Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

przerobienie garazu na mieszkanie

Polecane posty

Gość gość

myslicie ze warto wydac 20tys zeby przebudowac duzy garaz(budynek gospodarczy wolno stojacy),na mieszkanie 2 pietrowe(z poddaszem)? 20 metrow dalej znajduje sie dom moich rodzicow wiec czy to sie nadal kwalifikuje pod "mieszkanie z mamusia"? czy juz nie? dodam ze dojscie/dojazd nie jest przez ogrod rodzicow tylko osobne z glownej drogi,co wy laski o tym myslicie?

Gość gość
A do kogo należy działka? bo pakownie kasy w cudze jest kiepskim pomysłem. Jeszcze jedno - musisz uzyskać wszelkie pozwolenia na ewentualną przebudowę, a to kosztuje: http://www.e-sciany.pl/a/10620,adaptacja-budynku-gospodarczego-na-mieszkalny Ile jest tam metrów? 20 tysięcy to bardzo mało na wykończenie, to nie wystarczy nawet żeby wykonczyć 40 mterów mieszkania w stanie deweloperskim.

Gość gość
Wg mnie to fajne rozwiązanie. Tylko jak z ogrzewaniem w zime?

Nie wiem co laski o tym myślą :D, ale z tego co pamiętam trzeba na taką przebudowę uzyskać zgodę z urzędu miasta/gminy. Bez tej zgody, każą Ci to wszystko rozebrać i dołożą 50 tys grzywny (jak nie więcej).

Gość gość
Prawo budowlane się teraz zmieniło. Nie trzeba już pozwoleń na budowę i przebudowę. Czy to dotyczy każdego przypadku - nie wiem.

To jest zmiana przeznaczenia obiektu, więc zezwolenie raczej powinno być.

Gość gość
buduje na zgloszenie bo budynek jest na styk 25metrowy (najpierw sie nie zgodzili i musialem sie odwolywac ale udowodnilem ze nadbudowa takiego budynku nie wymaga pozwolenia na budowe i wygralem) dzialka ma ok 7 arow i nalezy oczywscie notarialnie do mnie a jesli chodzi o media to przylacz od strony domu rodzicow na ich liczniki natomiast ogrzewanie i ciepla woda ze malego pieca ,rodzice pala drewnem i weglem ,chetnie sie podziela zasobami.gazu nie planuje instalowac.

Gość gość
No to masz fajnie, gniazdko niewielkim kosztem.

Gość gość
podbijam,czekam na opinie kafaterianek

Gość gość
Jeśli zależy ci na opiniach kobiet, to powiem ci, że ja to bym chciała takiego faceta, jesteś dobrą partią, nie to co mój facet- nie pracuje, łazi tylko po melinach, pije, mieszka z mamą i babcią i tylko ******ie mu w głowie!!

Gość gość
20 tys na przebudowę garażu na dom ?! :D

Gość gość
to chyba raczej edize taki dom bez dachu, bez schodów i cholera wie czego jeszcze tam nie bedize :D

Gość gość
wystarczy albowiem wiekszosc prac wykonuje sam,jestem takim malym budowlancem ,hydraulike tez.

Gość gość
z czasem i tak będziesz musiał znaleźć coś innego, więc nie wiem czy się opłaca. Mieszkasz i tak z rodzicami, wiec chyba taniej i sensowniej jest zostać u nich w domu, bo jeden pies czy teściowa mieszka na parterze czy na przeciwko. Tak samo będzie się wpierniczać

Gość gość
no to miejmy nadziję , że materialy takie jak pustaki , klej i cement , pręty zbrojeniowe , nadproża a później szalunki i lanie stropu a jeszcze później więźbę i blachodachówkę , bo o dachówce nie masz co marzyć - dostaniesz za darmo . wtedy tak - 20 tysi ci wystarczy :D

Gość gość
a ogrzewanie , ocieplenie , rynny ? a gdzie wykonczenie choy do stanu surowego zamkniętego ? okna ? drzwi ? schody ? ty musisz bc bardoz malym budowlańcem skoro sądzisz ,ze zrobisz to za 20 tysięcy .

