Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

PODWÓJNE NAZWISKO DLA DZIECKA i problem rodzinny.

Polecane posty

Gość gość

OBOJE Z NARZECZONYM JESTEŚMY ZADOWOLENI, ŻE BĘDZIEMY MIELI DZIECI. Tak urodzą się bliźniaki, chcemy by miały podwójne nazwisko (moje i mojego przyszłego męża). Oprócz tego chcemy im dać imiona po naszych ojca, urodzą się chłopcy. I teść się domaga i ojciec domaga się swojego imienia. Drugi problem jest taki, że teściowie nie interesują się zbytnio moją ciążą, jak moi rodzice. Mama i tata są u mnie codziennie z owocami, soczkami itp. Lekarz zabronił się nam z mężem kochać to moja mama przychodziła codziennie do nas aż w końcu wyprowadziłam się do rodziców (po porodzie i ślubie) wprowadzę się z powrotem do swojego faceta. I my z moim facetem wymyśliliśmy taki plan Teściowie są nadopiekuńczy wobec jego siostry, ona samotnie wychowuje syna. Mój brat jest wdowcem, samotnie wychowuje dwie córki, chcemy ich ze sobą spiknąć. Moi rodzice są za, teściowa również a teść okazuje fochy z tego powodu. U mnie z narzeczonym też dochodzi do spięć bo mówi że moi rodzice we wszystko chcą się wtrącać.

Gość gość
Nie rozmiem tematu..co ma do siebie podwojne nazwisko, brak seksu z facetem i spikniecie waszego rodzenstwa ? Jaki masz problem?

Gość gość
polskie prawo nie pozwala na nadanie dziecku podwójnego nazwiska - matki i ojca, jak ojciec uznaje dziecko to noszą jego nazwisko, a jak ojciec jest NN to wtedy noszą Twoje, nie ma nic po środku

Gość gość
nie mogłaś sie kochać z facetem to twoja matka do niego przychodziła???? a po co dzieciakom podwójne nazwisko, skoro macie ślub brać?

Gość gość
owszem, dziecko może mieć podwójne nazwisko jeżeli rodzice są po ślubie cywilnym

Gość gość
Dziecko może mieć podwójne nazwisko :D :D :) nawet jak on uznaje to dziecko może mieć nazwisko matki i jeszcze jedno małżonkowie mogą sobie oboje zmienić nazwisko po ślubie.

Gość gość
no jeśli po slubie to tak, wtedy moze miec podwojne

Gość gość
jak rodzice nie są po ślubie, to dziecko również może mieć podwójne nazwisko

Gość gość
"polskie prawo nie pozwala na nadanie dziecku podwójnego nazwiska - matki i ojca, jak ojciec uznaje dziecko to noszą jego nazwisko, a jak ojciec jest NN to wtedy noszą Twoje, nie ma nic po środku " BZDURA! www.infor.pl/prawo/malzenstwo/konkubinat/686409,Czyje-nazwisko-nosza-dzieci-w-zwiazku-partnerskim.html "Aby ze związku nieformalnego nosiło nazwisko inne niż nazwisko matki, organy państwowe (zazwyczaj Urzędu Stanu Cywilnego)- muszą mieć odpowiednie potwierdzenie. Sposobem uregulowania tej kwestii jest dobrowolne uznanie dziecka, dokonywane przez ojca przed Urzędem Stanu Cywilnego lub konsulem (a w sytuacji zagrożenia życia, również przed notariuszem). W tej sytuacji domniemany (potocznie) ojciec składa do protokołu odpowiednie oświadczenie, na które zgodę musi wyrazić również matka dziecka (o ile jest to możliwe). Podczas uznania dziecka ważą się również losy jego nazwiska – rodzice składają wówczas odpowiednie oświadczenia. W oświadczeniu mogą ustalić, że dziecko przyjmie nazwisko jednego z nich lub nazwisko dwuczłonowe. Jeśli zgodne oświadczenie nie nastąpi- wówczas dziecko otrzymuje nazwisko dwuczłonowe."

Gość gość
Lekarz zabronił się nam z mężem kochać to moja mama przychodziła codziennie zabrzmiało jakby przychodziła po to, żeby bzykać się z mężem twoim w zastępstwie. Zdecyduj się czy to jest twój mąż czy facet, bo raz piszesz mąż, a zaraz w tym samym zdaniu "po porodzie i ślubie) wprowadzę się z powrotem do swojego faceta." - czyli nie macie ślubu. W ogóle ta wypowiedź jest tak nielogiczna, że brzmi jak wypowiedź ucznia ośrodka szkolno-wychowawczego, który dobrał się do komputera. Jesteś upośledzona?

Gość gość
W ogóle ta wypowiedź jest tak nielogiczna, że brzmi jak wypowiedź ucznia ośrodka szkolno-wychowawczego, który dobrał się do komputera. Jesteś upośledzona? x Dlaczego mnie to tak rozbawiło :D :|

Gość gość
Podwojne nazwisko-utrudnienie dla dzieci,w szkole szczegolnie....

oj nie męcz tym utrudnieniem, ja mam jednoczłonowe a trudne do zapisania, całe życie tłumaczę jak się nazywam, a w życiu bym nie powiedziała złego słowa na to utrudnienie, podoba mi się moje nazwisko i lubię je...to, że coś jest utrudnieniem to nie zawsze znaczy że złym wyborem...