Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

komornik i zajęcie konta. ktoś się zna na tym??

Polecane posty

Gość gość
sranie w banie z waszymi radami!! zmiana konta bardzo duzo daje, mój mąż niedawno załozył 3 konto zeby uniknąć zablokowania konta. Autorko to jest tak ze jest kwota wolna od zajecia cos chyba koło 11 tys i komornik zablokuje Ci to konto i zacznie z niego zabierac kase jak srodki wpływajace na konto dojda do sumy 11 tys, poki tak sie nie stanie mozesz spokojnie wypłacac w całosci wypłate i wszystko co wpłynie na konto. Bedziesz widziała jak przy wpływach bedzie schodzic kasa z tej wolnej od zajecia kwoty i jak zostanie Ci tam 3 tys to wtedy załóż inne konto i niech na nie wpływa Twoja wypłata. Komornik nie wie ile wpływa na Twoje konto, jak po jakims czasie nie dojdzie do blokady całkowitej to sobie odpusci i zdejmie blokade z tego konta

Gość gość
acha i jeszcze cos autorko, mój maz tez ma długi i ja mimo braku rozdzielnosci nie jestem nimi obciazona. Długi w bankach wziete tylko na jednego małzonka czy długi zrobione przez prowadzenie działalności nie obiazaja drugiego małzonka, załóz tylko swoje konto zeby uniknac takich sytuacji w przyszłosci

Gość gość
Komornik żąda od pracodawcy na piśmie ile dłużnik zarabia. Jeśli zarabia tyle że komornik może siąść na wypłatę to zmiana konta nic nie pomoże. Pracodawca musi wysłać część wypłaty do komornika. Jeśli tego nie zrobi to komornik nałoży karę do zapłaty temu pracodawcy. Jeśli nie masz rozdzielności majątkowej to jesteś w usranej d***e. Z umowy o dzieło i zlecenia komornik ma prawo zgarnąć 100% wynagrodzenia. Na twoim miejscu skontaktowałabym się z komornikiem i ustaliła z nim wysokość rat. Mój komornik jest spoko i bez problemu poszedł na ugodę. Ważne że wykazujesz chęć spłaty.

Ja proponowałabym rozdzielność majątkową to raz, dwa, jeśli to najniższa krajowa to komornik nic ci nie zrobi. Albo niech pracodawca zmieni ci umowę na najniższą krajową, wtedy możesz uzgodnić z pracodawcą by wypłacał ci pieniądze na czarno.Wtedy cię komornik może w cipę pocałować. Jeszcze jedno nawet na um. zlecenie komornik nie może nic zająć bo można go do sądu podać.

Gość gość
Jak jesteś niedoinformowana to nie pisz głupot. Czytałam kodeksy i inne bzdury bo właśnie mi komornik zajął 100% wynagrodzenia na które ciężko harowałam żeby mieć opał na zime i podremontować dziecku pokój a tu nici. Dobrze że zima była łaskawa. Komornik ma prawo zająć całość. Najpierw się doucz a potem pisz

Na podstawie art. 833 par. 1(1) k.p.c. stypendium stażowe podlega egzekucji na zasadach określonych w przepisach kodeksu pracy. Oznacza to że należy tutaj wprost stosować zapisy art. 87 k.p. oraz art.. 87(1) k.p. Szczególnie istotne będą tutaj zapisy art.. 87(1) par. 1 pkt. 1 k.p. na podstawie którego wolna od potrąceń jest kwota wynagrodzenia za pracę w wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę, ustalanego na podstawie odrębnych przepisów, przysługującego pracownikom zatrudnionym w pełnym wymiarze czasu pracy, po odliczeniu składek na ubezpieczenia społeczne oraz zaliczki na podatek dochodowy od osób fizycznych - przy potrącaniu sum egzekwowanych na mocy tytułów wykonawczych na pokrycie należności innych niż świadczenia alimentacyjne, W związku z tym jak, iż stypendium stażowe jest niższe od kwoty minimalnego wynagrodzenia (odpowiednio są to kwoty 791 zł i 1276 zł brutto) co do zasady nie będzie możliwe dokonywanie z niego potrąceń przez komornika. Jedynym wyjątkiem będzie tutaj egzekucja świadczeń alimentacyjnych. W takim przypadku możliwe będzie egzekucja do 60% otrzymywanego stypendium stażowego (właściwy tu będzie art. 87 par. 3 pkt. 1 k.p. w powiązaniu z art.. 87(1) par. 1 pkt. 1 k.p. ). Podstawa prawna: - Kodeks Postępowania Cywilnego - Kodeks Pracy