Gość gość
tesciowa ma problemy ze zdrowiem,niebawem zdechnie a jak nie to pomoge jej.

Gość gość
mury sa ze starego garazu ,pietro bedze drewniane,zadne lanie stropu,ogrzewanie jako piecokuchnia i 1 maly kaloryfer,jak w domku letniskowym( moze nie zamarzne),okna tylko 2 sztuki ,blacha na dach ,takie d**erele jak steropian, karton gipsy i plastikowa rynna to grosze,przypominam ze to jest 25 m nie 180, macie pojecia o budowlance dzieci,a kibele,umywalki i prysznice juz kiedys kupilem i czekaja.(promocja byla)

Gość gość
za pustaki, cement, drut stalowy, gwozdzie, pret gwintowany, pret zebrowany i klej do pustakow zaplacilem 2700,pokazac wam fakture? wiec nie p********e glupot ze nie wystarczy jesli wiekszosc prac robie sam .

Gość gość
a wiecie ze edward leedskalnin zbudowal zamek z 10-30 tonowych blokow koralu tanim kosztem?,nikt w to nie chcial uwierzyc

Gość gość
Autorze tematu, a powiedz mi czy masz dziewczynę/żonę czy zamierzasz zamieszkać w tym domku sam?;) bo jeśli nie to będę zdziwiona.. mężczyźni mający swój domek wybudowany własnymi rękoma są teraz w cenie!

Gość gość
sam,nie wierze ze poznam odpowiednia kobiete na zone (zbyt duzo niepowodzen mialem w tej materii) nie mniej jednak lubie budowac i w przyszlosci moze wybuduje cos wiekszego ale wszystko co robie,robie tylko dla samego siebie.

Gość gość
A ja właśnie szukam jakiegoś fajnego faceta, jeśli masz ochotę odezwij się na: kulkoza @ tlen . pl

Gość gość
Swietny pomysl ale jako kobieta poprosilabym bys zostawil akcent garazowy i miejsce na male dlubanie dla mnie :3 obiecuje ze nie bylabym za bardzo usmarowana ;)

Gość gość
od kiedy to kobiety dlubia przy autach?

Gość gość
Jesteś męską laską? lubie takie

Gość gość
A ja przerobiłem swój garaż na pałacyk, w którym żona trzyma swoje pieski:) 3 mopsy i jeden pies mopsopodobny:)

Gość gość
Mój facet ma taką samą sytuację, przebudował stodołę na domek, też na podwórzu rodziców, fajnie jest, tylko zapach stodoły pozostał

Nie no pozwolenie musi być bo wczesniej to było pomieszczenie (garaż) gdzie praktycznie ogrzewania, wody ciepłej nie było itp teraz w grę wchodzi instalacja sanitarna, ogrzewanie domu itd (odnśnie ogrzewania, ocieplania i instalacji polecam Instal Therm w Łodzi na Piłsudskiego fachowo Ci ocenią i powiedzą co i jak zrobić). Odnośnie przerobienia - bardzo fajny pomysł a jakieś konkretny plan rozplanowania masz?? Moi znajomi piwinice przerabiali bo chcieli więcej pokoi mieć dla siebie to pamiętam, że usługi hydrauliczne, przestawianie ścianek, do tego wszystkie pierdoły budowlane to kilka miesięcy im zeszło bo nowe wylewki itp.

Gość gość
Moim zdaniem warto. Jeżeli budynek stoi niewykorzystywany to tym bardziej. Dokup trochę cementu, pustaków, prętów walcowych (najtaniej u http://www.gomar-stal.pl/oferta-prety.html) i działaj. Sam zastanawiam się nad wykrorzystaniem starych pomieszczeń.