Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak wygląda przeciętny dzień zwykłej, normalnej rodziny

Polecane posty

Gość gość

Jak w temacie... jak wygląda wasz zwykły dzień? jaki macie rytm dnia, macie wszystko poukładane, zaplanowane niczym w fabryce czy idziecie na spontan? Kiedy macie czas dla siebie, dzieci, męża? Ogarniacie wszystko bez problemu? czy wiecznie brakuje wam czasu? Tylko szczerze bez wymyślania typu codziennie pracuje 8 h a do tego po pracy myje okna, trzepie dywany, robię 4 daniowy obiad i jeszcze mam 4 h dla siebie w spa. Bez fantazjowania tylko twarde realia.

Gość gość
u mnie to jak w "Rodzinka.pl" :O czasem nawet gorzej 😭

Gość gość
wyeliminowałam telewizor z domu to odrazu wiecej czasu na rodzinne rozmowy ;)

Gość gość
a co to znaczy ze jak w rodzinka.pl? bo tam jest sielankowy obraz. Super, odstawiona mama, tatuś i dzieciaki. Pyszne, zdrowe jedzonko, fajny dom, fajne ciuchy, matka raz pracuje raz nie. Doba u nich trwa chyba 2 razy tyle co w rzeczywistości.

Gość gość
Rano robie sniadanie dla calej rodziny,maz idzie do pracy ja z 3 dzieci w domu . wpada kolezanka na kawe i tak mija 2 h .potem gotuje obiad i ide na spacer z kolezanka i dziecmi. Wracamy,jemy obiad,mala spi a ja sprzatam. Codzienne nysze umyc podlogi i td..mam bzika na tym punkcie. Wieczorem jade na zakupy . Maz zostaje z dziecmi. Kiedy ma maz wolne ,dzieci podrzucamy babci i imprzka na miesci lub domowka.

Gość gość
My raczej nie jesteśmy zwykłą, normalną rodziną, więc i dzień mamy nienormalny... A nie jesteśmy dlatego, że np. ja pracuję w domu, jednocześnie gotuję i zajmuję się dzieckiem, a zlecenia robię w tzw. wolnych chwilach. Przy czym dziecko ma już kilka lat, więc postanowiliśmy je zapisać na kilka godzin do przedszkola, aby przyzwyczaiło się do obcych i miało kontakt z równieśnikami. Tak więc jeśli dobrze rozłożę sobie projekty, mam czas dla siebie. A konkubent pracuje 10h dziennie. Ale nie narzeka. Co do sprzątania, codziennie zamiatam i myję na bieżąco, gł. gary, kuchenkę, umywalkę. Podłogi, wc, większe porządki w weekend. Nigdy nie robię 2-daniowych obiadów :P w weekend gotujemy razem, wychodzimy na obiad albo zamawiamy. A czasem, dość rzadko, ale się zdarza, jemy gotowce, np. pierogi i pizzę :D Z drugiej strony robimy własne dżemy, pieczemy czasem chleb, suszymy własnoręcznie nazbierane grzyby. A czasu braknie, bo jak mam wolną chwilę, zaraz sobie coś muszę wziąć na głowę :D

Gość gośćAutor
to tak jak u nas... nie umiem usiedzieć na tyłku, zawsze sobie cos wynajdę do roboty. Oboje z mężem pracujemy, ja na 7 mąż na zmiany (raz na 9 raz na 13 i kończy odpowiednio o 17 albo 21). Mżą odprowadza córkę rano do przedszkola, ja odbieram ją chwile po 15. No i się zaczyna gonitwa. Jakiś obiad, ogarniecie chaty. Teraz póki jeszcze super pogoda to obowiązkowo spacer/plac zabaw. Przychodzimy jest 19, kolacja dla córki. Kiedy ona je, a je długo oglądając dobranockę (jedyny posiłek przy tv) ja w tym czasie ćwiczę. Zajmuje to ok 45 minut. Jak popołudniu jest mąż to ja wtedy biegam. Ok 20 jestem już po prysznicu i wtedy kapie córkę, ok 20:30 młoda jest w łóżku, czytamy i ona pada już zmęczona. Wtedy ja ogarniam kuchnię, przygotowuje ciuchy dla siebie i córki na dzień następny żeby rano wszystko było gotowe. Robię sałatkę na drugi dzień do pracy (rano tylko robię szybki sos i gotowe), co drugi dzień robię chleb i wstawiam zupę. wtedy siadam i cos oglądam, przy okazji robię pazury i ok 23 idę spać. Raz w tyg. wożę córkę na tance na 45 minut i na angielski.

