Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

kiedy zaczyna mowic

Polecane posty

Gość gość

Kiedy dziecko zaczyna juz świadomie wypowiedac pierwsze słowa? Około roczku?

Gość gość
tak, czasem nawet wczesniej (w przypadku dziewczynek). jesli masz chlopca, nie przejmuj sie, wiekszosc z nich zaczyna mowic pozno.

moje świadomie zaczęło mając skończone 11,5 miesiąca

Gość elkagyuj
DNS a co mówiło??? Moje ma 10, serio juz tak szybko zacznie cos mówić???

Moja jakoś krótko przed roczkiem "mama" i "daj".

mówi mama, tata, tak, am, dada (jak idziemy gdzieś i do tego robi papa heh) kici kici do kota (wychodzi cici ) :) razem z mową zaczęło się pokazywanie paluszkiem jak coś chce i rozumienie wielu słów i zabaw. Np. mówię- chcesz banana? To od razu patrzy tam, skąd zwykle sięgam po banana, mówię np.- idź przytul misia - idzie i przytuli albo wrzuć klocka do żyrafy- idzie wrzucać naprawdę sporo rozumie. A najlepsze co rozumie to słowo NIE WOLNO hahha :D Jakiś skok konkretny zaliczyła :D

Moja córka ma 10,5 miesiąca i słowo mama jej się wyrywa ale nie wiem czy juz świadomie:-)

Gość Blanka1980
Mój ma roczek i na razie to są po prostu pojedyncze słowa: mama, tata, da, idzie, tak... Chociaż pamiętam jak bardzo nas zaskoczył, kiedy w wieku 9 miesięcy zaczął mówić 'dobre' (dobe) jak dostał do jedzenia coś co mu smakowało.:)

Gość gość
nie pamiętam kiedy zaczęła, ale jak miała 12 miesięcy świadomie mówiła mama, tata, baba, dziadzia, dzidzia, goł, goł (czyli hau hau), miał, miał, kaka (kaczka), da mi, idziemy, tam, tu, to, muuu, koko (ptak), buja buja (huśtawka), kap kap (kubek niekapek oraz kapcie), kuja (kurtka), bu bu (buty i bułka), pomo (pomidor), szyna (szynka), bija bija (jabłko) i cos tam jeszcze, ale nie pamiętam. Jak skończyła 15 miesięcy to nastąpił wysyp nowych słów i zaczęły się zdania. Teraz ma 2 i 2 i mówi zupełnie normalnie. Każdy bez problemu się z nią dogada. Tak, chwalę się, bo się cieszę, ze nie ma problemów z mową i wizyty u specjalistów raczej nas ominą, a miałam jakiś irracjonalny strach, że coś będzie nie tak.

to zalezy od tego jak szybko sie adaptuje i rozwija aparat mowy :) na pewno bedzie wszystko dobrze jesli zacznie mowic przed 15 miesiacem zycia

córka miała 11 miesięcy kiedy świadomie wypowiadała kilka słów wskazując palcem. Teraz, za kilka dni skończy 2 lata i paszcza jej się nie zamyka. U syna wyglądało to identycznie.