Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kot zasikał mi wszystkie łóżka

Polecane posty

Gość gość

Dwa tygodnie temu adoptowałam kocurka. Ma 2,5 miesiąca. Kotek dostał nową wyprawkę i na początku zamieszkał w pokoju, ponieważ mam w domu dwa duże psy. Kocurek na początku bardzo spłoszony, ale szybko sie przyzwyczaił. Po dwoch dniach brykał po całym pokoju. Co jest najważniejsze, kotek używał kuwety. Nie musiałam go niczego uczyć, aż byłam pod wrażeniem. Następnie przyszedł czas żeby kotka oswoić z całym domem i z psami. I znowu sukces! Kot odnalazł sie błyskawicznie i zwiedził każdy najmniejszy kąt. Jego miseczki wylądowały w kuchni a kuweta w łazience. Nadal bardzo ładnie z niej kożystał. Po tygodniu reszta domowników wróciła z wakacji, a kocurek tylko bardziej sie ucieszył ze więcej rąk do głaskania, bo bardzo towarzyska z niego bestia. Ale po paru dniach bestyjka zaczęła sikać na łóżka. Najpierw na jedno, pózniej na drugie. Po trzech dniach mam już posikane każde łóżko i każdą kanapę w domu. Dodam ze sprej odstraszajacy nie pomaga. Kotku wcale nie przeszkadza w nasikaniu na łóżko. Dodam również, że kot oprócz tego normalnie załatwia się do kuwety. Powodem nie jest też brudna kuweta, bo sprzątam ją na bieżąco. Nie mam już siły sprzątać i prać. Czy macie jakieś pomysły jak oduczyć bestyjke sikania na łóżka ? Pomocy!

Gość gość
Może wbrew temu co myślisz jednak się czegoś przestraszył? Za dużo zmian? Co chwila pojawiało się coś nowego,nowi ludzie, zwierzęta.. Słyszałam o czymś takim że koty mają w zwyczaju znaczyć swoje terytorium ale też mam kota w domu i nic takiego nie miało miejsca. A może ma coś z pęcherzem i tego nie kontroluje? Może trzeba zapytać weterynarza..

Gość gość
Nasuwa mi się tylko ze albo kotek znaczy teren ale ma to chyba za młody. Albo coś go stresuje. Kotki nie siada gdzie popadnie bez powodu. Jeśli ma czystą kuwete i z niej również korzysta to dziwne. Porozmawiaj z weterynarzem a póki co odizoluj ponownie kotka jak Was nie ma w domu i obserwuj dlaczego sika na łóżka w jakich sytuacjach jak w domu jesteście. Moje kotki przez rok dwa razy narobił w źle miejsca. Raz bo zmieniłam żwirek i kot załatwił się w zlewie a drugi raz moja wina. Zamknęłam przez przypadek kotka w pokoju. Wyszlam ze znajomymi na 5 h a kot narobił w pościel. Ale oby dwa przypadki można wyjaśnić i nie winić kotka.

Gość gość
:)byla juz na ten temat sonda uliczna takie koty no ale ludzie to nie wiedza jak sie wypowiadac i w ogole jak myslec samodzielnie 555 www.youtube.com/watch?v=zgyg57mqRiM

Gość gość
Np. Dzisiaj. Spał sobie ze mną w nocy spokojnie. Zrobiło sie jasno na dworze, to wstał nasikał i położył sie dalej. Nawet nie zdążyłam zareagować.

Gość gość
Kocurek zaznacza swój teren, spodobało mu się nowe miejsce. . Musisz go wykastrować i najlepiej porozmawiaj z weterynarzem.

Gość Właścicielka
Kocurek jest jeszcze za mały zeby go wykastrowac. Moj wet powiedział ze musi mieć 6 miesięcy.

Gość gość
Myślę, że kot ma problem zdrowotny, proponuję zrobić mu badanie moczu. Jest za mały na znaczenie terenu to raz a dwa kot nie sika tam gdzie śpi, jeśli to zrobił to znaczy, że może być chory

Gość anka kociara
A może nie odpowiada mu żwirek w kuwecie... Czytałam ostatnio fajny artykuł na temat żwirków dla kotów. Robi i w kuwetę i po za aby zamanifestować, że tam mu się nie podoba. Artykuł był na blogu sklepu Kocimiętka

Gość gość
a mnie nasuwa się jedno : zwięrzęta w mieszkaniu lub domu = chlew, więc żyj sobie w tym chlewie pełnym sików i sierści

Gość gość2529
Wypierz wszystko koniecznie z sodą oczyszczoną (skutecznie zabija zapach) bądź profesjonalne środki i kup odstraszacz w sprayu dla kota i psikaj regularnie miejsca w których lubi sikać. Jak będzie dostatecznie duży, wykastruj. Sprawdź czy żwirek w kuwecie mu odpowiada. Unikaj zostawiania np: ubrań po za szafą, bo koty sikają w miejscach miękkich gdzie można łapkami ugniatać,czyli ciuchy, poduszki łóżka kołdry. Kuwetę sprzątaj codziennie (koty to czyściochy, do brudnej kuwety nie zrobi,za to załatwi się gdzie indziej). Najlepiej mieć 2 kuwety jedną na kupę a drugą na siku, bo niektóre koty nie lubią robić do jednej to i to - być może twój tak ma że tylko kupę tam chce robić, ale siku już nie i szuka innego miejsca. Problem może być też w psychice kota jak ktoś napisał,ale to tak jak z alergenami,stopniowo się sprawdza co uczula i się do tego po jakimś czasie dochodzi.

Gość gość2529
Nie doczytałam. :) Zakomunikowałaś jakoś kotu, że ci się nie podoba to co robi? Pisałaś,że nasikał, ty to widziałaś a potem położył się obok spać. Więc nie zareagowałaś wcale. Kota, czy psa trzeba złapać na gorącym uczynku, i pokazać,że ci się to nie podoba. Ja tak miałam podobnie z kotem i psem(na początku). Kot też próbował nasikać na kanapę, to go podniosłam i postawiłam na podłodze i stanowczym głosem Feee ! Rewelacji od razu nie będzie, długa i mozolna praca przed tobą, ale się da. Za każdym razem gdy będzie już przykucał stanowczo feee,a jak nie zrobi mimo że chciał i zejdzie z kanapy po twoim niezadowoleniu, to połowa sukcesu. Potem będzie się starać robić siku w tych samych jak ty nie patrzysz. Koty i psy są mądre :D Będziesz musiała uzbroić się w cierpliwość i stalowe nerwy.

Gość gość
a czy czasem te psy nie strasza go jak jest w kuwecie? Biedny kotek:( nie krzycz na niego na pewno sie uporacie z tym problemem

Gość carolajna91
Na pewno nie powinnaś na niego krzyczeć bo się jeszcze bardziej zestresuje i będzie gorzej. Może się źle czuje w kuwecie, którą ma... Ja na Twoim miejscu kupiłabym mu coś takiego http://allezoo.com.pl/23_stefanplast Będzie miał więcej prywatności i być może przestanie sikać na łóżka. Mój kiedyś nasikał mi w buty ale zrobił to po złości :P