Gość gość
Tu autorka. Dziękuję za rady. Napiszę raz jeszcze ze Maz pracuje na czarno,nie ma żadnych udokumentowanych wpływów. Na konto wpływa tylko moją wypłatą, niewiele ponad najniższej krajowej. Czy jeśli zmienię konto co zamierzam dziś zrobić i na starym koncie będzie zero wpływów (tam będę spłacać tylko kredyt) to co może się stać?

Gość gość
To prawdopodobnie dług sprzed dwóch lat,coś nam umknęło w spłacie, niewiem. Ale przez ten okres czasu nie przyszło żadne pismo, dopiero teraz

Gość gość
Sasetka, a teraz się pytasz w swoim wątku jak oszukać komornika z umową zlecenie.

Gość gość
Od wierzyciela może wpłynąć wniosek do sądu odnośnie długu i wtedy ten dług jakby przejdzie na ciebie i to ty będziesz musiała spłacać.

Gość gość
chcoala podbic wątek -ktos cos wie więcej o zajęciu konta przez komornika? Obawiam się ze mnie to czeka i chcialabym sie dowiedziec czy moge jakoś temu zapobiec :(

Gość poradze ci
Ja ci powiem co masz zrobic tylko : 1. Czy to jest dług alimentacyjny? 2. Czy macie wspolnosc majatkowa ? 3. Kiedy powstal dlug meza ? Juz w trakcie malzenstwa? 4. Co z mieszkaniem? Wlasnosc czy wynajem? 5. Rzeczy ruchome przedstawiajace jakas wartosc np pojazd Egzekucja moze przeciez toczyc sie nie tylko ze srodkow pienieznych ale rowniez z ruchomosci i nieruchomosci

Gość poradze ci
,,Od wierzyciela może wpłynąć wniosek do sądu odnośnie długu i wtedy ten dług jakby przejdzie na ciebie i to ty będziesz musiała spłacać." Tylko ze wierzyciel najpierw musi wystapic do sadu o nadanie klauzuli wykonalnosci rowniez na malzonka .

Gość amBrożyk
moim skromnym zdaniem te objaśnienia i wyjaśnienia AUTORKI tego tematu powinny dać do myślenia i przemyślenia PRAWNIKOM oraz SEJM-owi , który PRAWA wprowadza w życie, to LUDZIE tworzą PRAWO a skoro PRAWO zostało napisane ŹLE to należy PRAWO zmienić, przegłosować i napisać w Dz. Ustaw, moim skromnym zdaniem polskie 'prawo komornicze' posiada setki bzdur i dziur prawnych, które wymagają naprawy , proszę popatrzeć na par. 823c KPC , krótko i na temat 823c KPC : Matka dziecka zgłosiła do Komornika, że Ojciec dziecka zalega z zapłatą Alimentów przez trzy miesiące , Matka dziecka nie zauważyła albo NIE chciała zauważyć, że na rachunek bankowy wpłynęły pieniądze jako Alimenty dla dziecka, Komornikowi zgłosiła, że BRAK ALIMENTÓW, Komornik zaczyna działać i Ojcu dziecka blokuje wszystkie konta , wierzytelności , z kont Ojca dziecka zabiera Komornik jeszcze raz Alimenty , czyli Ojciec dziecka płaci podwójnie , Matka dziecka ma podwójne prawo , Komornik działa jak GANGSTER przez wiele lat, do póki Matka dziecka nie odwoła działania Komornika to Ojciec dziecka musi płacić Alimenty na dziecko zanim nie kupi mieszkania albo się nie ożeni , tak może być , że Ojciec będzie płacił Alimenty do końca życia , art. 823c KPC przeczytajcie jeszcze 100 razy aby zrozumieć sens !