Gość gość
Rano wychodzimy do pracy, w domu nie jemy sniadania, czasem robie vos do pracy albo kupujemy; przed praca drobne zakupy, po pracy do domu, bawie sie z dzieckiem. Wraca maz, je obiad, cos tam porobi- kosi trawe, psli w piecu itp. Czasem idzirmy na spacer, czasem bawimy sie z dzieckiem w domu. Wieczorem kapiemy malego, usypiamy, myjemy sie, maz je kolacje, szykujemy sie na nastepny dzien i siedzimy razem. Czasem cos ogladamy, czasem gadamy, czasem kazde robi swoje sprawy. Idziemy spac. W piatek po pracy robimy wieksze zakupy, w sobote zwylke ogarniam dom.

Gość Lojjkkka
Mąż jedzie do formy ok 6 rano Ja budzę się ok 7 piję kawę, biorę prysznic, ubieram się, robię make up budzi się synek 13 miesięcy zawożę małego/mąż to robi do dziadków/ mąż zostaje z synkiem o 9 jestem w biurze o 15 jadę po synka/jadę do domu jeśli jest z tatą idziemy spacerkiem/jedziemy do firmy taty mąż zamyka o 16 i albo: - jedziemy coś zjeść - jedziemy do miasta wojewódzkiego (60 km) mąż w interesach a my na shopping albo do mojej koleżanki+ jedzenie - idziemy na spacer/do babci (mama męża) - - jedziemy do moich rodziców W domu jesteśmy ok 20 kapiel synka mleczko ewentualnie nasza kolacja przed tv śpimy razem we 3

Gość lojjkka
No oczywiście w między czasie, w biegu, przy okazji ogarniam mieszkanie. Np. branie robi się kiedy rano jestem w łazience, odkurzam na raty, itp.

Gość gość
Dla mnie rodzinka.pl to jakas patologia :O Dra mordy od rana do wieczora, bachory niewychowane, paskudne, chamskie, balaganiarskie. Domek jak domek, IKEA sie lansuje wiec wiekszosc mebli ikeowska - gatunkowo marne :D

Gość gość
Mąż pracuje po 8/9h dziennie od pon do piątku. Ja pracuję w domu w wolnych chwilach (zlecenia, podobnie jak kobitka wyżej). Mamy dwoje dzieci, starsza córka chodzi do szkoły (IV klasa), druga ma 1.5 roku. Dzień mam poukładany - robię jednodaniowy obiad, codziennie odkurzam i myję podłogi (mamy w domu psa), ścieranie kurzów 2x w tygodniu, staram się, żeby nie był to weekend, bo ten czas zarezerwowany jest dla rodziny. Pranie -2/3x w tygodniu, prasuję tylko to co trzeba (nie ganiam z żelazkiem za ręcznikami, pościelą, firankami, dżinsami i ciuchami, które tego nie potrzebują). Czas dla siebie mam wieczorem, najczęściej jest to domowe spa, książka albo po prostu serial w tv. Sportu nie uprawiam (nie lubię) ale codziennie chodzę na spacery, min godzina, zazwyczaj koło dwóch. Raczej poukładane i przewidywalne u mnie wszystko jest ;)

Gość gość
Pracujemy oboje 8-16. Warszawa, więc odległości spore, korki itp. 6.00 pobudka, ja prysznic, mąż robi śniadanie, myje się i wychodzi z psem, ja prasuję ciuchy na bieżące, ubieram dziecko, co trwa czasem poł h. Odwozimy dziecko do żłobka i do roboty. Ja jestem w domu ok. 17, m z dzieckiem ok 17.30, bo robią drobne zakupy. ja wychodzę z psem i ogarniam chatę, m przygotowuje posiłek na szybko. Potem albo zabawa w domu albo plac zabaw, kąpiel, kolacja, bajka i zasypianie ok.20.30. Potem pranie, wieszanie, składanie ciuchów itp., gadamy, oglądamy coś, czytamy i ok. 22 już padam. Nie znoszę tej rutyny, ale na większe szaleństwa nie mam zwyczajnie siły.

