Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

do kobiet mający wiedzę na temat funduszu alimentacyjnego

Polecane posty

Gość gość

Mam 2 corki z poprzedniego związku. Byly mąz nie placi i nie ma zamiaru płacic alimentów. Rok temu wyszłam ponownie za mąż, mamy coreczkę. Tworzymy szczęsliwą, normalną rodzinę, jednak fakt, że byly mąz śmieje mi się w twarz i wymiguje się krętactwem od płacenia na córki tych wyrzyganych groszy, nie daje mi spokoju. Pieniądze z funduszu alimentacyjnego mi się nie należą, bo "jesteśmy za bogaci":)Rozbawia mnie to. Gdybym siedziała na bezrobociu mialabym świadczenia z tytłułu funduszu i wyszloby prawie na to samo... I teraz meritum sprawy- czy któraś z was orientuje się czy podpisując z obecnym mężem rozdzielnośc majątkową i zarabiając netto 2000 , mając 2 corki z poprzedniego związku , otrzymam pieniądze z funduszu??Wiem ze kwota musi nie przekraczac 721 zl netto. Ok,u mnie biorąc pod uwagę nawet tylko mnie i moje 2 corki z poprzedniego związku nie przekracza,ale czy faktycznie ta rodzielnosc do sposob??Doprowadza mnie do rozpaczy fakt,ze panstwo polskie zostawilo mnie bez pomocy,bez zadnych swiadczen, ze typ łazi sobie bezkarnie i nie płaci,a ja muszę wypruwac żyły, żeby moje corki mialy to samo co rówieśnicy. Nie pobieralam nigdy zadnych zapomog,swiadczen od panstwa polskiego choc mialam prawo do tego. Moglam zyc w konkubinacie, nie chcialam,choc to oczywiscie wybor kazdego czlowieka i nie neguje takiego sposobu zycia... Czy ktos moze mi pomoc w odpowiedzi na moje pytanie???

Gość gość
na moje oko to nic nie da, musialabys sie chyba rozwiesc :D ale dopytaj

Gość gość
a co do typa, to komornika moze spotkac na swojej drodze niezaleznie od tego ile u was jest dochod na lebka

Gość gość
Musisz udać się do komornika ,wskazać miejsce zamieszkania ,zameldowania ojca dzieci ,miejsce pracy jeżeli obecnych nie znasz podaj ostatnie ci znane .Twój obecny mąż nie musi utrzymywać twoich dzieci kiedy ich ojciec jest ,więc wasza rozdzielność majątkowa nie ma nic do rzeczy . Ojciec dziecka zobowiązany jest do łożenia na dzieci ,komornik zaś może zablokować mu konta bankowe wówczas kiedy dalej będą problemy z łożeniem na dzieci idziesz do funduszu okazujesz dokumenty otrzymane od komornika i fundusz musi wypłacać córką ustawową kwotę ,ojciec zaś będzie ścigany z urzędu i winny państwu więc albo się opamięta i zacznie płacić albo może zostać skazany na karę grzywny a nawet pozbawienia wolności .Ale teraz przede wszystkim musisz udać się komornika .

Gość gość
Jest jeszcze taka sprawa że twój były mąż (nie wiem ile masz sądownie zasądzonych alimentów na dzieci ) może zacząć cwaniakować że może nie pracuje nie ma z czego żyć i będzie łożył na dzieci np po 50 zł i wówczas sąd go nie skarze bo płaci a ty dalej będziesz w czarnej d***e .