Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

od czego zaczac nauke pisania u dziecka

Polecane posty

Gość gość

w jakim wieku wasze dzieci nauczyly sie pisac?

Gość gość
moje dzieci bardzo wczesnie ( drukowane) bo chcialy sie dowiedzic, co jest na napisach ( np na ulicach), ciekawe byly co jest w ksiazce. Dziecko powinno miec samo motywację

Gość gość
moja corka sama sie pyta czy ja naucze.

Zacznij od ćwiczeń typu szlaczki przez całą linijkę, to doskonałe ćwiczenie wyrabia pismo i przygotowuje do nauki pisania, a potem najlepiej przedstawiać literki z obrazkami przedmiotów czyli np. A - aparat, pełno tego w necie można wydrukować albo kupić gotowe fiszki. Polecam też Elementarz Mariana Falskiego, reprint oczywiście. Nie jest najtańszy ale stary i sprawdzony przez całe pokolenia :) jako polonistka polecam :)

Pierwszy punkt - prawidłowe trzymanie ołówka :D Kup / zajrzyj do pierwszej lepszej książeczki " Nauka pisania " .Wszystko zaczyna się od ślaczków,znaków .Dopiero potem przechodzi się do liter drukowanych , potem czas na literki pisane,sylaby,krótkie wyrazy etc

Gość gość
Kup książeczki w których można ćwiczyć pisanie literek przez całą linijkę :)

Gość gość
Nauka pisania powinna być poprzedzona ćwiczeniem grafomotoryki - najpierw szlaczki, zygzaki, znaki literopodobne... na koniec dopiero litera jako znak graficzny. Wcześniej dziecko opatrzy się z literą - wzorem. A wprowadzenie litery też nie jest takie łatwe, więc lepiej to zostawić nauczycielowi, a samemu najwyżej litery drukowane, ewentualnie jak już to weź ćwiczeniówkę "szkolną" żeby zobaczyć dokładny kształt litery. Ja pracuję w kształceniu zintegrowanym, większość dzieci w klasie 1 jeszcze pisać prawidłowo nie potrafi. Nie ma reguły, moja córka czytała w wieku 4,5 roku a pisać uczyła się w szkole, wcześniej drukowane pojedyncze litery. Jeżeli dziecko chce to super, ale nie na siłę.

U nas syn zaczynał od grafomotoryki - szlaczki, znaki literopodobne ( jest to w programie zerówki szkolnej). Później przeszedł do liter drukowanych, pisania wyrazów z nich złożonych. I póki co na tym poprzestaliśmy ponieważ syn zostaje drugi rok w zerówce i wolę, żeby utrwalił sobie to co już poznał, a później przejdziemy krok dalej. Zresztą nauczycielki przestrzegały żeby raczej nie uczyć dzieci liter pisanych ponieważ na to przyjdzie czas w szkole podstawowej. Polecały skupić się właśnie na grafomotoryce, na prawidłowym trzymaniu ołówka/długopisu, na ćwiczeniu sprawności ręki u dziecka ( żeby nie męczyło się podczas pisania, kolorowania, a dzieci mają tendencję do zbyt mocnego nacisku ołówkiem/kredką na kartkę co powoduje szybkie meczenie sie dłoni i zniechęcenie)

Gość gość
Przed moim dzieckiem nauka pisania w szkole. Po doświadczeniu w zerówce wiem, że nie ma co uczyć dziecka pisać wcześniej (chyba że jest się nauczycielem wczesnoszkolnym). Po pierwsze zwykle dzieci uczymy pisać drukowanymi i potem nauka zaczyna się od początku bo dziecko nie rozpoznaje liter pisanych. Po drugie my jako dorośli mamy swój styl pisma, swoje naleciałości i nie zawsze dziecko nauczymy tak pisać literę pisaną jak będzie wymagał tego nauczyciel w szkole - tu znowu zaczyna się nauka od nowa i tłumaczenie czemu piszemy teraz tak a wcześniej pisaliśmy tak. Szkoda dziecku mieszać w głowie.