Gość gość
gość dziś A myślisz, że jak wygląda zycie rodziny z 3 dorastających dzieci? Bu hahah. Bezdzietna czy z maluszkiem?

Gość gość
my chyba nie jestesmy normalną rodziną, ale napisze: wstaje 6.50, prysznic, makijaż, potem wstaje mąż i dziecko - toaleta. Rano robię nam kanapki do pracy, prasuje sobie ubranie i dziecku. Karmię zwierzynę domową, podlewam kwiaty na balkonie. Przed 8 wozimy dziecko do przedszkola. O 8.30 jesteśmy w pracy - mamy swoją działalność gosp. Ok. 14.50 mąż jedzie po dziecko do przedszkola i zawozi do babci i wraca do pracy. do 17 jestesmy w firmie. Po pracy jakieś zakupy i do domu. Ok. 18 mąż przywozi dziecko od babci, a że zawsze mama poczęstuje go obiadem, to mi odpada gotowanie w tygodniu. Mąż wraca do pracy albo bierze robote do domu. Sprzatam i zajmuje sie dzieckiem do godz. 21, wraca mąż do domu i kąpie dziecko. Jak jest wcześniej w domu, to odkurza, pierze i przejmuje część obowiązków. Po 21.30 mamy czas dla siebie, albo rozmawiamy, oglądamy film, czytamy, albo seks, albo sie pokłócimy, ot małżeński misz masz. Spać idziemy ok. 24 a czasem i przed 1 w nocy.

Gość gość
ktoś poruszył temat serialu rodzinka ale dla mnie to nie jest obraz typowej rodziny. Jest wyidealizowany, cukierkowy, słodki. Ale mi w sumie fajnie się go ogląda. Ale to serial a nie życie :)

Gość gość
Akurat w rodzince pl. pokazane jest prawdziwe zycie z nastolatkami :) Mam wiec wiem, u mnie tez dzien to jak dom wariatow,ale kocham to :) W wakacje szerszenie mi sie porozjezdzaly byla cisza i spokoj....Fajnie przez pierwsze dni a potem za cicho jak dla mnie nie moglam sobie miejsca znalezc,bo ilez mozna sie na meza patrzec :P

Gość gość
rodzinka to prawdziwe życie? eeee chyba nie to raczej odzwierciedlenie marzeń typowej, polskiej rodziny :)

Gość gość
My nie mamy jeszcze dzieci i chyba dlatego nasze dni sa bardzo leniwe i mamy czas na mnostwo spraw. Maz chodzi do pracy na 7, ja na 9 wiec, gdy wstaje, juz go nie ma. Robie sobie sniadanie, pobawie sie pare minut z naszym krolikiem, nakarmie go, ogarne sie i wychodze. O 17 jestem juz w domu, maz jest w nim juz od paru godzin (nienormowany czas pracy), ide sie przywitac z krolikiem, jeb obiad (maz gotuje), zmywam, cos tam sprzatne i albo ide na spacer/drinka/basen z kolezanka albo ogladamy film. Wieczorem obowiazkowo wspolny, dlugi spacer po miescie, potem kapiel i spac :)

Gość gość
no właśnie ja strasznie tęsknie za takim zżyciem kiedy jeszcze nie było mojego dziecka. Po pracy człowiek nigdzie nie musiał lecieć (przedszkole/szkoła/ z glutem do lekarza itp.), ugotował obiad albo i nie. Chodził wieczorami po mieście, po knajpkach bo nie musiał się spieszyć. Bardzo mi tego brakuje i mimo, że moje dziecko ma 4 lata wiec był czas już się przeorganizować i przywyknąć do innego życia to nadal nie mogę jakoś "odżałować" tamtych chwil.

