Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dziecko 25 centyl, czy to niedowaga?

Polecane posty

Gość gość

Moje dziecko jest na 25centylu wagowo i wzrostowo czy to niedowaga?

Gość gość
i ile lat?

Gość gość
Tak, powinien ważyć 200kg

Gość gość
Prawie 8 lat 25.5kg wzrostu 125cm.

Gość gość
To drobniaczek,faktycznie...

Gość gość
o kurczę, moja w grudniu skończy 8 lat, waży 24 kg i ma 128 cm, nie myślałam, że to niedowaga, martwię się młodszym dzieckiem - 14 miesięcy, 8 kg (5 centyl) i 75 cm (25 cm)

Gość gość
miało być 25 centyl

Mój syn ma 118 cm ( 50 centyl) i 21 kg ( 50 centyl) Córka 82 cm ( 10 centyl) i 12 kg ( 50 centyl) Pediatra nie ma zastrzeżeń więc nie zaprzątam sobie tym głowy :)

skoro i waga i wzrost na 25 to jest ok. znaczy tylko, ze jest drobniejsze niz srednie dziecko w tym wieku.

Gość gość
Wiec 50 centyl to statystyczne dziecko tak? Poniżej oznacza tyle że np. około 25dzieci jest np. nizsza od mojego a 75 wyższa ( statystycznie ) tak???

Gość gość
Pediatra nic nie mówi, jednak córka koleżanki która w marcu skończył 8 lat waży 32kg a wzrostu ma 127cm zastanawiałam się wiec czy moje dziecko ma niedowagę.

Gość gość
no, proszę, spadła poniżej 5 centyla :( pediatra twierdzi, że jest i będzie drobna, komplet badań w porządku (co dziwne, wcale nie wygląda na chudą, ale jak się ją weźmie na ręce, to każdy od razu mówi, że lekka)

Gość gość matka 14 miesięczniaka
ja 53,5 kg 165 cm, mąż 182 cm, 75 kg

nom to szczypiorek z Twojego dzieciaka ale nie znaczy że chore jakieś, nie martw się. Lepiej tak niż od urodzenia moja córka praktycznie nie mieści się w centylach zawsze ma 97 i strzałkę w górę :(

No czyli rodzice też nie są jacyś super zbudowani ( oczywiście nie mam tu na celu dogryzienie :) ) więc syn po prostu jest drobny po Was :)

Gość gość mama 14miesięczniaka
jej waga mi spędza sen z powiek, od skończenia 2 miesięcy była na 5 centylu :(, a teraz jak widać nawet niżej :(

Ale jeśli badania są ok i pediatra nie niepokoi się to, moim zdaniem, nie powinnaś się martwić. A jak jest karmiona?

Gość gość
kp (w nocy również) + 4 posiłki stałe, od poniedziałku idzie do żłobka, więc boję się, że spadnie na wadze

Gość gość
Są inne siatki dla dzieci kp, opracowane przez who, zwykle wychodzi z nich że drobne dzieci wcale nie są gdzieś nisko w centylach.

25 centyl oznacza jedynie, ze dziecko jest nizsze i lzejsze od 75% rowiesnikow. co nie znaczy, ze zle sie rozwija. jesli wzrost jest proporcjonalny do wagi to jest to po prostu dosc niskie i szczuple dziecko. corka mojej kolezanki ma wzrost na 50 centylu, a chuda jest taka, ze sie w siatce nie miesci, nie przybiera nic, a to niemowle i lekarz tez nie panikuje.