Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

rozpoczecie roku szkolnego a msza

Polecane posty

Gość gość
Mam 33 lata i odkąd pamiętam zawsze rok szkolny rozpoczynał się i kończył mszą. I to nie w jakiejś małej miejscowości, a w Krakowie. Teraz sama jestem nauczycielką... I również mamy msze na rozpoczęcie roku, ale nikt nikogo nie zmusza, żeby w niej uczestniczyć. Jest podana godzina mszy, wiadomo, ze trwa ok. godziny, a potem jest akademia w szkole.

Gość gość
Też tak miałam w podstawówce, ale ja nie chodziłam. Można przyjść normalnie do szkoły na późniejszą godzinę bez konsekwencji. Nie każdy jest wierzący.

Gość gość
Ja pamiętam w podstawówce, że jak ktoś nie poszedł na te mszę, to katechetka potem się wypytywała czemu cię nie było dziecko i takie tam. Stresujące :O Nie wiem jak to babsko wyłapywało kogo nie było :O

Gość gość
Skoro chodziłaś na katechezę to znaczy, że przynajmniej z założenia byłaś wierząca i katechetka miała prawo rozliczyć Cię z nieobecności. Inaczej wygląda sprawa z osobami nie będącymi katolikami. Oczywiste, przynajmniej dla mnie jest, że skoro nie wierzą to nie chodzą do kościoła i na katechezę.

U mnie w szkole nigdy mszy nie było. A zbaczajac z tematu to od września szkoła będzie miała obowiązek zorganizowania lekcji etyki nawet dla jednego ucznia ( dotyczy to również przedszkoli) co mnie osobiście bardzo cieszy ponieważ syna na religię posypać nie będę

Gość gość
w podstawówce nie bylo takich dzikich zwyczajow za moich czasow:D ale w LO owszem, modliliśmy się nawet na holu na apelach:D a za brak chodzenia na rekolekcje byly obnizane oceny ze sprawowania. I tak najsmieszniejsze byly te korytarzowe modly trzymajac sie za reke:D wspominam to nawet fajnie;) Ja na te msze nie chodzilam bo spalam, ale z religii mialam caly czas dostateczny:( Ale ja szkole wybralam swiadomie i wiedzialam ze tak bedzie, no ale to byla wtedy jedna z najlepszych szkol srednich w kraju wiec się poswiecilam i pokrzyczalam od czasu do czas Ojcze nasz:D

Gość gość
Nawet nie wiedziałam ze jest tyle nawiedzonych mamuś !!zastanawiam się gdzie wy do szkół chodziłyscie że mszy nie było !! Moja mama opowiadała nie raz o mszach przed rozpoczęciem i na zakonczenie roku szkolnego! Zawsze jest spowiedz dla dzieci na zakonczenie i rozpoczęcie! Ja też zawsze chodziłam i moje dziecko też było w przedszkolu . A w pierwszych tyg szkoły jest jeszcze msza gdzie dzieci idą z tornistrami , plecakami i jest poswiecenie rzeczy szkolnych !! Też pewnie nigdy o tym nie słyszałyście