Gość gość
Mąż o 6 do pracy, ja wstaje o 6 i robię dwóm starszakom i sobie śniadania do szkoły i pracy, przed 8 zawożę ich do szkoły i sama do pracy. 1,5 roczne zostaje w domu z babcią, która przychodzi przed 8. Około 15 odbieram ich i do domu, babcia wychodzi i zaczyna się gonitwa, czasami szybki obiad robię jak nie zrobiłam dzień wcześniej, mąż wraca o 16 je i kładzie się spać, ja w tym czasie bawie się z małą i robię ze starszymi lekcje, jak jest ładna pogoda to siedzimy na ogródku mała się bawi a do starszych zaglądam jak im idzie. Czasami siedzą 2 godziny przy lekcjach, czasami 4h. Jak mamy dodatkowy angielski, tańce lub judo to lekcje później. Mąż wstaje po 18 i jedzie po drobne zakupy (świeży chleb itp), jak wraca to wieczorami on gotuje, jak mi mała pozwoli bo jest bardzo absorbująca to trochę ogarnę chate lub wstawię pranie. O 20 kąpiel całej trójki, oczywiście starszaki same się kąpią. Mała po kąpieli dostaje kasze i odżywa na nowo, wtedy bawi się z rodzeństwem a ja sprzątam kuchnię, robię przetwory, czasem coś upiekę, pizze zrobie, albo kanapki na kolację. O 22 idą spać, a ja przygotuję ubrania na drugi dzień, rozwieszę pranie, w tym czasie mąż siedzi przy kompie, potem kąpiel i po 24 idę spać. Sprzątam dokładnie w soboty, a sobotni wieczór i niedziela należy do dzieci, bawimy się, robimy wycieczki rowerowe, idziemy do kina czy na basen. Tv nie oglądam bo nie mam czasu zawsze sobie znajdę jakieś zajęcie, ale do fryzjera i kosmetyczki wizyta obowiązkowa dwa razy w miesiącu. Ot właśnie tak to wygląda.

Gość gość
gosc 11.15 z tego co piszesz wnioskuje ze twoj albo spi albo siedzi przy kompie.... wspolczuje takiego meza :/

Gość kgość
U mnie:pobudka przed 7,wychodze z psem i od razu do sklepu po bulki,robie synowi sniadanie,syn je i przy okazji popatrzy na mlodszego niemowlaka,ja zamiatam i myje podlogi wtedy w biegu,poki starszy jeszcze jest.on wychodzi na autokar,wyciagam mlodego z lozeczka,przewijam i idziemy do kuchni na sniadanie,on mleko ja pije kawe,potem bawimy sie on idzie spac,ja tez leze w tym czasie,on wstaje idziemy na spacer,potem szykuje obiad on zje swoje danie bawi sie garami w kuchni,w miedzyczasie jakies pranie,kurze wytre.po pol znow on spi godzine ja wstawiam obiad,wyjde z psem,wraca starszy,jemy obiad,starszy lekcje i leci do kolegow,ja z mlodym znow godzinny spacer,zabawa w domu,sprzatamy zabawki,sciele lozka kapie mlodego,kaszka i pada o 20,w miedzyczasie pogadamy ze starszym,sprawdze lekcje,on je kolacje i myje sie,ok 20tez juz siedzi u siebie,wtedy zbieram i chowam pranie,garniam kuchnie,myje sie i to juz jest 21,wtedy mam cxas dla siebie,okolo 22dzwoni maz-pracuje za granica, potem spac i tak codzien

Gość gość
Oboje pracujemy, mamy trojkę dzieci 8l,5l i 10 m-cy.Pierwszy tydzień września a ja padam.Normalnie nie wyrabiam. Sprzątnie codziennie coś, obiady dzieciaki jedzą w przedszkolu i w szkole, najmłodszemu gotuje niania, dla nas raz jest raz nie. Zaraz się zaczną zajęcia dodatkowe, jakieś tańce, rysowańce, baseny , bzika idzie dostać. ja wieczorem muszę wyjść chociaż na 30 min pobiegać bo inaczej wariatkowo mnie czeka :-) Rano wstaje o 6:00, robię toaletę, potem szybko mleko dla młodego, dziewczynką prasuje ciuchy, maż jedzie po bułki, szybko jakieś kanapki i zawsze kłótnia,że nie zdążymy. Ok.16 wracamy , przejmujemy młodego, i jakoś do wieczora mija. Jakiś spacer, zakupy.wieczorem sprzątanie, większe sprzątanie w soboty.

