Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

rodzice alkoholicy

Polecane posty

Gość gość

Słuchajcie mam 19 lat i mieszkam z rodzicami..niestety muszę nazwać rzecz po imieniu..nie da się ukryć,że są to alkoholicy.. nie piją codziennie,ale jak zaczną to ciągnie się od tygodnia do dwóch.. ja już nie wytrzymuje,nie mam gdzie pójść mieszkać ani zwrócić się o pomoc czy może ktoś z was wie gdzie mogłabym udać się z tym problemem ? dobrowolnie leczeniu się nie poddadzą,a z tego co wiem o przymusowym leczeniu mogę zapomnieć ponieważ jestem już pełnoletnia ;/

Gość gość
mozesz podac gg?

Gość gość
myślę, że sprawę śmiało możesz zgłosić do mopsu. :) jeśli się jeszcze uczysz, to powiesz, że nie masz warunków do nauki, ponieważ dzień noc melina, że nie masz wsparcia w rodzicach

Gość gość
a jakaś dalsza rodzina? ktokolwiek?

Gość gość
gość dziś a możesz podać mi nr,odezwę się nie chcę aby ktoś ze znajomych zobaczył mój wpis

Gość gość
niestety rodzina wie jacy są,ale nikogo to nie obchodzi..

Gość gość
49857739

Gość kasia211
Ośrodek Pomocy Społecznej. Wiadomo, że rodzice nie zgłosza się do niego sami. Funkcjonują tam zespoły m.in zespół do spraw problemów alkoholowych. Jeśli zgłosisz sprawę rodzice będą musieli uczęszczać na spotkania, jeśli się nie zjawią Pracownik socjalny wraz z policją ma obowiązek doprowadzić ich na takie spotkania. Masz 19 lat, możesz powiedzieć, że nie masz warunków do nauki..opowiedz całą sytuację. Tam pracują ludzie, którzy rozwiązują takie problemy, uwierz mi. wiem coś o tym.

Gość gość
ciężko jest tak "donosić" na rodziców.. raz spróbowałam,zaczęło się piekło,a teraz chyba by mnie zabili..

Gość kasia211
lepiej żyć z alkoholikami i patrzeć jak z domu meline robią ? Zastanów się, Ty długo tez tak nie wytrzymasz. Ciężko ? To się wyprowadz, wtedy nie będziesz musiała patrzeć jak piją. Chcesz w przyszłości mieć syndrom DDA ? DOROSŁE DZIECKO ALKOHOLIKA ? Zespół utrwalonych osobowościowych schematów funkcjonowania psychospołecznego powstałych w dzieciństwie w rodzinie alkoholowej, które utrudniają osobie adekwatny, bezpośredni kontakt z teraźniejszością i powodują psychologiczne zamknięcie się w traumatycznej przeszłości. Powoduje to przeżywanie i interpretowanie aktualnych wydarzeń i relacji przez pryzmat bolesnych doświadczeń z dzieciństwa. Zniekształcenia te nie są przez DDA uświadamiane. Schematy te są destrukcyjne i powodują wiele zaburzeń pacjenta w kontakcie z samym sobą oraz z innymi osobami, szczególnie z tymi, z którymi pacjent jest w bliskich związkach.

Gość gość
Faktycznie masz rację..zwrócę się o pomoc do pomocy społecznej.. nie chce zniszczyć sobie życia przez nich

Gość kasia211
Użalać się nad sobą też nie możesz. Co z tego, że się bedziesz użalać skoro po pomoc się do nikogo nie zwrócisz ? Trzymaj się, pozdrawiam.