkołach policealnych (często Ci co uczą na uczeniach, w technikach zawodowych mają własnie takie przygotowanie), ale zastanawiałam się gdzie jeszcze bym mogła starać się o pracę. A gdybym dodatkowo skonczyla oligofrenopedagogikę?Albo założyła własną poradnię pedogogiczną?

Gość gość
Po samej podyplomówce raczej nie w poradni, nawet własnej :) Do głowy mi przychodzą jeszcze zajęcia dodatkowe np. w domu kultury, na festynie itp., ale do tego żadne uprawnienia nie są potrzebne.

Gość gość
A w świetlicy, bibliotece?I czy mam rację z tym, że po przygotowaniu będę mogła pracować w takich zawodowych szkołach (związanych z moją dziedziną)?.Mam nadzieje, że się nie mylę.

Gość gość
W domu kultury jako kto?

Gość gość
Poradnię możesz założyć, ale będziesz musiała zatrudnić specjalistów a co do innych ofert pracy... może właśnie w kierunku technicznym, gdzie skończyłaś studia? Jeżeli chcesz wykorzystać przygotowanie pedagogiczne to jednak tylko pozostaje Ci nauczanie przedmiotów technicznych w szkołach ponadgimnazjalnych, ewentualnie gdzieś w szkołach wieczorowych i zaocznych dla dorosłych albo hufcach pracy o ile będzie odpowiedni przedmiot/specjalność. Powiem Ci na moim przykładzie, że praca w poradni/szkole na etacie pedagogicznym tą ciągłe dokształcanie, oligo możesz zrobić, ale prawidłowo robią to absolwenci studiów pedagogicznych, nie kursów... jeżeli tak bardzo chcesz być pedagogiem to może zrób jednak studia pedagogiczne na dobrej uczelni i będziesz wtedy przygotowana do pracy z dziećmi/ludźmi, szczególnie że piszesz o trudnościach a do tego już na prawdę potrzebne jest przygotowanie. Mam około 10 lat stażu, ale już kilkanaście kursów kwalifikacyjnych, podyplomówek i innych kursów. To niezbędne przy pracy z trudnościami. Nie masz raczej szans wejść w to środowisko bez konkretnego wykształcenia ... na szczęście... chciałabyś iść do lekarza, który skończył wieczorowo kurs leczenia a studiował np. mechanikę?

Gość gość
do biblioteki musisz mieć ukończone bibliotekarstwo a do świetlicy póki co studia pedagogiczne, chyba że masz na myśli jakieś świetlice wiejskie, ośrodki kultury, ale to chyba że funkcje społeczne, bo kierownikiem takiej świetlicy też musi być absolwent pedagogiki kulturoznastwa lub opiekuńczo-wychowawczej... po przygotowaniu pedagogicznym możesz uczyć w szkole przedmiotu technicznego, którego jesteś magistrem/inżynierem.