Gość gość
gość twój mąż ma czas przy 3dzieci iść spać na 2h! a potem jak ty wieczorem uwijasz się jak w ukropie mrówka, on siedzi przy kompie :O współczuję ci, poważnie

w zależności jak maz pracuje (4zmiany). Np nocka wraca jemy razem z maluchami śniadanie maz idzie spać ja robię porządki obiad pranie... Bawię się z dziećmi jemy obiadek jak maz wstanie i zje to robimy coś razem jakiś spacer przejażdżka zakupy... A potem kolacja kompanie dzieci dobranocka i spać. A my mamy czas dla siebie.

Gość gość
A wiec tak, wstaje o 7 rano, robie sobie platki i mezowi,potem pijemy kawke, o 7.40 budze dzieci ,robie najmlodszej sniadanie- starsze robia sobie same (14, 16 lat). O 8.40 wychodze z mloda do szkoly- starsze szkole maja za plotem wiec wychodza najpozniej ( mieszkam za granica i tu lekcje w gimnazjum i liceum zaczynaja sie o 8.45)i jeszcze przed wyjsciem wychodza z psem. Wracam do domu i w zaleznosci czy pracuje tego dnia (part time, 3 dni od 9.30 - 16)albo ide do pracy, albo robie wieksze zakupy i gotuje na 2,3 dni wieksze ilosci i zamrazam. Po poludniu lekcje,nauka i spotkania z kumpelami i ich dziecmi, Po 19- stej wraca pan malzonek i to jest czas dla nas . Sprzatanie raczej w sobote rano, to juz raczej starsze dzieciaki ( 2 lazienki ,swoje pokoje, salon, dla mnie kuchnia i nasza sypialnia ) i to tyle :)

Gość ja nie gotuję obiadów
więc samo już o czyni nas dziwnymi na idealnym kafe:P Ja wstaje o 7, mąż zajmuję się śniadaniem dla dziecka i zawiezienia go do przedszkola. Z pracy wracam o 17, nie gotuje ani nie sprzątam, my z mężem jemy obiad w pracy a dziecko w przedszkolu. Do 18 pobawie sie z dzieckiem, coś razem porobimy potem szykuje mąż kolacje. O 19-19.30 idziemy na godzinny spacer. Po powrocie kąpiel, czytanie bajki i dziecko idzie spać, my zaś oglądamy film, pijemy winko/herbate i rozmawiamy. Raz w tygodniu dziecko spędza noc u dziadków a my w tym czasie wychodzimy gdzieś razem i się bawimy. W weekendy jadamy na mieście, rzadko jesteśmy w domu wyjeżdżamy sobie na wieksze zakupy, nad morze itp. Ogólnie nie lubię siedzieć w domu.

Gość gość
U mnie przeciętny dzień to połączenie Dnia Świra z Dniem Świstaka :P

Gość gość
U nas nie jest normalnie bo maz pracuje na zmiany wiec jest o różnych porach w różnych tygodniach. 4 zmiany w miesiącu. Pomijając go wygląda to tak ze wstaje o 6.45 szykuje mlodego do przedszkola. Wychodzimy o 8, 8.15 jestem w domu, robie sobie kawe, zalatwiam sprawy. Sprzątam, bawię sie z córcią, gotuje obiad, na 13 idę po młodego, do 15 jesteśmy na podwórku, jemy obiad, robie pranie, 0pije kawe, ok 17-18 znów wychodzimy na podwórko do ok 19-20. Kapie dzieci, kolacja i mam czas wolny. A maz zależy od zmiany zabiera mi trochę obowiązków. Jak jest rano to on szykuje mlodego do przedszkola i go zaprowadza, jak popoludniu jest to on zabiera dzieci na podwórko, a jak wraca w nocy to wyjmuje zmywarkę czy tam wiesza pranie które wlaczylam przed snem.