Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćmama

Ile glukozy (jaka dawka) dla noworodka???

Polecane posty

Gość gośćmama

Chodzi mi o to czy 50ml to dużo na jeden raz???

Gość gość
No właśnie...po co? Też jestem ciekawa.

Gość gośćmama
Ma hipoglikemię!!!

A to lekarz / położna Tobie nie powiedzieli ? Mi położna kazała podawać 100 ml przegotowanej wody + 1 łyżeczka glukozy ( Właśnie teraz sprawdziłam w karcie zdrowia :D ) . Podawałam ponieważ miał żółtaczkę.

Gość gośćmama
Żartowałam i oczywiście wyżej podszyłam się pod autorkę, bo temat głupi. Autorko nie dawaj dziecku glukozy ani cukru pod żadną postacią do roku. Nie niszcz mu zdrowia. Ktoś ci nabił głowę jakimiś farmazonami.

Gość gość
Na żółtaczkę się nie podaje glukozy, bo ona nie leczy tylko słodzi wodę, której normalnie noworodek nie chce pić, a w szpitalach łatwiej jest to podać niż mleko! Pielęgniarki czasem to robią bo chcą mieś z bani, albo chcą zbadać dziecko a ono np. płacze, zanosi się i się nie daje, więc krowy dają wodę z glukozą żeby je spacyfikować i odpierdzielić szybko obowiązek. Glukozę i inne cukry powinno się prawidłowo wprowadzić w minimalnych ilościach do diety po 12 mies. Jak chcesz żeby dziecko wydaliło bilirubinę to przystawiaj do cycka na każde żądanie (ono sygnalizuje potrzebę odgłosem słyszalnym jako płaczliwe mlaśnięcie, które brzmi jak wyraz: "Nie").

Nie jestem lekarzem ;) I nie wiem jakie zasady panują teraz.Ale przeszło 9 lat kiedy moje dziecko przechodziło żółtaczkę położna kazała mi podawać raz dziennie glukozę."Kuracja" trwała bodajże tydzień bo wszystko wóciło do normy.

Gość gość
Chodziło o to, żeby dziecko dużo piło i szybko wydaliło bilirubinę, ale leniwe mątwy zamiast mleka dawały wodę z cukrem, a bezrozumne matki łykały te farmazony zamiast dawać cycka ile wlezie.