Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ewelina019

Czy mogę trafić na bruk?

Polecane posty

Gość ewelina019
Nie życzę źle rodzicom, to raczej do brata mam pretensje, za to jak się zachowuje. Chociaż, jak teraz o tym myślę, to dostrzegam, że oni też nie byli fair. Nie wiem dlaczego uważają, że bratu należy się wszystko, jeszcze mu pomagają całe życie, przecież jego żona może iść do pracy. A on powinien sam zadbać o swoją rodzinę, przecież ma dzieci, jest dorosły, sam powinien zadbać o siebie i swoją rodzinę. Ja nigdy nie oczekiwałam niczego od rodziców, ale nie pomyślałabym, że nie będę mieć nawet warunków skończyć szkoły. Nie wiem czy brat wypnie się na rodziców. Nie może przecież, bo ma się nimi opiekować. A poza tym żyje na ich koszt- oni płacą wszystkie rachunki, dają kasę jemu i jego żonie, sprzątają, gotują, bo brata nie ma w domu, kiedy pracuje, a jego żona nie potrafi się tym zająć. Więc on korzysta na tym ile się da. Może kiedyś rodzicom otworzą się oczy. Ale kiedy....?

Gość gość
gy bedzie za pozno...

Gość gość
Z tego co piszesz wynika ze twoja sytuacja to wina średniowiecznych poglądów twojej rodziny, ich twierdzenia jakby żywcem wyjęte z innej epoki kiedy to rzeczywiście cały majątek dostawali męscy potomkowie, natomiast córki miały wyjść za mąż i iść na swoje czyli do męża. Od rodziców dostawały wyłącznie posag w formie rzeczowej, natomiast część pieniężną posagu /o ile taka była/ otrzymywał zięć. Brak postępu czy raczej zacofanie powoduje że oni nie widzą nic złego w swoim zachowaniu. To że jesteś pełnoletnia i nie wychodzisz za mąż, a chcesz się uczyć utwierdza ich w przekonaniu że jesteś kulą u nogi rodziny więc masz siedzieć cicho bo jesteś na tzw "łaskawym chlebie". Ja tu za bardzo nie widzę wyjścia, ciężko przebrnąć przez stereotyp utrwalony przez wieki w twojej rodzinie.

Gość gość
Witam o zachowek ani inne splaty nie moze sie ubiegac sam jestem w takiej sytuacji. Takie sa przepisy i prawo niestety.